Demir eksikliği olan bireylerde demir replasman tedavisinin insülin direnci ve metabolik parametreler üzerine etkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effect of iron replacement therapy on insulin resistance and metabolic parameters in individuals with iron deficiency
- Tez No: 1015300
- Danışmanlar: DR. SELMA KARAAHMETOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Demir eksikliği, insülin direnci, lipit profili, tiroid fonksiyon testleri, Iron deficiency, insulin resistance, lipid profile, thyroid function tests
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bizim çalışmamızda İç Hastalıkları Kliniğine başvuran ebeveyninde ve kendisinde diyabetes mellitus tanısı olmayan, demir eksikliği ve/veya demir eksikliği anemisi olan kişilerde oral demir replasman tedavisi öncesi ve sonrasında insülin direnci ve protokolde detaylı belirtilen diğer parametrelerin değişiminin saptanması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi İç Hastalıkları polikliniklerine başvuran 70 demir eksikliği ve/veya anemisi olan hastalar ile İç Hastalıkları polikliniklerine başvuran 70 sağlıklı katılımcı dahil edilerek toplam 140 kişi ile yapılmıştır. Hastaların demografik, laboratuvar, görüntüleme bilgileri hastane bilgi kayıt sistemi HICAMP üzerinden taranarak kaydedilmiş, istatistiksel yöntemlerle analiz edilmiştir. Bulgular: Çalışmamıza demir eksikliği olan ve dahil edilme kriterlerini sağlayan 70 hasta, ve yine dahil edilme kriterlerini sağlayan demir eksikliği olmayan 70 sağlıklı kontrol grubu olmak üzere 140 hasta dahil edilmiştir. Hasta grubunun yaş ortalaması 37,1 ve sağlıklı kontrol grubunun yaş ortalaması 38,4tür. Hasta grubunda 48 kadın 22 erkek , sağlıklı kontrol grubunda 43 kadın 27 erkek hasta bulunmaktadır. Hasta grubuna 3 ay süre ile oral demir replasmanı (demir II sülfat) verildi. Tedavi sonrasında Labaratıar parametreleri (Hb, Hct, MCV, demir, demir bağlama kapasitesi, transferrin satürasyonu, ferritin, açlık kan glukozu, HbA1c, lipid paneli, HOMA-IR, açlık insülin düzeyi, ürik asit, trigliserit/glukoz oranı, st3 st4 TSH, CRP) kıyaslandı. Metabolik parametreler değerlendirildiğinde HbA1c ve HOMA-IR düzeylerinde tedavi sonrası dönemde anlamlı değişimler saptanmış olup (p<0,05), lipid profiline ait parametrelerden LDL, kolesterol ve total kolesterol düzeylerinde de benzer şekilde istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar belirlenmiştir (p<0,05). Bunlarla beraber Tiroit fonksiyon testlerinden sT3 ve sT4 düzeylerinde tedavi sonrası dönemde anlamlı değişimler izlenirken (p<0,05), TSH düzeylerinde istatistiksel olarak anlamlı bir değişiklik saptanmamıştır (p>0,05). Buna karşılık trigliserid ve CRP düzeylerinde tedavi öncesi ve sonrası dönemler arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmamıştır (p>0,05). Sonuç: Demir tedavisi öncesi ve sonrası parametreler karşılaştırıldığında HbA1c, HOMA-IR, LDL, Total Kolesterol ve Tiroid fonksiyon testleri düzeylerinde tedavi sonrası dönemde istatistiksel olarak anlamlı değişimler saptanmıştır. HbA1c, HOMA-IR, LDL kolesterol ve total kolesterol düzeyi hasta grubunda tedavi öncesinde daha yüksek iken tedavi sonrasında düşmüştür. Tedavi sonrası dönemde sT3 düzeylerinde azalma, sT4 düzeylerinde ise artış yönünde anlamlı değişimler izlenmiştir. TSH düzeyleri değişmemiştir. Bu bulgular bize demir eksikliği ile insülin direnci arasında yakın bir ilişki olduğunu düşündürmekle birlikte ayrıca lipit profili ve tiroid fonskiyon testeleri üzerine de anlamlı bir etkisinin olduğunu düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: Our study aimed to determine the changes in insulin resistance and other parameters detailed in the protocol before and after oral iron replacement therapy in individuals with iron deficiency and/or iron deficiency anemia who presented to the Internal Medicine Clinic and whose parents or themselves did not have a diagnosis of diabetes mellitus. Materials and Methods: This study was conducted with a total of 140 participants, including 70 patients with iron deficiency and/or anemia who presented to the Internal Medicine outpatient clinics of Ankara Bilkent City Hospital, and 70 healthy participants who also presented to the Internal Medicine outpatient clinics. Demographic, laboratory, and imaging data of the patients were scanned and recorded through the hospital's information record system, HICAMP, and the obtained data were analyzed using appropriate statistical methods. Results: Our study included 140 patients: 70 patients with iron deficiency who met the inclusion criteria, and 70 healthy control subjects without iron deficiency who also met the inclusion criteria. The mean age of the patient group was 37.1, and the mean age of the healthy control group was 38.4. The patient group consisted of 48 women and 22 men, while the healthy control group consisted of 43 women and 27 men. The patient group received oral iron replacement therapy (iron(II) sulfate) for 3 months. After treatment, laboratory parameters (Hb, Hct, MCV, iron, iron binding capacity, transferrin saturation, ferritin, fasting blood glucose, HbA1c, lipid panel, HOMA-IR, fasting insulin level, uric acid, triglyceride/glucose ratio, ST3/ST4 TSH, CRP) were compared. When metabolic parameters were evaluated, significant changes were detected in HbA1c and HOMA-IR levels in the post-treatment period (p<0.05), and similarly statistically significant differences were determined in LDL cholesterol and total cholesterol levels, which are parameters of the lipid profile (p<0.05). In addition, while significant changes were observed in sT3 and sT4 levels in thyroid function tests in the post-treatment period (p<0.05), no statistically significant change was detected in TSH levels (p>0.05). In contrast, no statistically significant difference was found between the pre- and post-treatment periods in triglyceride, TG/glucose ratio, and CRP levels (p>0.05). Conclusion: When parameters were compared before and after iron treatment, statistically significant changes were found in HbA1c, HOMA-IR, LDL, total cholesterol, and thyroid function tests in the post-treatment period. HbA1c, HOMA-IR, LDL cholesterol, and total cholesterol levels were higher before treatment in the patient group, but decreased after treatment. Significant changes were observed in sT3 levels (decrease) and sT4 levels (increase) in the post-treatment period. TSH levels remained unchanged. These findings suggest a close relationship between iron deficiency and insulin resistance, as well as a significant effect on lipid profile and thyroid function tests.