İleti sistemi pacing uygulanan hastalarda atriyoventriküler gecikme süresi optimizasyonunun ventriküler fonksiyonlar üzerine etkisi
The effect of atrioventricular delay optimization on ventricular functions in patients undergoing conduction system pacing
  1. Tez No: 1015349
  2. Yazar: BİLAL METE ÜLKER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET TÜTÜNCÜ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kardiyoloji, Cardiology
  6. Anahtar Kelimeler: atriyoventriküler gecikme optimizasyonu, global longitudinal strain, ileti sistemi pacingi, ventriküler fonksiyon, atrioventricular delay optimization, conduction system pacing, global longitudinal strain, ventricular function
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kardiyoloji Bilim Dalı
Özet
İleti Sistemi Pacing Uygulanan Hastalarda Atriyoventriküler Gecikme Süresi Optimizasyonunun Ventriküler Fonksiyonlar Üzerine Etkisi Amaç: İleti sistemi pacingi (Conduction System Pacing, CSP), fizyolojik ventriküler aktivasyon sağlayarak sağ ventrikül pacingine bağlı gelişebilen elektriksel ve mekanik dissenkroniyi azaltmayı amaçlayan güncel pacing yöntemidir. Bununla birlikte CSP uygulanan hastalarda atriyoventriküler (AV) gecikme süresi optimizasyonunun ventriküler fonksiyonlar üzerindeki etkisi henüz yeterince ortaya konulamamıştır. Bu çalışmada, CSP uygulanan hastalarda AV gecikme süresi optimizasyonunun ekokardiyografik ve hemodinamik parametreler üzerine etkisinin değerlendirilmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Çalışma Sağlık Bilimleri Üniversitesi Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kardiyoloji Kliniği'nde yürütülen tek merkezli, gözlemsel, prospektif klinik araştırma olarak dizayn edildi. Çalışmaya AV blok nedeniyle CSP uygulanan 37 hasta dahil edildi. Tüm hastalarda transtorasik ekokardiyografi ile AV gecikme süresi optimizasyonu öncesi ve sonrası sol ventrikül ejeksiyon fraksiyonu (LVEF), global longitudinal strain (GLS), sol ventrikül çıkım yolu velocity time integral (LVOT VTI), kardiyak output (CO) ve diyastolik fonksiyon parametreleri değerlendirildi. AV gecikme süresi optimizasyonu transmitral akım ve LVOT VTI temelli ekokardiyografik yöntemler kullanılarak gerçekleştirildi. Bulgular: AV gecikme süresi optimizasyonu sonrasında LVEF değerlerinde anlamlı artış saptandı (%59,24 ± 7,16'ya karşı %62,30 ± 6,75; p<0,001). GLS değerlerinde anlamlı iyileşme izlendi (%15,48 ± 2,35'e karşı %17,68 ± 2,39; p<0,001). Benzer şekilde LVOT VTI ve CO değerlerinde anlamlı artış saptandı (sırasıyla p<0,001 ve p=0,01). Sistolik pulmoner arter basıncı değerlerinde anlamlı azalma gözlendi (p<0,001). Sol atriyum çapında hafif ancak anlamlı azalma saptanırken diyastolik fonksiyon parametrelerinde anlamlı değişiklik izlenmedi. Sonuç: CSP uygulanan hastalarda bireyselleştirilmiş AV gecikme süresi optimizasyonu kardiyak fonksiyonlar üzerinde anlamlı iyileşme sağlamaktadır. Bulgularımız, CSP ile fizyolojik elektriksel aktivasyon sağlanmasına rağmen optimal mekanik resenkronizasyonun AV zamanlamasından etkilenmeye devam ettiğini göstermektedir. Bu çalışma sonucunda CSP uygulanan hastalarda AV gecikme optimizasyonunun klinik ve ekokardiyografik açıdan önemli olabileceği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The Effect Of Atrioventricular Delay Optimization On Ventricular Functions In Patients Undergoing Conduction System Pacing Aim: Conduction system pacing is an emerging physiological pacing strategy designed to reduce electrical and mechanical dyssynchrony associated with right ventricular pacing. However, the impact of atrioventricular delay optimization on ventricular function in patients undergoing CSP has not yet been fully elucidated. This study aimed to evaluate the effects of AV delay optimization on echocardiographic and hemodynamic parameters in patients treated with CSP. Patients and Methods: A total of 37 patients who underwent CSP for atrioventricular block were included in the study. Transthoracic echocardiography was performed before and after AV delay optimization. Left ventricular ejection fraction, global longitudinal strain, left ventricular outflow tract velocity time integral, cardiac output and diastolic function parameters were evaluated. AV delay optimization was performed using echocardiographic transmitral inflow and LVOT VTI-guided methods. Results: Following AV delay optimization, a significant increase in LVEF was observed (59.24 ± 7.16% vs. 62.30 ± 6.75%, p<0.001). GLS values also improved significantly (15.48 ± 2.35% vs. 17.68 ± 2.39%, p<0.001). Similarly, LVOT VTI and CO values increased significantly (p<0.001 and p=0.01, respectively). Systolic pulmonary artery pressure significantly decreased after optimization (p<0.001). A mild but statistically significant reduction in left atrial diameter was observed, whereas no significant changes were detected in diastolic function parameters. Conclusion: Individualized atrioventricular delay optimization in patients undergoing conduction system pacing is associated with significant improvements in cardiac function. Our findings indicate that, despite the restoration of physiological electrical activation by conduction system pacing, optimal mechanical resynchronization continues to depend on appropriate atrioventricular timing. These results suggest that atrioventricular delay optimization may represent an important clinical and echocardiographic strategy for maximizing the benefits of conduction system pacing.