Apameia Tiyatrosu Hellenistik dönem ince seramikleri
Apameia Theatre Hellenistic period fine ceramics
  1. Tez No: 1015277
  2. Yazar: PINAR KIZILTEPE BİLGİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET TEKOCAK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Arkeoloji, Archeology
  6. Anahtar Kelimeler: Arkeoloji, Archaeology
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klasik Arkeoloji Bilim Dalı
Özet
Bu doktora tezinde, Kelainai-Apameia Antik Kenti'nde gerçekleştirilen kurtarma kazıları ve yüzey araştırmalarından elde edilen Hellenistik Dönem seramik buluntuları tipolojik, kronolojik ve bağlamsal açıdan incelenmiştir. Çalışmanın temel amacı, farklı seramik gruplarının üretim özelliklerini, form repertuarlarını ve kullanım alanlarını ortaya koyarak kentin sosyo-ekonomik yapısı ile bölgesel ve kültürlerarası etkileşimlerini değerlendirmektir. Bu doğrultuda, stratigrafik veriler ile yüzey buluntuları birlikte ele alınarak bütüncül bir değerlendirme yapılmıştır. Araştırma kapsamında siyah astarlı seramikler, Batı Yamacı seramikleri, kabartmalı kaseler, gri seramikler ve diğer Hellenistik seramik grupları değerlendirilmiştir. Bu buluntular, buluntu konumları ve stratigrafik bağlamları dikkate alınarak analiz edilmiş ve kronolojik bir çerçeve oluşturulmuştur. Elde edilen bulgular, Apameia Antik Kenti'nin Hellenistik Dönem'de önemli bir üretim ve dağıtım merkezi olduğunu göstermektedir. Kentin stratejik konumu, farklı kültürel etkilerin seramik repertuarına yansımasına olanak sağlamış ve bölgesel etkileşimlerin arkeolojik veriler üzerinden izlenebilmesini mümkün kılmıştır. Bu çalışmada temel amaç, Apameia'nın Hellenistik Dönem'deki ekonomik ve kültürel rolünü seramik verileri ışığında ortaya koyarak literatüre katkı sunmak olmuştur.
Özet (Çeviri)
In this doctoral dissertation, the Hellenistic pottery assemblages recovered from the rescue excavations and survey investigations conducted at Kelainai-Apameia Ancient City were examined from typological, chronological, and contextual perspectives. The primary aim of the study was to identify the production characteristics, form repertoire, and functional use of different pottery groups and, through these data, to evaluate the socio-economic structure of the city as well as its regional and intercultural connections. To achieve this, stratigraphic evidence and survey materials were assessed together within a comprehensive analytical framework. The research focused on black-glazed wares, West Slope pottery, relief bowls, grey wares, and other Hellenistic ceramic groups. These finds were analyzed according to their findspots and stratigraphic contexts, allowing the establishment of a chronological framework for the assemblage. The results demonstrate that Apameia was an important center of production and distribution during the Hellenistic period. Owing to its strategic geographical location, the city was exposed to diverse cultural influences, which are clearly reflected in its ceramic repertoire and provide valuable evidence for regional interaction networks. Ultimately, this study contributes to the understanding of Apameia's economic and cultural role during the Hellenistic period through the analysis of ceramic evidence and offers new insights into the production, consumption, and distribution patterns of pottery within the broader context of Hellenistic Anatolia.