Spinal anestezi sonrası hipotansiyon riskinin öngörülmesinde vena cava inferior kollapsibilite indeksi ve şok indeksinin karşılaştırılması
Comparison of inferior vena cava collapsibility index and shock index in predicting the risk of hypotension after spinal anesthesia
- Tez No: 1015351
- Danışmanlar: PROF. DR. NURTEN BAKAN, DR. VOLKAN KUZLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Hipotansiyon, modifiye şok indeksi, spinal anestezi, şok indeksi, vena kava inferior kollapsibilite indeksi, hypotension, modified shock index, shock index, spinal anesthesia, inferior vena cava collapsibility index
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Sancaktepe Şehit Prof. Dr. İlhan Varank Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada, spinal anestezi altında transüretral girişim planlanan hastalarda hipotansiyon gelişme riskinin öngörülmesinde vena cava inferior kollapsibilite indeksi (VCI-CI), şok indeksi (SI) ve modifiye şok indeksinin (MSI) etkinliğinin değerlendirilmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Prospektif gözlemsel klinik çalışmaya, Eylül 2025 – Nisan 2026 tarihleri arasında spinal anestezi altında elektif transüretral girişim uygulanan toplam 100 hasta dahil edildi. Hastalar hipotansiyon gelişen (Grup H, n=49) ve gelişmeyen (Grup O, n=51) olarak iki gruba ayrıldı. Tüm hastalarda preoperatif dönemde ultrasonografi ile vena cava inferior çap ölçümleri yapılarak VCI-CI hesaplandı. Aynı zamanda bazal SI ve MSI değerleri kaydedildi. Spinal anestezi sonrası hemodinamik parametreler belirli aralıklarla takip edildi. Sistolik arter basıncında %20 ve üzeri düşüş veya ortalama arter basıncının ≤65 mmHg olması hipotansiyon olarak kabul edildi. Veriler uygun istatistiksel yöntemlerle analiz edildi. Bulgular:Hastaların yaş ortalaması 65,86±10,68 yıl olup hipotansiyon görülme oranı %49 idi. Demografik ve laboratuvar parametreleri gruplar arasında benzerdi (p>0,05). VCI-CI değeri hipotansiyon grubunda anlamlı olarak daha yüksekti (p=0,013) ve hipotansiyon gelişimi ile pozitif korelasyon gösterdi. ROC analizinde VCI-CI'nin istatistiksel olarak anlamlı ancak zayıf tanısal değere sahip olduğu saptandı (AUC=0,653; p=0,007). Lojistik regresyon analizinde VCI-CI bağımsız hipotansiyon prediktörü olarak belirlendi (OR=1,031; p=0,033). SI ve MSI anlamlı prediktörler değildi. Sonuç: VCI-CI, transüretral cerrahi geçiren hastalarda spinal anestezi sonrası gelişen hipotansiyonu öngörmede yüksek özgüllüğe sahip, non-invaziv ve pratik bir parametredir. SI ve MSI gibi statik indekslere kıyasla daha güvenilir bir öngörü sunan VCI-CI, yüksek riskli hastaların preoperatif belirlenmesinde ve hedefe yönelik hemodinamik yönetimde klinik katkı sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aimed to evaluate the effectiveness of the inferior vena cava collapsibility index (IVC-CI), shock index (SI), and modified shock index (MSI) in predicting the risk of hypotension in patients undergoing transurethral surgery under spinal anesthesia. Materials and Methods: In this prospective observational clinical study, a total of 100 patients who underwent elective transurethral procedures under spinal anesthesia between September 2025 and April 2026 were included. Patients were divided into two groups according to the development of hypotension: hypotension group (Group H, n=49) and non-hypotension group (Group O, n=51). Preoperative ultrasonographic measurements of the inferior vena cava were performed, and IVC-CI values were calculated. Baseline SI and MSI values were also recorded. Hemodynamic parameters were monitored at predetermined intervals following spinal anesthesia. A decrease of ≥20% in systolic arterial pressure or a mean arterial pressure ≤65 mmHg was defined as hypotension. Data were analyzed using appropriate statistical methods. Results:The mean age was 65.86±10.68 years, and hypotension occurred in 49% of patients. Demographic and laboratory parameters were similar between the groups (p>0.05). IVC-CI was significantly higher in the hypotension group (p=0.013) and showed a positive correlation with hypotension. ROC analysis showed that IVC-CI had statistically significant but weak diagnostic value (AUC=0.653; p=0.007). Logistic regression analysis identified IVC-CI as an independent predictor of hypotension (OR=1.031; p=0.033). SI and MSI were not significant predictors. Conclusion:IVC-CI is a non-invasive and practical parameter with high specificity for predicting spinal anesthesia-induced hypotension in patients undergoing transurethral surgery. Compared with static indices such as SI and MSI, IVC-CI may provide a more reliable prediction and contribute to preoperative identification of high-risk patients and targeted hemodynamic management.