Sigorta işletmelerinde kurumsal risk yönetimi ve stratejik planlama entegrasyonu: Türkiye sigorta sektörü üzerine bir analiz
Enterprise risk management and strategic planning integrationin insurance companies: An analysis on the Türkiye insurance sector
  1. Tez No: 1015265
  2. Yazar: CANER YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ARSLAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Sigortacılık, Insurance
  6. Anahtar Kelimeler: Sigortacılık, Insurance
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sigortacılık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sigortacılık Bilim Dalı
Özet
Sigorta şirketlerinin, çeşitli düzeylerdeki yönetsel fonksiyonlarının, sektöre yüklenen toplumsal misyonun önemine uygun, şeffaf ve kurumsal bir yapıda olması beklenir. Bu tez çalışmasında, sigorta şirketlerinin yönetiminde ve faaliyetlerinin planlanmasında uygulanan süreçler, alana özgü dinamiklerle ele alınmaktadır. Bu kapsamda, stratejik yönetim ve kurumsal risk yönetimi yaklaşımlarına odaklanan bir tarzda, iki kavramın entegrasyonu üzerinde durulmaktadır. Türkiye'de çalışma yapan beş sigorta şirketine ait 2024 yılı faaliyet raporlarında, nitel veri analizi yöntemlerinden biri olan içerik analizi yapılmaktadır. Verilerin analizinde maxqda 2022 programı kullanılmaktadır. İçerik analizinde araştırma sorularıyla ilişkilendirilen tematik bir model benimsenmiştir. Şirketlerin açık kaynaklarda yayınladıkları bu belgelerde, vurguladıkları konular özelinde stratejik plan ve kurumsal risk yönetimi ilişkisi irdelenmektedir. Entegrasyonun kısmen sağlandığına dair çeşitli sonuçlara ulaşılsa da stratejik plan sebebiyle ortaya çıkan risklerin değerlendirildiği ve risk yönetiminin buna göre şekillendiğini gösteren açık işaretler bulunamamıştır. Faaliyet raporlarında kullanılan risk ve yönetim kavramlarındaki yoğunluk ise, şirketlerin odaklandıkları konuların anlaşılması bakımından önemlidir. Çalışmada, geliştirilen temaların kod frekanslarına göre, operasyonel çalışmalara büyük önem verildiği tespit edilmiştir. Bu faaliyetlerin, verimlilik, etkililik ve şeffaflık yönüyle değerlendirildiği görülmüştür. Kurumsal risk yönetimi uygulamaları, metinlerde geçen sıklıklarına göre, operasyonlardan sonra gelmektedir. Stratejik planlamaya yapılan atıflar ise metinlerde daha az yer almaktadır. Buna göre, kurumsal risk yönetimi kavramına daha fazla önem verildiği, konunun tek başına bir çalışma alanı olarak görüldüğü ifade edilebilir. Faaliyet raporlarında, stratejik planlamanın, kurumsal risk yönetimi ile birlikte değerlendirildiğini kanıtlayacak anlamlı verilere ise rastlanılmamıştır. Bu nedenle, sigorta şirketlerinin, stratejik planlama ve risk yönetimi entegrasyonunun sağlanmasına odaklanmaları gerektiği vurgulanmaktadır. Stratejik planların tüm bölümlerine, uygun risk analizi başlıklarının eklenmesi gerektiği üzerinde durulmaktadır. Kurumsal risk yönetimi ile ilgili olarak hazırlanan belgelere ise, stratejik plan riskleri adı altında ayrı başlıkların oluşturulmasını öneren bir yaklaşım ortaya konmaktadır. Stratejik plan ve kurumsal risk yönetimi entegrasyonunun, yönetimin geliştirilmesi açısından, alana önemli bir katkı sağlaması beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
Insurance companies are expected to maintain a transparent and institutional structure for their managerial functions at various levels, commensurate with the importance of the social mission entrusted to the sector. In this thesis, the processes applied in the management of insurance companies and the planning of their operations are examined in light of the sector-specific dynamics. In this context, the integration of two concepts strategic management and enterprise risk management is emphasized. Content analysis, one of the qualitative data analysis methods, is performed on the 2024 activity reports of five insurance companies operating in Türkiye. The maxqda 2022 program is used to analyze the data. A thematic model related to the research questions is adopted in the content analysis. The relationship between strategic planning and enterprise risk management is examined in these publicly available documents, specifically in terms of the issues they highlight. Although various results indicate that integration has been partially achieved, no clear evidence has been found showing that risks arising from strategic plans were evaluated and that risk management was shaped accordingly. The frequency of use of the concepts of“risk”and“management”in the activity reports is important for understanding the issues prioritized by the companies. The study has found that operational activities were given significant importance, according to the frequency of the developed themes. These activities have been evaluated in terms of efficiency, effectiveness, and transparency. Enterprise risk management practices have followed operations in terms of frequency of mention, while references to strategic planning were less frequent. Accordingly, it can be stated that corporate risk management is given greater importance and is treated as a standalone field of study. However, no significant data have been found in the activity reports to demonstrate that strategic planning was evaluated together with corporate risk management. Therefore, it is emphasized that insurance companies should focus on ensuring the integration of strategic planning and risk management. It is further stressed that appropriate risk analysis headings should be incorporated into all sections of strategic plans. An approach is proposed suggesting that separate headings under the title“strategic plan risks”should be created in documents prepared on enterprise risk management. It is expected that the integration of strategic planning and enterprise risk management will make a significant contribution to the field in terms of managerial improvement.