Helichrysum arenarium subsp.erzincanicum bitkisinin fitokimyasal içeriğinin belirlenmesi ve biyolojik aktivitelerinin araştırılması
Determination of phytochemical content of helichrysum arenarium subsp. erzincanicum plant and investigation of its biological activities
- Tez No: 1015181
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET ALTAY, DOÇ. DR. HÜSEYİN AKŞİT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Kimya, Biochemistry, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Biyokimya, Biochemistry
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kimya Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, Erzincan ili, Refahiye ilçesi, Sakaltutan Dağı'ndan toplanan endemik Helichrysum arenarium subsp. erzincanicum bitkisinin biyolojik aktiviteleri ve fitokimyasal içeriği araştırılmıştır. Bitkinin toprak üstü kısımının metanol maserasyonuyla ham ekstrakt (HAE) elde edilmiştir. HAE'nin antioksidan kapasitesi; toplam fenolik madde, toplam flavonoid miktarı, DPPH• radikal giderme aktivitesi ve demir indirgeyici antioksidan güç (FRAP) yöntemleri kullanılarak değerlendirilmiştir. Toplam fenolik ve flavonoid içerikleri sırasıyla 95,89±0,56 mg GAE/g ekstre ve 49,71±0,86 mg QE/g ekstre olarak belirlenmiştir. DPPH• giderme aktivitesine ait IC₅₀ değeri 55,15±1,29 µg/mL, FRAP değeri ise 107,20±0,12 mg TE/g ekstre olarak saptanmıştır. Antidiyabetik potansiyel α-glukozidaz, anti-Alzheimer potansiyel ise asetilkolinesteraz (AChE) ve bütirilkolinesteraz (BChE) enzimleri üzerindeki inhibitör etkileri üzerinden değerlendirilmiştir. α-Glukozidaz, AChE ve BChE enzimleri için hesaplanan IC₅₀ değerleri sırasıyla 40,76±3,96 µg/mL, 46,20±3,10 µg/mL ve 53,31±2,20 µg/mL olarak bulunmuştur. Sitotoksik aktivite insan akciğer kanseri hücre hattı (A549) üzerinde MTT yöntemi kullanılarak incelenmiş ve IC₅₀ değeri 9,80 µg/mL olarak belirlenmiştir. Sekonder metabolitlerin izolasyonunda Sephadex LH-20 ve silika jel kolon kromatografileri ile preparatif HPLC tekniklerinden yararlanılmıştır. bileşikleri izole edilmiştir. İzole edilen klorojenik asit, naringenin kalkon-4'-O-glukozid, luteolin ve 5,5''-biflavanon türevi naringenin-7,7''-di-O-glukozid bileşiklerinin yapıları tek ve iki boyutlu nükleer manyetik rezonans spektroskopisi (¹H NMR, ¹³C NMR, DEPT-90, DEPT-135, COSY, HSQC ve HMBC) ve kütle spektrometrisi verileri kullanılarak aydınlatılmıştır. Elde edilen bulgular, HAE'nin güçlü antioksidan, enzim inhibitörü ve sitotoksik aktiviteler sergilediğini, ayrıca içerdiği fenolik ve flavonoid bileşikler nedeniyle doğal biyoaktif ajanların geliştirilmesinde önemli bir kaynak olabileceğini ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
This thesis investigated the biological activities and phytochemical profile of the methanolic extract obtained from the endemic plant Helichrysum arenarium subsp. erzincanicum collected from Sakaltutan Mountain in Refahiye, Erzincan, Türkiye. The aerial parts of the plant were extracted by methanol maceration to obtain the crude extract (HAE). Antioxidant activity was evaluated by determining total phenolic content (TPC), total flavonoid content (TFC), DPPH• radical scavenging activity, and ferric reducing antioxidant power (FRAP). The extract exhibited a TPC of 95.89 ± 0.56 mg GAE/g extract and a TFC of 49.71 ± 0.86 mg QE/g extract. The IC₅₀ value for DPPH• scavenging activity was 55.15 ± 1.29 µg/mL, while the FRAP value was 107.20 ± 0.12 mg TE/g extract. The antidiabetic and anti-Alzheimer potentials of HAE were assessed through α-glucosidase, acetylcholinesterase (AChE), and butyrylcholinesterase (BChE) inhibition assays, yielding IC₅₀ values of 40.76 ± 3.96, 46.20 ± 3.10, and 53.31 ± 2.20 µg/mL, respectively. Cytotoxic activity against the A549 human lung carcinoma cell line was determined by the MTT assay, with an IC₅₀ value of 9.80 µg/mL. Phytochemical investigations using Sephadex LH-20 and silica gel column chromatography, followed by preparative HPLC, resulted in the isolation of chlorogenic acid, naringenin chalcone-4′-O-glucoside, luteolin, and naringenin-7,7′′-di-O-glucoside. Structural elucidation was achieved using 1D/2D NMR and HR-MS analyses. These findings indicate that HAE is a promising source of bioactive compounds with significant antioxidant, enzyme inhibitory, and cytotoxic activities.