Ergenlerde prososyalliğin belirleyicileri: İletişim becerileri ve benlik saygısı
Determinants of prosocial behavior in adolescents: Communication skills and self-esteem
  1. Tez No: 1015212
  2. Yazar: MELİKE NUR AY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NESLİHAN LÖK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Ergen, prososyal davranış, iletişim becerileri, benlik saygısı, psikiyatri hemşireliği, Adolescent, prosocial behavior, communication skills, self-esteem, psychiatric nursing
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, ergenlerde prososyal davranış düzeyi ile iletişim becerileri ve benlik saygısı arasındaki ilişkiyi incelemek amacıyla tanımlayıcı ve ilişki arayıcı türde planlanmıştır. Araştırma, Konya ilinin Selçuklu ilçesinde bulunan Erbil Koru Anadolu Lisesi'nde öğrenim gören öğrenciler ile yürütülmüştür. Araştırmanın örneklemini araştırmaya katılmayı kabul eden 555 lise öğrencisi oluşturmuştur.Araştırma verileri, araştırmacı tarafından hazırlanan Kişisel Bilgi Formu, Ergen Prososyallik Ölçeği, İletişim Becerileri Envanteri ve Benlik Saygısı Ölçeği kullanılarak toplanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde ilişki arayıcı istatistikler, korelasyon analizleri ve regresyon analizleri kullanılmıştır. Araştırma sonucunda öğrencilerin prososyal davranış düzeylerinin orta düzeyde, benlik saygılarının olumlu düzeyde ve iletişim becerilerinin görece düşük düzeyde olduğu belirlenmiştir. İletişim becerileri ve benlik saygısı ile prososyal davranışlar arasında pozitif yönde anlamlı ilişkiler saptanmıştır. Ayrıca iletişim becerileri, benlik saygısı, cinsiyet ve aile ile birlikte yaşama durumunun prososyal davranışların anlamlı yordayıcıları olduğu belirlenmiştir. Sonuç olarak, ergenlerde iletişim becerileri ve benlik saygısının prososyal davranışların geliştirilmesinde önemli bir role sahip olduğu görülmüştür. Elde edilen bulgular, ergen ruh sağlığının korunması ve geliştirilmesine yönelik psikiyatri hemşireliği uygulamalarında iletişim becerileri ve benlik saygısını destekleyici girişimlerin önemini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This study was designed as a descriptive and correlational study to examine the relationship between prosocial behavior, communication skills, and self-esteem among adolescents. The study was conducted with students attending Erbil Koru Anatolian High School located in the Selçuklu district of Konya, Türkiye. The sample consisted of 555 high school students who voluntarily agreed to participate in the study. The research data were collected using the Personal Information Form developed by the researcher, the Adolescent Prosociality Scale, the Communication Skills Inventory, and the Self-Esteem Scale. Descriptive statistics, correlation analyses, and regression analyses were used to analyze the data. The findings revealed that the students had a moderate level of prosocial behavior, a positive level of self-esteem, and a relatively low level of communication skills. Significant positive relationships were found between communication skills, self-esteem, and prosocial behavior. In addition, communication skills, self-esteem, gender, and living with the family were identified as significant predictors of prosocial behavior. Overall, the findings suggest that communication skills and self-esteem are associated with prosocial behavior among adolescents. The results also indicate that interventions aimed at improving communication skills and strengthening self-esteem may contribute to psychiatric nursing practices focused on promoting and protecting adolescent mental health.