Modüler metrik uzaylarda istatistiksel yakınsaklık üzerine
On statistical convergence in modular metric spaces
  1. Tez No: 1015136
  2. Yazar: AYŞEN KÖSE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KÜBRA ÖZKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: İstatistiksel Yakınsaklık, İstatistiksel Tamlık, Modüler Metrik Uzay, Statistical Convergence, Statistical Completeness, Modular Metric Space
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Topoloji Bilim Dalı
Özet
Bu tezde, modüler metrik uzaylarda istatistiksel yakınsaklık kavramı incelenmiştir. Modüler metrik uzayların temel yapısı ve modül fonksiyonları ele alınarak, bu uzaylarda istatistiksel yakınsaklığın tanımı verilmiştir. Çalışmada, modüler metrik uzaylarda istatistiksel yakınsaklığın klasik istatistiksel yakınsaklıkla ilişkisi araştırılmış ve aralarındaki benzerlikler ile farklılıklar ortaya konulmuştur. Elde edilen sonuçlar, modüler metrik yapısının bazı dizilerde daha esnek ve geniş bir yakınsaklık yaklaşımı sunduğunu göstermektedir. Bu çalışma, modüler yapılar altında farklı yakınsaklık türlerinin geliştirilmesine katkı sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis studies the notion of statistical convergence within the framework of modular metric spaces. First, the basic structure of modular metric spaces and the properties of modular functions are discussed, and the notion of statistical convergence in this setting is introduced. Furthermore, the relationship between statistical convergence in modular metric spaces and the classical concept of statistical convergence is analyzed, and their common aspects as well as their differences are emphasized. The obtained results indicate that the modular metric structure provides a more general and flexible framework for describing the convergence behavior of certain sequences. In this respect, the study contributes to the literature by extending the understanding of convergence concepts under modular structures.