Diş tedavisi sırasında çizgi film izletme ve müzik dinletme uygulamasının çocuklarda ağrı ve işlem korkusuna etkisi: Randomize kontrollü çalışma
The effect of showing cartoons and playing music during dental treatment on pain and procedure anxiety in children: A randomized controlled study
- Tez No: 1015350
- Danışmanlar: PROF. DR. SİBEL KÜÇÜKOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Dental tedavi, çizgi film, müzik dinletme, ağrı, korku, Dental treatment, cartoon viewing, music listening, pain, fear
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı, diş tedavisi sırasında çocuklara uygulanan çizgi film izletme ve müzik dinletme girişimlerinin çocukların ağrı, korku düzeyleri ve fizyolojik parametrelerine etkisini belirlemektir. Bu çalışma, paralel gruplu, üç zamanlı ölçüm içeren (ön test, işlem sırası ve son test), randomize kontrollü deneysel araştırma olarak Selçuk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi pedodonti kliniğinde yürütüldü. Çalışmanın örneklemini 6-12 yaş grubu pedodonti kliniğinde diş çekimi yaptıran 60 çocuk oluşturdu. Çocuklar çizgi film grubu (n=20), müzik grubu (n=20) ve kontrol (n=20) grubuna randomize olarak atandı. Veri toplama aracı olarak“Tanıtıcı Bilgi Formu”,“Fizyolojik Takip Parametre Formu”,“Wong Baker Yüzler Ağrı Değerlendirme Ölçeği”ve“Çocuk Korku Değerlendirme Skalası- Dental Alt Ölçeği (CFSS-DS)”kullanıldı. Girişim grubundaki çocuklara diş tedavisi sırasında çizgi film izletme ve müzik dinletme girişimi uygulandı. Kontrol grubunda rutin klinik uygulamaya devam edildi. Araştırmanın etik kurul ve kurum izni alındı, protokol kaydı (Clinical Trial No: NCT07336719) yapıldı. Araştırmaya katılan gruplarda çocukların tanımlayıcı özellikleri homojen dağılıma sahipti (p>0,05). Çocukların ön test ve son test girişim öncesi ve sonrası kalp atım hızı puan ortalamaları istatistiksel olarak anlamlı fark göstermedi (p>0,05). Tedavi sonrası müzik grubunda kalp atım hızı ortalaması kontrol ve çizgi film gruplarından istatistiksel olarak daha yüksekti (p<0,05). Çocukların tedavi öncesi, sırası ve sonrası oksijen saturasyon ortalamaları gruplar arasında benzerlik gösterdi (p>0.05). Çocukların tedavi öncesi, sırasında ve sonrasında ağrı puan ortalaması gruplar arasında farklılık göstermedi (p>0,05). Korku puan ortalamalarında ise, çizgi film izletme ve müzik dinletme gruplarında tedavi sonrası puan ortalamalarının, tedavi öncesine göre istatistiksel olarak kontrol grubundan daha düşük olduğu belirlendi (F=4.634, p=0.014, η2= 0,14). Çalışma sonucunda işlem sırasında çizgi film izletme ve müzik dinletmenin diş tedavisi korku puanlarında azalma sağladığı, ancak ağrı düzeyini ve fizyolojik parametreleri değiştirmediği belirlendi. Diş tedavisi esnasında çizgi film izletme ve müzik dinletme uygulamalarının yaygınlaştırılmasının çocukların dental tedaviye olan işlem korkusunu azaltacağı ve tedaviye uyumunu kolaylaşlaştıracağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this randomized controlled study was to determine the effects of cartoon viewing and music listening interventions applied during dental treatment on children's pain, fear, anxiety levels, and physiological parameters. This parallel-group, pretest-posttest randomized controlled experimental study was conducted between April and December 2025 at the Pedodontics Clinic of the Faculty of Dentistry, Selçuk University. The sample consisted of 60 children aged 6–12 years who underwent tooth extraction in the pedodontics clinic. The children were randomly assigned to the cartoon viewing (n=20), music listening (n=20), and control (n=20) groups. Data were collected using the“Introductory Information Form,”“Physiological Parameter Monitoring Form,”Wong-Baker Faces Pain Rating Scale, and Children's Fear Survey Schedule-Dental Subscale (CFSS-DS). Children in the intervention groups received cartoon viewing and music listening interventions during the procedure, whereas the control group received routine clinical care. Ethics committee approval and institutional permission were obtained for the study, and the trial protocol was registered (Clinical Trial No: NCT07336719). The descriptive characteristics of the children were similar across the groups (p>0.05). No statistically significant differences were found between the groups in terms of pre- and post-intervention heart rate mean scores (p>0.05). However, the post-treatment heart rate mean score of the music group was significantly higher than those of the control and cartoon groups (p<0.05). The oxygen saturation mean scores before, during, and after treatment were similar among all groups (p>0.05). No significant differences were found between the groups regarding pain mean scores before, during, and after treatment (p>0.05). In contrast, the post-treatment fear mean scores in the cartoon viewing and music listening groups were significantly lower than the pre-treatment scores (F=4.634, p=0.014, η2= 0,14). As a result of the study, cartoon viewing and music listening during the procedure were found to reduce fear scores in children; however, they did not significantly affect pain levels. The widespread use of cartoon viewing and music listening interventions during dental treatment may help reduce children's procedural fear and facilitate their compliance with dental treatment.