İkinci mertebeden rlc devrelerinin geçici durum analizinde klasik dönüşüm ve laplace dönüşümü metotlarının analitik karşılaştırılması
Analytical comparison of classical and laplace transform methods in transient analysis of second-order rlc circuits
- Tez No: 1015180
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUHAMMED YİĞİDER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Adi diferensiyel denklemler, Laplace dönüşümü, Transfer fonksiyonları, Ordinary differential equations, Laplace transform, Transfer functions
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erzurum Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
Özet
Lineer Volterra integral denklemlerinin çözümü için aynı tür ve dereceden 4 farklı metod kullanılmıştır. Bu yöntemlerden birincisi; Lineer Volterra İntegral Denklem çözümünde fark çekirdeği Laplace Dönüşüm Metodu, ikinci metod Dönüşüm Metodu, üçüncüsü Elzaki Dönüşüm Metodundan yararlanılmıştır. Konvolüsyon teoreminin kullanıldığı dönüşümler; Laplace Dönüşümü, Dönüşümü, Elzaki Dönüşümü ve Sumudu dönüşümleridir. Dönüşümlerin kontrolü ve güvenilirliği için dönüşüm tabloları referans alınmıştır. Dönüşümler üzerinden birinci tür lineer Volterra integral denklemlerinin çözümleri yapılmış ve dört farklı dönüşümden faydalanılarak çözüm verileri elde edilmiştir. Birinci tür lineer Volterra integral denklemlerinin çözümü için, Laplace Dönüşüm Metodu, Elzaki Dönüşüm Metodu, Dönüşüm Metodu ve Sumudu dönüşüm metotlarının etkili bir anahtar oluşu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Four different methods of the same type and degree were used to solve linear Volterra integral equations. The first of these methods; In solving the Linear Volterra Integral Equation, the difference kernel Laplace Transformation Method, the second method, the Transformation Method, and the third, the Elzaki Transformation Method, were used. Transformations using the convolution theorem; They are Laplace Transform, Transform, Elzaki Transform and Sumudu Transform. Conversion tables are used as reference for control and reliability of conversions. Solutions of the first type of linear Volterra integral equations were made through transformations and solution data were obtained by using four different transformations. It has been determined that Laplace Transformation Method, Elzaki Transformation Method, Transformation Method and Sumudu transform methods are effective keys for solving the first type of linear Volterra integral equations.