8-12 yaş aralığındaki koklear implantlı bireylerin nazalite bulgularının incelenmesi
An investigation of nasality findings in cochlear-implanted children aged 8–12
  1. Tez No: 1015299
  2. Yazar: HATİCE BUSE SARI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GAMZE YEŞİLLİ PUZELLA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dil ve Konuşma Terapisi, Language and Speech Therapy
  6. Anahtar Kelimeler: Koklear implant, Nazalite, Nazalans, Praat Yardımlı Nazalans Ölçer (PYNÖ), Cochlear Implant, Nasality, Nasalance, Praat-Assisted Nasalance Meter (PANM)
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kapadokya Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim, Öğretim ve Araştırma Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Dil ve Konuşma Terapisi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı, 8–12 yaş aralığındaki Türkçe konuşan koklear implantlı çocukların nazalite özelliklerini incelemek ve elde edilen nazalans değerlerini normal işiten akranlarıyla karşılaştırmaktır. Araştırma, 8-12 yaş aralığında 25 koklear implantlı çocuk ve 25 normal işiten çocuktan oluşan iki bağımsız grup ile yürütülmüştür. Nazalans ölçümleri, Praat tabanlı bir ölçüm aracı olan Praat Yardımlı Nazalans Ölçer (PYNÖ) kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Konuşma materyali olarak; uzatılmış izole /a/, /i/, /m/ ve /s/ sesleri ile oral patlamalı ve oral sürtünmeli seslerin yoğun olduğu iki cümle kullanılmıştır. Verilerin analizinde gruplar arası karşılaştırmalar yapılmış ve anlamlılık düzeyi p<0,05 olarak kabul edilmiştir. Bulgulara göre, uzatılmış izole /a/ ve /s/ seslerine ait ortalama nazalans değerleri koklear implantlı çocuklarda normal işiten çocuklara kıyasla istatistiksel olarak anlamlı düzeyde daha yüksek bulunmuştur (/a/-p=0,010, /s/-p=0,028). Buna karşılık, uzatılmış izole /m/ ve /i/ sesleri ile oral patlamalı ve oral sürtünmeli seslerin yoğun olduğu cümlelere ait nazalans değerleri açısından koklear implantlı ve normal işiten grup arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmamıştır (/m/- p=0,771; /i/-p=0,786; oral patlamalı cümle-p=0,125; oral sürtünmeli cümle-p=0,130). Bu değişkenliğin, işitsel algının sınırlı veya gecikmeli olması nedeniyle bireylerin konuşma sırasında kendi seslerine ilişkin akustik geri bildirimi yeterince izleyememeleriyle ilişkili olabileceği değerlendirilmektedir. Çalışmadan elde edilen bulgular, koklear implantlı çocukların konuşma değerlendirmelerine nazalite değerlendirmelerinin dahil edilmesi gerektiğini; bu değerlendirmelerin yalnızca nazal seslerle sınırlı tutulmaması, oral sesler ve bağlı konuşma örneklerini de kapsayacak şekilde ele alınmasının klinik açıdan önemli olduğunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the nasality characteristics of Turkish-speaking children with cochlear implants aged 8–12 years and to compare the obtained nasalance values with their normal-hearing peers. The study was conducted with two independent groups consisting of 25 children with cochlear implants and 25 normal-hearing children in the 8–12 age range. Nasalance measurements were performed using the Praat-Assisted Nasalance Measurer (PYNÖ), a Praat-based measurement tool. The speech materials included sustained isolated /a/, /i/, /m/, and /s/ sounds, as well as two sentences loaded with oral plosive and oral fricative sounds. In the data analysis, between-group comparisons were made, and the significance level was set at p<0.05. According to the findings, the mean nasalance values for sustained isolated /a/ and /s/ sounds were found to be statistically significantly higher in children with cochlear implants compared to normal-hearing children (/a/-p=0.010, /s/-p=0.028). In contrast, no statistically significant difference was observed between the cochlear implant and normal-hearing groups regarding the nasalance values for sustained isolated /m/ and /i/ sounds, nor for the sentences loaded with oral plosive and oral fricative sounds (/m/-p=0.771; /i/-p=0.786; oral plosive sentence-p=0.125; oral fricative sentence-p=0.130). It is suggested that this variability may be associated with the individuals' inability to sufficiently monitor the acoustic feedback of their own voices during speech due to limited or delayed auditory perception. The findings obtained from the study reveal that nasality assessments should be included in the speech evaluations of children with cochlear implants. Furthermore, the results demonstrate the clinical importance of not limiting these assessments to nasal sounds alone, but rather conducting them in a way that covers oral sounds and connected speech samples as well.