Kars İli Orman ve Ağaçlandırma Sahalarındaki Odunsu Vejetasyonun Belirlenmesi
Determination of Woody Vegetation in Forest and Afforestation Areas of Kars Province
- Tez No: 1015123
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA KEMAL ALTUNOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Orman, Ağaçlandırma, Odunsu Bitkiler, Vejetasyon, Kars, Botanik, Orman ağaçları, Taksonomi, Forest, Afforestation, Woody Plants, Vegetation, Kars, Botany, Forest trees, Taxonomy
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kafkas Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, Kars ilinin orman ve ağaçlandırma sahalarındaki odunsu vejetasyonun tür kompozisyonu, yayılış özellikleri ve ekolojik durumu belirlenmeye çalışılmıştır. Bu amaçla Kars il merkezi, ilçeleri ve köylerinde doğal ve sonradan yapılan ağaçlandırma sahalarında yer alan odunsu floraya ait türler belirlenmeye çalışılmıştır. Belirlenen odunsu vejetasyona ait türler ile ilgili sistematik bilgilerin yanı sıra morfolojik ve ekonomik özelliklerine ait bilgiler elde edilmiştir. Ayrıca her bir örnek alanda mevcut ağaç ve çalı türleri tespit edilerek tür listeleri oluşturulmuştur. Türlerin yayılış durumu, yoğunluğu ve gelişim şekilleri arazi gözlemleriyle kayıt altına alınmıştır. Araştırma sonucunda elde edilecek bulguların Kars ilinde yürütülen ağaçlandırma ve rehabilitasyon çalışmalarının ekolojik uygunluğunun değerlendirilmesine, yerel çevre koşullarına uyumlu tür seçimlerinin yapılmasına ve sürdürülebilir orman yönetimi stratejilerinin geliştirilmesine bilimsel katkı sağlaması hedeflenmektedir. Bu yönüyle çalışma, hem bölgesel ölçekte odunsu flora bilgisinin geliştirilmesine hem de iklimsel ve coğrafi kısıtların hâkim olduğu alanlarda ormancılık uygulamalarına yol gösterici nitelik taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, the species composition, distribution characteristics, and ecological status of woody vegetation in forested and afforested areas of Kars Province were investigated. For this purpose, woody flora species occurring in both natural forests and artificially established afforestation sites located in the city center, districts, and villages of Kars were identified. In addition to the systematic classification of the identified woody species, information regarding their morphological characteristics and economic importance was obtained. Furthermore, existing tree and shrub species were recorded in each sampling area, and comprehensive species lists were prepared. The distribution patterns, abundance, and growth forms of the species were documented through field observations. The findings obtained from this research are expected to contribute scientifically to the evaluation of the ecological suitability of afforestation and rehabilitation practices carried out in Kars Province, the selection of species adapted to local environmental conditions, and the development of sustainable forest management strategies. In this respect, the study aims not only to enhance knowledge of the regional woody flora but also to provide guidance for forestry practices in areas characterized by climatic and geographical constraints.