Türkiye'de uygulanan büyükbaş hayvancılık teşvik ve destekleme politikalarının yerel kalkınma üzerindeki etkisi: Ardahan ili üzerine bir araştırma
The effect of bovine livestock incentive and support policies implemented in Turkey on local development: A research on Ardahan province
- Tez No: 670242
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ONUR AKÇAKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Kırsal Kalkınma, Büyükbaş Hayvancılık, Hayvancılık Teşvik ve Hibeleri, Ardahan, Rural Development, Bovine Livestock, Livestock Incentives and Grants, Ardahan
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ardahan Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 164
Özet
Ardahan, 1923 yılında il olmasının ardından 1926 yılında Kars'a bağlı bir ilçe yapılmıştır. Ardahan, 1992 yılında tekrar vilayet konumuna yükseltilmesine rağmen, Türkiye'nin sosyo-ekonomik açıdan en az gelişmiş illerinden birisi olarak kalmıştır. Bunun yanı sıra tarım ve hayvancılık alanındaki destekleme politikalarından en az faydalanan iller arasındadır. İlin en önemli sorunlarından bazıları göç, GSMH'dan aldığı payın düşüklüğü ve sanayi/imalat sektörünün gelişmemiş olmasıdır. Ayrıca tarım ve hayvancılığın modernizasyonunun sağlanamaması da önemli bir sorun teşkil etmektedir. Bu çerçevede, kırsal nüfusu fazla olan Ardahan'da sürdürülebilir kalkınmanın sağlanması bakımından hayvancılığın geliştirilmesi ve modernizasyonu önemli bir paya sahiptir. Özellikle büyükbaş hayvancılığın yaygın olduğu Ardahan, yüksek bir potansiyele sahip olmasına rağmen hayvancılığın modernizasyonu bakımından yeterince imkâna sahip değildir. Avrupa Birliği uyum sürecinde olan Türkiye, tarım ve hayvancılığı modern ve organik yöntemlerle geliştirmeyi amaçlayan IPARD (Katılım Öncesi Yardım Aracı Kırsal Kalkınma) gibi kırsal kalkınma programlarını uygulamaya geçirmiştir. Bu çerçevede, Ardahan özelinde TKDK, Ardahan İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Ardahan Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği, SERKA, Ziraat Bankası Ardahan Şubesi, Ardahan Tarım Kredi Kooperatifi, Ardahan İŞKUR Müdürlüğü ile diğer kamu kurum ve kuruluşları çiftçilere hibe, teşvik, fon ve destekleme sağlamaktadır. Bu çalışmada, nicel araştırma yöntemi kullanılarak Ardahan ili örneğinde çiftçilerin devlet tarafından sağlanan hibe, teşvik, fon ve desteklere yönelik düşünceleri değerlendirilmiştir. Çalışmadan elde edilen bulgular, çiftçilerin sağlanan hibe, teşvik, fon ve desteklerden büyük oranda memnun olduklarını göstermiştir. Buna rağmen, Ardahan ilinde hayvancılık hibe, teşvik ve desteklerine yönelik en önemli sorunlar; yem fiyatlarının yüksek olması ve et entegre tesisi olmayışı olarak belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
After Ardahan became a province in 1923, it was made a district of Kars in 1926. Although Ardahan was re-promoted to a province in 1992, it remained one of the least socio-economically developed provinces in Turkey. In addition, the province is among the provinces that benefit the least from support policies in the field of agriculture and animal husbandry. Some of the most important problems of the province are immigration, low share of GNP and undeveloped industry / manufacturing sector. In addition, the inability to modernize agriculture and animal husbandry poses an important problem. In this framework, the development and modernization of animal husbandry has an important role in ensuring sustainable development in Ardahan, which has a high rural population. Ardahan, where bovine livestock is particularly common, does not have enough opportunities in terms of modernization of animal husbandry, although it has a high potential. Turkey, which is in the process of harmonization with the European Union, has implemented rural development programs such as IPARD (Pre-Accession Aid Rural Development), which aims to improve agriculture and animal husbandry with modern and organic methods. In this context, especially in Ardahan, TKDK, Ardahan Provincial Directorate of Agriculture and Forestry, Ardahan Bovine Livestock Association, SERKA, Ardahan Depatment of Ziraat Bank, Ardahan Agricultural Credit Cooperative, Ardahan İŞKUR Directorate and other public institutions and organizations provide grants, incentives, funds and support to farmers. In this study, the opinions of the farmers about the grants, incentives, funds and supports provided by the state in the province of Ardahan were evaluated using the quantitative research method. Findings from the study showed that the farmers were highly satisfied with the grants, incentives, funds and supports provided. Despite this, the most important problems regarding grants, incentives and supports for animal livestock in Ardahan province are high feed prices and no meat integrated facility.