Yenidoğan fizik muayenesi eğitimine yönelik üç boyutlu ciddi oyun tasarımı örneği
A 3D serious game design example for neonatal physical examination training
- Tez No: 1015278
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CENGİZ ŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilim ve Teknoloji, Güzel Sanatlar, Teknik Eğitim, Science and Technology, Fine Arts, Technical Education
- Anahtar Kelimeler: 3-D teknolojisi, 3D sanal dünyalar, Ciddi oyun, Medikal simülasyon, Oyun tasarımı, Yenidoğanlar, 3-D technology, 3D virtual worlds, Serious game, Medical simulation, Game design
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Bilim Dalı
Özet
Son yıllarda dijital teknolojilerin gelişimiyle birlikte eğitim süreçlerinde etkileşimli ve deneyim temelli tasarım yaklaşımlarının önemi giderek artmaktadır. Ciddi oyunlar, kullanıcıyı pasif bir alıcı olmaktan çıkararak aktif bir öğrenme sürecine dahil eden yapılarıyla öne çıkmakta ve farklı disiplinlerde öğrenmeyi destekleyen önemli araçlar haline gelmektedir. Sağlık eğitimi özelinde ise, özellikle yenidoğan gibi hassas gruplara yönelik uygulamalı öğretim süreçlerinde çeşitli sınırlılıklar bulunmaktadır. Gerçek yenidoğanlar üzerinde tekrar eden uygulamaların fizyolojik riskler taşıması, öğrencilerin yeterli düzeyde pratik deneyim kazanmasını zorlaştırmaktadır. Bu durum, güvenli ve tekrar edilebilir öğrenme ortamlarına duyulan ihtiyacı artırmaktadır. Gerçekleştirilen tasarım çalışması, yenidoğan fizik muayenesinin öğretimine yönelik üç boyutlu bir ciddi oyun tasarımı örneği oluşturmayı amaçlamaktadır. Çalışma kapsamında oyun tasarımı, oyunlaştırma, simülasyon ve ciddi oyun kavramları literatür çerçevesinde ele alınmış ve mevcut benzer uygulamalar tasarım süreçleri açısından değerlendirilmiştir. Bu doğrultuda kavramsal çerçeve temel alınarak oyunun bileşenleri oluşturulmuş ve buna bağlı olarak sistematik bir oyun tasarım dokümantasyonu hazırlanmıştır. Uygulama geliştirme sürecinde Unreal Engine 5, Blender, Photoshop ve Substance Painter gibi yazılımlar kullanılarak yenidoğan muayenesine yönelik üç boyutlu modeller, arayüz tasarımları ve etkileşimli bir yapı oluşturulmuştur. Elde edilen oyun örneği doğrultusunda geliştirilen tasarımın, yenidoğan muayenesi eğitiminde güvenli, tekrarlanabilir ve deneyim temelli bir öğrenme ortamı sunma olanağına sahip olduğu değerlendirilmektedir. Bununla birlikte çalışma, uygulama geliştirme ve kullanıcı testlerini içermeyen bir tasarım önerisi niteliğindedir. Bu nedenle tasarımın doğrulanabilirliği ve uygulanabilirliği kapsam dışında bırakılmıştır. Bu yönüyle çalışma, ileride geliştirilecek ciddi oyun uygulamaları için sistematik bir tasarım modeli sunan bir temel oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
In recent years, with the advancement of digital technologies, the importance of interactive and experience-based design approaches in educational processes has been increasing. Serious games stand out by transforming users from passive recipients into active participants in the learning process, and have become important tools supporting learning across various disciplines. In the context of healthcare education, particularly in training processes involving sensitive groups such as newborns, several limitations arise. Repeated practice on real newborns carries physiological risks, making it difficult for students to gain sufficient practical experience. This situation increases the need for safe and repeatable learning environments. In this regard, the present study aims to develop a three-dimensional serious game design example for teaching neonatal physical examination. Within the scope of the study, the concepts of game design, gamification, simulation, and serious games are examined through the literature, and existing similar applications are evaluated in terms of their design processes. Based on this framework, a game flow was established, and accordingly, a systematic game design documentation was prepared. During the development process, software such as Unreal Engine 5, Blender, Photoshop, and Substance Painter were utilized to create three-dimensional models, interface designs, and an interactive structure for neonatal examination. Based on the resulting game prototype, the developed design is considered to have the potential to provide a safe, repeatable, and experience-based learning environment for neonatal examination training. However, the study is limited to a design proposal and does not include implementation or user testing processes. Therefore, the validation and applicability of the design are beyond the scope of this study. In this respect, the study provides a systematic design model that can serve as a foundation for future serious game development projects.