Koroner arter ektazi hastalarında hiperhomosisteinemi ile ilişkili hedef gen varyasyonlarının araştırılması
Investigation of target gene variations associated with hyperhomocysteinemia in patients with coronary artery ectasia
  1. Tez No: 1015137
  2. Yazar: ZELİHA ESKİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜLYA YILMAZ AYDOĞAN, DR. BURHANETTİN YALÇINKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Moleküler Tıp, Molecular Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Genler-MTHFR, Tek nükleotid polimorfizmi, Genes-MTHFR, Single nucleotide polymorphism
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Moleküler Tıp Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Moleküler Tıp Bilim Dalı
Özet
Koroner arter ektazisi (KAE), koroner arter segmentinin komşu normal segmente göre en az 1,5 kat genişlemesi ile tanımlanan, patogenezi tam olarak aydınlatılamamış kardiyovasküler bir hastalıktır. Ateroskleroz en sık ilişkili etiyolojik faktör olmakla birlikte, inflamasyon, oksidatif stres ve damar duvarı yeniden şekillenmesi gibi mekanizmaların da hastalık gelişiminde rol oynadığı önerilmektedir. Kardiyovasküler hastalıklar için bağımsız bir risk faktörü olan hiperhomosisteinemi endotelyal disfonksiyon, oksidatif hasar ve ekstrasellüler matriks bozulması yoluyla KAE gelişimine katkıda bulunabilir. Bu çalışmada, KAE ile plazma homosistein düzeyleri ve homosistein metabolizmasında görev alan metilentetrahidrofolat redüktaz (MTHFR) genindeki C677T (rs1801133) ve A1298C (rs1801131) polimorfizmleri arasındaki ilişkinin araştırılması amaçlanmıştır. Çalışmaya koroner anjiyografi ile KAE tanısı alan 86 hasta ile koroner arter hastalığı saptanmayan 121 kontrol birey dahil edildi. MTHFR polimorfizmleri qPCR yöntemiyle, plazma homosistein düzeyleri ise LC-MS yöntemiyle analiz edildi. KAE grubunda plazma homosistein düzeyleri kontrol grubuna göre yüksekti (p=0,009). Çok değişkenli analizde, homosistein düzeyindeki her 1 µmol/L artışın KAE riskini %8,1 artırdığı gösterildi (OR:1,081;p=0,027). Ayrıca hipertansiyon (OR:5,167; p=0,001) ve hiperlipidemi (OR:4,124; p=0,006) de KAE ile bağımsız olarak ilişkili bulundu. ROC analizlerinde homosisteinin KAE için ayırt edici performansı özellikle tip 2 diabetes mellitus olmayan (AUC=0,668; p=0,008) ve hiperlipidemi olmayan alt gruplarda (AUC=0,717; p=0,007) daha belirgindi. Kadın alt grup analizlerinde de yalnızca metabolik komorbiditesi olmayan hastalarda yüksek homosistein düzeyleri gözlendi. Buna karşın komorbidite varlığında ilişkinin kaybolması, tedavi etkileri ile ilişkili olabilir. Genetik analizlerde, MTHFR C677T ve A1298C genotip ve allel dağılımları gruplar arasında benzerdi (p>0,05). Kontrol grubunda termolabil MTHFR 677TT genotipi artmış homosistein düzeyleri ile ilişkili iken (p<0,05), bu ilişkinin KAE grubunda gözlenmemesi metabolik komorbidite ve tedavi etkileri ile açıklanabilir. Sonuç olarak, plazma homosistein düzeyleri KAE ile bağımsız olarak ilişkili bulunmuş ve özellikle kadınlarda ve metabolik komorbiditesi olmayan bireylerde daha belirgin bir biyobelirteç potansiyeli göstermiştir. Bununla birlikte, bu ilişkinin cinsiyet, metabolik komorbiditeler ve tedavi etkilerine göre değişkenlik gösterdiği anlaşılmaktadır. MTHFR polimorfizmleri doğrudan KAE riski ile ilişkili görünmemekle birlikte, homosistein metabolizması ve metabolik fenotip üzerinde dolaylı etkiler gösterebilir.
Özet (Çeviri)
Coronary artery ectasia (CAE) is a cardiovascular disorder defined by the dilatation of a coronary artery segment to a diameter at least 1.5 times the diameter of the adjacent normal segment. The pathogenesis of CAE remains incompletely understood. Although atherosclerosis is the most frequently associated etiological factor, inflammation, oxidative stress, and vascular wall remodeling have also been implicated in disease development. Hyperhomocysteinemia, an independent risk factor for cardiovascular disease, may contribute to CAE through endothelial dysfunction, oxidative injury, and extracellular matrix degradation. The objective of this study was to examine the relationship between plasma homocysteine levels and methylenetetrahydrofolate reductase (MTHFR) gene polymorphisms C677T (rs1801133) and A1298C (rs1801131) with CAE. A total of 86 patients diagnosed with CAE by coronary angiography and 121 controls were enrolled in the study. MTHFR polymorphisms were analyzed by qPCR, while plasma homocysteine levels were measured using LC-MS. Plasma homocysteine levels were significantly higher in the CAE group than in controls (p=0.009). In multivariate analysis, each 1 µmol/L increase in homocysteine was independently associated with an 8.1% higher risk of CAE (OR: 1.081, p=0.027). Hypertension (OR: 5.167, p=0.001) and hyperlipidemia (OR: 4.124, p=0.006) were also independently associated with CAE. Receiver operating characteristic (ROC) analyses demonstrated that the discriminatory performance of homocysteine for CAE was more pronounced in individuals without type 2 diabetes mellitus (AUC=0.668, p=0.008) and without hyperlipidemia (AUC=0.717, p=0.007). In female subgroup analyses, elevated homocysteine levels were observed only in patients without metabolic comorbidities. Conversely, the absence of this association in patients with comorbidities may be attributable to treatment effects. Genetic analyses revealed similar distributions of genotypes and alleles for the MTHFR C677T and A1298C polymorphisms between groups (p>0.05). In the control group, the thermolabile MTHFR 677TT genotype was associated with higher homocysteine levels (p < 0.05). However, this association was not observed in the CAE group, possibly due to metabolic comorbidities and treatment-related influences. In conclusion, plasma homocysteine levels were independently associated with CAE and may represent a potential biomarker, particularly in women and in individuals without metabolic comorbidities. However, this association appears to be influenced by sex, metabolic status and the effects of treatment. Although MTHFR polymorphisms were not directly associated with CAE risk, they may exert indirect effects on homocysteine metabolism and metabolic phenotype.