Hoca Ahmed Yesevî ile Hacı Bektâş-ı Velî'de dört kapı kırk makam anlayışı (Mukayese ve değerlendirme)
The four gates and forty stations doctrine in Khoja Ahmad Yasawi and Haji Bektash Veli: A comparative analysis and evaluation
- Tez No: 1015230
- Danışmanlar: PROF. DR. REŞAT ÖNGÖREN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Ahmed Yesevi, Bektaşilik, Divan-ı Hikmet, Hacı Bektaş-ı Veli, Makalat, Seyr u süluk, Sufilik, Türk tasavvuf edebiyatı, Yesevilik, İnsan-ı Kamil, Ahmed Yesevi, Bektashism, Divan-ı Hikmet, Hacı Bektaş-ı Veli, Makalat, Seyr u süluk, Sufilik, Turkish mysticism literature, Yesevilik, İnsan-ı Kamil
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Tasavvuf Araştırmaları Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tasavvuf Kültürü ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı (disiplinlerarası)
Özet
Tasavvuf öğretisinde insanın manevî gelişimini sistematik şekilde ele alan Dört Kapı–Kırk Makam anlayışı, insanın inanç, amel ve ahlâk alanlarında aşamalı bir olgunlaşma süreci yaşamasını esas alan kapsayıcı bir irfan çerçevesi sunmaktadır. Şerîat, tarîkat, mârifet ve hakîkat kapıları etrafında şekillenen bu yapı, seyr ü sülûkü Kur'an ve sünnet merkezli bir ahlâk ve bilinç inşası süreci olarak anlamlandırmakta; nihai olarak ahlâkî kemâl ve Allah'a yakınlık bilinci ile şekillenen insan-ı kâmil idealini hedeflemektedir. Türk tasavvuf geleneğinde Dört Kapı anlayışı, Hoca Ahmed Yesevî (d. 1093, ö. 1166) ile sistematik bir tasnife kavuşmuş; Yesevî, bu yapıyı tasavvufî terbiyenin nazarî ve amelî boyutlarını kapsayan kurucu bir irfan yolu olarak temellendirmiştir. Onun ortaya koyduğu çerçeve, tasavvuf yolunu hem bireysel arınma hem de ahlâkî sorumluluk bilinci üzerinden anlamlandıran bütüncül bir öğretinin zeminini oluşturmuştur. Bu geleneği Anadolu'da kurumsal ve toplumsal bir zemine taşıyan isim ise Hacı Bektâş-ı Velî (d. 1209, ö. 1271) olmuştur. Özellikle Makâlât'ta kapı ve makamları ayrıntılı biçimde açıklayan Velî, Dört Kapı anlayışını bireysel bir manevî yükseliş modeli olmasının ötesinde toplumsal düzeni ve ahlâkî dengeyi besleyen bir irşad sistemi olarak ele almıştır. Böylece Dört Kapı–Kırk Makam öğretisi, hem nazarî hem amelî boyutlarıyla Türk tasavvuf geleneğinde süreklilik kazanan bir yapı hâline gelmiştir. Farklı yaklaşımlara rağmen, Hoca Ahmed Yesevî'den Hacı Bektâş-ı Velî'ye uzanan bu gelenekte ortak ilke, tasavvuf yolunun nefis terbiyesi ve mürşid rehberliği esas alınarak yürütülmesi ve insanın kemâle ulaşmasıdır. Bu çalışmada, söz konusu iki kurucu mutasavvıfın temel eserleri çerçevesinde Dört Kapı–Kırk Makam anlayışının Türk tasavvuf geleneğindeki teşekkülü, sistematik yapısı, farklı yorum biçimleri ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
The doctrine of the Four Gates–Forty Stations (al-arbaʿa abwâb wa al-arbaʿîn maqâmât), which systematically articulates the stages of human spiritual development in Sufi thought, provides a comprehensive epistemological and ethical framework predicated upon gradual maturation in the domains of faith (îmân), practice (ʿamal), and morality (akhlâq). Structured around the sequential stages of Sharîʿa, Ṭarîqa, Maʿrifa, and Ḥaqîqa, this paradigm interprets the spiritual journey (sulûk) as a process of ethical cultivation and spiritual formation grounded in the Qurʾân and the Sunnah. Its ultimate telos is the realization of the insān al-kâmil ideal, characterized by moral perfection and an intensified consciousness of divine proximity. Within the Turkish Sufi tradition, the Four Gates doctrine attained systematic classification with Khvaja Ahmad Yasawi (d. 1166), who established it as a foundational path of spiritual training integrating both theoretical and practical dimensions. Haji Bektash Veli (b. 1209, d. 1271) transmitted this tradition to Anatolia and, through his Makâlât, elaborated the gates and stations in detail, which enabled the doctrine to permeate social and communal life. In his formulation, the Four Gates–Forty Stations paradigm functioned not merely as a framework of individual spiritual ascent but also as a normative ethical structure shaping religious and social order. Despite variations in emphasis, a unifying principle within the legacies of Yasawi and Bektash Veli is the conviction that the Sufi path must be traversed through disciplined self-purification (tazkiyat al-nafs) under the guidance of a spiritual master (murshid), ultimately culminating in human perfection. This study examines the historical development and systematic articulation of the Four Gates–Forty Stations doctrine within the Turkish Sufi tradition, drawing upon the principal works of these two foundational figures.