Hz.Peygamber'in sünnetinde hayvan hakları
Animal rights in the sunnah of the Prophet
  1. Tez No: 1015303
  2. Yazar: BÜNYAMİN İYİSON
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NEVZAT AYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Hadis mecmuası, Hadith majmua
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Amasya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada hayvan hakları konusu İslam'ın iki temel kaynağı olan Kur'an ve Sünnet çerçevesinde, özellikle konuya dair hadisler etrafında Hz. Peygamber'in bu konudaki tutumunun zihinsel tasavvuru nasıl şekillendirdiği açısından ele alınmıştır. Araştırmanın amacı, Hz. Peygamber'in hayvanlara bakış açısının temelini oluşturan ana düşünce çizgilerini tespit etmektir. Çünkü insan ile içinde yaşadığı evren arasındaki ilişki, Kur'an ve Sünnet'in üzerinde önemle durduğu konular arasında yer almaktadır. Bu çalışmada hayvanlar; insan hayatındaki yerleri, insanın düzenine tabi kılınmaları ve Allah'ın varlığının işaretlerinden biri olmaları gibi çeşitli yönleriyle ele alınmıştır. Yapılan değerlendirmelere göre Kur'an-ı Kerim'de hayvanlara özel bir yer verilmiştir. Bunun en önemli göstergelerinden biri, bazı sure adlarının hayvan isimlerinden oluşmasıdır. Aynı şekilde Hz. Peygamber de bütün canlılara olduğu gibi hayvanlara karşı son derece merhametli davranmış; hayatı boyunca onların haklarını korumuş, sahabeye ve bütün insanlara hayvan haklarına riayet etmelerini tavsiye etmiştir. Hadislerde hayvan haklarının açık ve net bir şekilde ele alındığı görülmektedir. Sünnete göre hayvan hakları konusu insanların inisiyatifine bırakılmamış; hayvanlara merhamet edilmesi ve haklarına riayet edilmesi açık biçimde emredilmiştir. Bu yönüyle çalışma, sünnetin hayvan hakları konusundaki temel ilkelerini ortaya koyması, bu ilkelerin günümüz insan-hayvan ilişkileri açısından taşıdığı değeri göstermesi, hayvan haklarına saygının hem bireysel hem toplumsal ahlakın bir unsuru olduğunu tespit etmesi açısından önem arz etmektedir.
Özet (Çeviri)
This study examines the issue of animal rights within the framework of the Qur'an and the Sunnah, the two primary sources of Islam, with particular emphasis on the Prophet Muhammad's attitudes toward animals as reflected in the hadith literature and the way these attitudes shaped the Islamic intellectual conception of the subject. The primary aim of the research is to identify the main lines of thought that constitute the foundation of the Prophet's perspective on animals. Indeed, the relationship between human beings and the universe in which they live is among the issues to which the Qur'an and the Sunnah attach great importance. In this study, animals are addressed from various perspectives, including their place in human life, their subjection to human use and order, and their role as signs of the existence and power of God. According to the findings of the study, the Qur'an accords a special status to animals. One of the clearest indications of this is that several chapters (sūrahs) of the Qur'an are named after animals. Likewise, the Prophet Muhammad demonstrated profound compassion toward animals, as he did toward all living beings; throughout his life, he protected their rights and advised both his Companions and humanity at large to observe and respect the rights of animals. The hadiths clearly and explicitly address the issue of animal rights. According to the Sunnah, the protection of animal rights is not left to human discretion; rather, showing mercy to animals and safeguarding their rights are explicitly commanded. In this respect, the study is significant in that it reveals the fundamental principles of the Sunnah concerning animal rights, demonstrates the relevance of these principles to contemporary human–animal relations, and establishes that respect for animal rights constitutes an essential component of both individual and social morality.