Psoriasis hastalarının özel tutulum alanlarına göre tırnak bulgularının değerlendirilmesi
- Tez No: 1015302
- Danışmanlar: PROF. DR. SEVGİ AKARSU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Dermatoloji, Dermatology
- Anahtar Kelimeler: hastalık şiddet indeksi, özel alanlar, psoriasis, tırnak hastalığı, yaşam kalitesi, Dermatoloji, Hastalık şiddeti indeksi, Psoriyazis, Tırnak hastalıkları, disease severity index, nail disease, psoriasis, special areas, quality of life, Dermatology, Severity of illness index, Nail diseases
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Deri ve Zührevi Hastalıklar Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş ve Amaç: Psoriasis, kronik, inflamatuvar, multisistemik bir hastalık olup özellikle tırnak tutulumu ve özel alan tutulumları hastalık yükünü ve yaşam kalitesini belirgin şekilde etkileyebilmektedir. Tırnak psoriasisi, hastalık şiddeti ve psoriyatik artrit (PsA) gelişimi ile ilişkili önemli bir klinik belirteç olarak kabul edilmekle birlikte, özel alan tutulumlarının tırnak ünitesi üzerindeki etkilerine dair veriler sınırlıdır. Bu çalışmada psoriasis tanılı hastalarda özel tutulum alanlarının (saçlı deri, genital, invers ve palmoplantar) varlığı ve şiddeti ile tırnak tutulumunun varlığı ve şiddeti arasındaki ilişkiyi değerlendirmek amaçlanmıştır. Ayrıca tırnak tutulum varlığı ve şiddeti ile hastalık yaygınlığı, dermatolojik ve tırnağa özgü yaşam kalitesi arasındaki ilişkilerin incelenmesi hedeflenmiştir. Gereç ve Yöntem: Bu tek merkezli, kesitsel çalışmaya Ocak 2025-Ocak 2026 tarihleri arasında Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Deri ve Zührevi Hastalıklar polikliniğine başvuran, klinik ve/veya histopatolojik olarak psoriasis tanısı doğrulanan 166 hasta dahil edildi. Hastalar klinik muayene bulgularına göre özel alan tutulumu olan (n=102) ve olmayan (n=64) olmak üzere iki gruba ayrıldı. Tırnak tutulumu her iki grupta bağımsız olarak değerlendirildi. Hastaların demografik ve klinik özellikleri, hastalık süresi ve komorbiditeleri kaydedildi. Hastalık şiddeti Psoriasis Alan ve Şiddet İndeksi (PAŞİ) ile değerlendirilirken, özel alan tutulum şiddeti saçlı deri için Psoriasis Saçlı Deri Şiddet İndeksi (PSŞİ), genital ve invers bölgeler için Hekim Global Değerlendirmesi (HGD) Ölçeği ve palmoplantar tutulum için Modifiye Palmoplantar Psoriasis Alan Şiddet İndeksi (m-PPPAŞİ) ile belirlendi. Tırnak tutulumu Tırnak Psoriasisi Şiddet İndeksi (NAPSI) ile, yaşam kalitesi Dermatolojik Yaşam Kalite İndeksi (DYKİ) ve Tırnak Psoriasisi Yaşam Kalite Ölçeği-10 (NPQ-10) ile değerlendirildi. Elde edilen veriler; klinik, demografik ve skorlamaya dayalı parametreler doğrultusunda karşılaştırmalı ve korelasyonel analizler ile değerlendirildi. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 166 hastanın %41,6'sı kadın (n=69), %58,4'ü erkek (n=97) idi. Hastaların %61,4'ünde özel alan tutulumu, %65,7'sinde ise tırnak tutulumu saptandı. Tırnak bulguları arasında en sık pitting (%88,1), splinter hemoraji (%66,1) vi ve onikoliz (%62,4) izlendi. Özel alan tutulumu olan hastalarda tırnak tutulumu oranı anlamlı olarak daha yüksek bulundu (%76,5 vs %48,4; p<0,001). Alt grup analizlerinde saçlı deri (p=0,020), palmoplantar (p=0,018), invers (p=0,020) ve genital (p=0,004) tutulum varlığında tırnak tutulumu anlamlı düzeyde daha sık izlendi. NAPSI skoru ile özel alan tutulumu arasında genel olarak anlamlı ilişki saptanmazken, yalnızca palmoplantar tutulum varlığında NAPSI skorunun anlamlı olarak daha yüksek olduğu görüldü (p=0,013). Hastalık şiddeti açısından değerlendirildiğinde; saçlı deri (p=0,033), invers (p=0,021) ve genital (p=0,014) tutulum varlığında PAŞİ skorlarının daha yüksek olduğu saptandı. NAPSI ile hastalık süresi (r=0,254; p=0,008) ve PAŞİ (r=0,235; p=0,014) arasında zayıf-orta düzeyde pozitif ilişki bulunurken, en güçlü korelasyon NPQ-10 ile saptandı (r=0,390; p<0,001). PAŞİ skoru ise yaş (r=0,171; p=0,028), hastalık süresi (r=0,213; p=0,006), NAPSI (r=0,235; p=0,014) ve DYKİ (r=0,248; p=0,001) ile pozitif korelasyon gösterdi. PAŞİ skoru ile DYKİ arasında zayıf düzeyde ancak istatistiksel olarak anlamlı pozitif korelasyon saptandı (r=0,248; p=0,001). Özel alan tutulumu olan hastalarda DYKİ skorunun anlamlı derecede daha yüksek olduğu görüldü. Sonuç: Psoriasis hastalarında özel alan tutulumu ile tırnak tutulumu arasında anlamlı bir ilişki saptanmış olup, bu ilişkinin alt bölge analizlerinde de devam ettiği gösterilmiştir. Özel alan alt bölge tutulumları ile PAŞİ skoru arasında anlamlı ilişki bulunmasına karşın, bölgeye özgü klinik şiddet skorlarının PAŞİ ile paralel seyretmemesi, bölgesel şiddet ile genel hastalık yükü arasındaki uyumsuzluğa işaret etmektedir. Tırnak tutulumu ve NAPSI ile PAŞİ arasında anlamlı ilişki bulunurken, NAPSI ile DYKİ arasında ilişki saptanmamış; buna karşılık NAPSI ile NPQ-10 arasında anlamlı ilişki izlenmiştir. Ayrıca PAŞİ ve özel alan tutulumu ile DYKİ arasında anlamlı ilişki saptanmış olup bu bulgu literatür ile uyumludur. Bu bulgular, özel alan tutulumu ile tırnak tutulumunun birlikteliğini ve yaşam kalitesi üzerindeki etkilerin kullanılan ölçüm araçlarına göre farklılık gösterebileceğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: Psoriasis is a chronic, inflammatory, multisystem disease and involvement of special body areas as well as nail involvement can significantly increase disease burden and impair quality of life. Nail psoriasis is considered an important clinical marker associated with disease severity and the development of psoriatic arthritis; however, data regarding the impact of special area involvement on the nail unit are limited. This study aimed to evaluate the relationship between the presence and severity of special area involvement (scalp, genital, inverse, and palmoplantar) and the presence and severity of nail involvement in patients with psoriasis. In addition, the associations between the presence and severity of nail involvement and disease extent, dermatology specific quality of life, and nail specific quality of life were investigated. Materials and Methods: This single-center, cross-sectional study included 166 patients who presented to the Dermatology and Venereology outpatient clinic of Dokuz Eylül University Faculty of Medicine between January 2025 and January 2026 and were diagnosed with psoriasis clinically and/or histopathologically. Patients were divided into two groups according to the presence (n=102) or absence (n=64) of special area involvement based on clinical examination findings. Nail involvement was evaluated independently in both groups. The demographic and clinical characteristics of the patients, disease duration, and comorbidities were recorded. Disease severity was assessed using the Psoriasis Area and Severity Index (PASI), while the severity of special area involvement was determined using the Psoriasis Scalp Severity Index (PSSI) for scalp involvement, the Physician Global Assessment (PGA) for genital and inverse areas, and the modified Palmoplantar Psoriasis Area Severity Index (m- PPPASI) for palmoplantar involvement. Nail involvement was assessed using the Nail Psoriasis Severity Index (NAPSI), and quality of life was evaluated using the Dermatology Life Quality Index (DLQI) and the Nail Psoriasis Quality of Life Scale- 10 (NPQ-10). The obtained data were analyzed using comparative and correlational analyses based on clinical, demographic, and scoring parameters. viii Results: Of the 166 patients included in the study, 41.6% were female (n=69), and 58.4% were male (n=97). Special area involvement was present in 61.4% of patients, while nail involvement was detected in 65.7%. Among nail findings, the most common were pitting (88.1%), splinter hemorrhages (66.1%), and onycholysis (62.4%). The rate of nail involvement was significantly higher in patients with special area involvement compared to those without (76.5% vs. 48.4%; p<0.001). In subgroup analyses, nail involvement was significantly more frequent in the presence of scalp (p=0.020), palmoplantar (p=0.018), inverse (p=0.020), and genital involvement (p=0.004). Although no overall significant association was found between NAPSI score and special area involvement, NAPSI scores were significantly higher in patients with palmoplantar involvement (p=0.013). In terms of disease severity, PASI scores were significantly higher in patients with scalp (p=0.033), inverse (p=0.021), and genital involvement (p=0.014). NAPSI showed weak-to-moderate positive correlations with disease duration (r=0.254; p=0.008) and PASI (r=0.235; p=0.014), while the strongest correlation was observed with NPQ-10 (r=0.390; p<0.001). PASI was positively correlated with age (r=0.171; p=0.028), disease duration (r=0.213; p=0.006), NAPSI (r=0.235; p=0.014), and DLQI (r=0.248; p=0.001). DLQI scores were significantly higher in patients with special area involvement. Conclusion: A significant relationship was identified between special area involvement and nail involvement in patients with psoriasis, and this relationship was also maintained in subgroup analyses. Although a significant association was found between special area subregion involvement and PASI, the lack of parallelism between region-specific clinical severity scores and PASI suggests a dissociation between localized severity and overall disease burden. While a significant association was found between nail involvement, NAPSI, and PASI, no relationship was observed between NAPSI and DLQI; however, a significant correlation was found between NAPSI and NPQ-10. In addition, significant associations were found between PASI, special area involvement, and DLQI. These findings demonstrate the coexistence of special area involvement and nail involvement and suggest that the impact on quality of life may vary depending on the assessment tools used.