Examining luxury brand stores in terms of design principles, the case the of İzmir vakko stores
Lüks marka mağazalarinin tasarim ilkeleri açisindan incelenmesi, İzmir vakko mağazalari
- Tez No: 1015141
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DİDEM YAVUZ VELİPAŞAOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İç Mimari ve Dekorasyon, Interior Design and Decoration
- Anahtar Kelimeler: Mağaza Tasarımı, Lüks Markalar, Vakko, Döngüsel Tasarım, İleri Dönüşüm, Retail Design, Luxury Brands, Vakko, Circular Design, Upcycling
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İzmir Ekonomi Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Mimari Tasarım Ana Bilim Dalı
Özet
“Yıllarca kalitemizi yükselterek sürekli değişen dünya modasına ayak uydurduk. Bugün Vakko, yüksek kalitesi ve bakış açısıyla uluslararası markalarla da rekabet ediyor.”Vitali Hakko Mimarlık ve moda, estetik ve tasarım açısından pek çok benzer özelliği paylaşıyor. Her ikisi de yaratıcılık, ifade ve güzellikle ilgilidir. Örneğin mimari tasarım ve moda tasarımı, malzeme seçimi, renk paleti, formların düzenlenmesi gibi temel tasarım ilkelerini içerir. Ayrıca modern trendlerin ve kültürler arası etkileşimlerin modayı ve mimariyi nasıl etkilediği arasında da benzerlikler var. Bu disiplinler arasındaki ilişki, estetik anlayışın, yenilikçiliğin ve tasarımın sosyal etkileşimi yoluyla derinleşebilmektedir. Moda bağlamında“mimari”genellikle siluet, malzeme, yapım teknikleri ve genel estetik gibi çeşitli bileşenleri içeren giysinin yapısını veya tasarımını ifade eder. Vakko'nun tarihi, bir bakıma Batılı yaşam, zarafet, lüks ve moda fikirlerindeki estetik değişimlerle birlikte Cumhuriyet sonrası Türkiye'deki modernleşmenin tarihidir. Bu devrimler boyunca Vakko, hazır giyimde değişimin katalizörü olmanın yanı sıra, sürekli değişen bir felsefenin ikon markası ve lideri oldu. Vakko, başlangıçta bir şapka markası olarak ortaya çıkmış, daha sonra giyim markasına dönüşmüştür. Bu lüks marka, daha sonra Cumhuriyet Türkiye'sinde modernleşmenin simgesi haline gelmiştir. Bu çalışmanın ana odağı, lüks marka mağaza tasarımı olup, Vakko'nun İzmir İstinyePark mağazasını ele almaktadır. Çalışma, markanın mekânsal ifadesini ortaya koymak için Lüks Mağaza Tasarımı İlkeleri'nden yararlanmaktadır. Çalışma, miras unsurlarını sürdürülebilir tasarım ve upcycling ile bütünleştiren ve müze-mağaza tipolojisi aracılığıyla lüks perakendeciliği yeniden tanımlayan“Vakko Eterna”adlı vizyoner bir çerçeve önermektedir.
Özet (Çeviri)
“By constantly raising our quality standards over the years, we have made our mark in the fashion world. Today, Vakko, with its vision and high quality, competes with brands on an international level.”Vitali Hakko Architecture and fashion share many similar characteristics in terms of aesthetics and design. Both disciplines are about creativity, expression, and beauty. For example, architectural design and fashion design involve basic design principles such as selecting materials, color palettes, and the arrangement of forms and shapes. Both disciplines are similarly created by modern trends and cultural interactions. The relationship between these disciplines can deepen through the social interaction of aesthetic understanding, innovation, and design. In the context of fashion,“architecture”usually refers to the structure or design of clothing, which includes various components like silhouette, materials, construction techniques, and general aesthetic. Vakko's history is, in some ways, the history of modernization in post-Republic Türkiye, with aesthetic shifts in the Western ideas of life, elegance, luxury, and fashion. Throughout these revolutions, Vakko has not only been the catalyst of change in ready-to-wear but also the iconic brand and leader of an ever-changing philosophy. Vakko initially emerged as a hat brand and subsequently evolved into a clothing brand. This luxury brand later became a hallmark of modernization in Republican Turkiye. The main focus of this study is luxury brand store design, with an analysis of the Vakko İzmir İstinyePark store. It uses the Design Principles of Luxury Store Design to identify the brand's spatial expression. The study proposes a visionary framework titled 'Vakko Eterna', which integrates heritage with sustainable design and upcycling to redefine the luxury retail through a museum-store typology.