Tenis oyuncularına uygulanan Fransız kontrast metodunun dikey sıçrama, sürat ve çeviklik performansına etkisi
The effect of the French contrast method applied to tennis players on vertical jump, speed, and agility performance
- Tez No: 1015140
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BÜLENT DURAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Dikey sıçrama, Sürat, Tenis, Çeviklik, Vertical jumping, Speed, Tennis, Agility
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hareket ve Antrenman Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hareket ve Antrenman Bilimleri Bilim Dalı
Özet
Tenis; patlayıcı kuvvet üretiminin etkin olarak rol oynadığı; ani hızlanmalar, patlayıcı ilk adımlar, hızlı biçimde yön değiştirmeler gibi karmaşık hareketlerin bir arada sergilendiği, açık beceri yönü baskın bir spor branşıdır. Bu özellikleri optimal düzeyde sergilemek için farklı fizyolojik mekanizmaların aynı anda, yüksek verimde ve koordineli biçimde çalışması gerekir. Bu ihtiyaçları karşılamak amacıyla farklı kuvvet ve hız uyaranlarını bir arada uygulamayı içeren antrenman metotlarından biri olan Fransız Kontrast Metodunun (FKM) atletik performans üzerindeki etkilerine dair literatür verileri ise hala sınırlı düzeydedir. Bu çalışmanın amacı; haftada iki gün olmak üzere toplam altı hafta süresince uygulanan FKM'nin tenis oyuncularının patlayıcı kuvvet, ivmelenme, sürat ve çeviklik parametreleri üzerindeki etkilerini incelemektir. Araştırmaya, yaş ortalamaları 17,81±1,64 yıl olan 16 aktif elit tenis oyuncusu gönüllü olarak katılmış ve katılımcılar randomize olarak Deney (n=8) ve Kontrol (n=8) gruplarına ayrılmıştır. Deney grubuna rutin tenis antrenmanlarına ek olarak altı hafta boyunca FKM protokolü uygulanırken, kontrol grubu sadece rutin tenis antrenmanlarına devam etmiştir. Katılımcıların performans değişimlerini belirlemek amacıyla ön test ve son test olarak; Countermovement Jump (CMJ), 10m ve 20m Sprint ile Pro Agility testleri uygulanmıştır. Verilerin analizinde; grup içi ön test-son test farklarını belirlemek için Paired Samples T-test, gruplar arasındaki farkları karşılaştırmak için ise Independent Samples T-test kullanılmıştır. Araştırmada anlamlılık düzeyi p<0,05 olarak kabul edilmiştir. Grup içi karşılaştırmalar sonucunda; deney grubunun tüm parametrelerinin ön test ve son test değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı düzeyde gelişim tespit edilmiştir (p<0,05). Kontrol grubunun ön test ve son test değerleri arasında ise hiçbir parametrede anlamlı bir fark saptanmamıştır (p>0,05). Gruplar arası fark analizlerinde; deney grubunun, kontrol grubuna oranla tüm performans parametrelerinde istatistiksel olarak anlamlı derecede daha yüksek gelişim sağladığı belirlenmiştir (p<0,05). Sonuç olarak; altı hafta boyunca haftada iki gün rutin tenis antrenmanlarına ek olarak uygulanan FKM'nin, elit tenis oyuncularında patlayıcı kuvvet, ivmelenme, sürat ve çeviklik özelliklerini geliştirmek için etkili bir yöntem olduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
Tennis is an open-skill dominant sports branch characterized by a combination of complex movements, such as sudden accelerations, explosive first steps, and rapid changes of direction, where explosive power production plays an effective role. To exhibit these characteristics at an optimal level, different physiological mechanisms must work simultaneously, with high efficiency, and in a coordinated manner. In order to meet these needs, literature data regarding the effects of the French Contrast Method (FCM)—one of the training methods involving the application of different strength and speed stimuli together in recent years—on athletic performance is still limited. The aim of this study is to examine the effects of FCM, applied two days a week for a total of six weeks, on explosive power, acceleration, speed, and agility parameters of tennis players. Sixteen active elite tennis players with a mean age of 17.81±1.64 years voluntarily participated in the research and were randomly divided into Experimental (n=8) and Control (n=8) groups. While the experimental group followed the FCM protocol for six weeks in addition to routine tennis training, the control group continued only with routine tennis training. To determine the performance changes of the participants, Countermovement Jump (CMJ), 10m and 20m Sprint, and Pro Agility tests were applied as pre-tests and post-tests. In the analysis of the data, Paired Samples T-test was used to determine intra-group pre-test/post-test differences, and Independent Samples T-test was used to compare the differences between the groups. The significance level was accepted as p<0.05. As a result of the intra-group comparisons, a statistically significant improvement was detected between the pre-test and post-test values of the experimental group in CMJ, 10m and 20m Sprint, and Pro Agility (p<0.05). No significant difference was found in any parameter between the pre-test and post-test values of the control group (p>0.05). In the inter-group difference analysis, it was determined that the experimental group achieved a statistically significantly higher improvement in all performance parameters compared to the control group (p<0.05). In conclusion, it can be stated that FCM, applied two days a week for six weeks in addition to routine tennis training, is an effective method for improving explosive power, acceleration, speed, and agility characteristics in elite tennis players.