Anonim şirketlerde yönetim kurulu üyelerinin mali hakları
Financial rights of board members in joint stock companies
  1. Tez No: 1015294
  2. Yazar: BERKAY DALDABANOĞLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KEREM ÇELİKBOYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Anonim şirketler, Mali haklar, Yönetim kurulu, Yönetim kurulu üyeleri, Joint stock companies, Fiscal rights, Board directors, Members of the board directors
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Bilgi Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Programlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hukuk Bilim Dalı
Özet
Modern iktisadi düzenin temel yapı taşlarından biri olarak kabul edilen anonim şirketlerde, yönetim kurulunun üstlendiği stratejik rol, üyelere sağlanacak mali hakların önemini de beraberinde getirmiştir. Bu çalışmanın amacı, yönetim kurulu üyelerine tanınan mali hakların kapsamını, bu hakların belirlenme usullerini ve sınırlarını 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu, 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu, ikincil mevzuat hükümleri ve doktrindeki görüşler çerçevesinde incelemektir. Çalışma, mali hakların salt bir ücretlendirme aracı olmayıp yönetim kurulu üyelerinin davranışlarını ve risk toleransını yönlendiren aynı zamanda şirketin sürdürülebilirliğine etki eden bir mekanizma olduğunu ortaya çıkartmaya çalışmıştır. Çalışmada doktrin ve Yargıtay kararları ışığında özellikle huzur hakkı, ücret, ikramiye, prim, kazanç payı ve hisse senedi opsiyonlarının hukuki nitelikleri ve kavramsal altyapıları ele alınmış olup bu hakların yönetim kurulu üyeleri üzerindeki teşvik edici rolü ortaya konmuştur. Özellikle halka açık anonim şirketlerde Kurumsal Yönetim İlkeleri gereği getirilen standartlar ve bağımsız yönetim kurulu üyelerine ilişkin özel düzenlemeler, halka kapalı şirketlerle karşılaştırmalı olarak değerlendirilmiştir. Çalışma kapsamında ayrıca, mali hakların belirlenmesinde genel kurulun takdir yetkisinin sınırları, dürüstlük kuralı, örtülü kazanç aktarımı yasağı ve fahiş ücret kavramları ekseninde tartışılmıştır. Son bölümde ise yönetim kurulu üyelerinin mali haklarına ilişkin genel kurul kararlarının iptali davası, butlanın tespiti davası, 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu m. 512 kapsamında kazanç payı iadesi, sebepsiz zenginleşme davası ve yönetim kurulu üyelerinin açabileceği eda (alacak) davalarına ilişkin konulara değinilmiştir.
Özet (Çeviri)
The strategic role of the board of directors in joint stock companies, which is considered as one of the fundamental building blocks of the modern economic order, has brought with it the importance of the financial rights to be provided to the members. The purpose of this study is to examine the scope of the financial rights granted to the members of the board of directors, the determination procedures and the limits of these rights within the framework of the Turkish Commercial Code No. 6102, Capital Markets Law No. 6362, secondary legislation provisions and the opinions in the doctrine. The study tries to reveal that financial rights are not only a remuneration tool, but also a mechanism that directs the behavior and risk tolerance of the board members and affects the sustainability of the company. In the light of the doctrine and the decisions of the Court of Cassation, the legal qualifications and conceptual infrastructures of the types of financial rights such as attendance fees, salaries, bonuses, premiums, profit sharing and stock options are discussed and the incentive role of these rights on the board members is revealed. In particular, the standards introduced by the Corporate Governance Principles in public joint stock companies and special regulations regarding independent board members are evaluated in comparison with non-public companies. The study also discusses the limits of the discretionary power of the general assembly in determining the financial rights in the context of the rule of honesty, the prohibition of disguised profit transfer and the concepts of exorbitant remuneration. In the last chapter, the lawsuit for annulment of the general assembly resolutions regarding the financial rights of the members of the board of directors, the lawsuit for the determination of nullity, the lawsuit for the return of dividends within the scope of Article 512 of the Turkish Commercial Code No. 6102, the unjust enrichment lawsuit, and the actions for performance (receivables) that may be filed by the members of the board of directors are discussed.