Antimikrobiyal monomer ilave edilmiş dental 3D yazıcı materyallerin mikrobiyal tutulumlarının incelenmesi
Investigation of microbial adhesion of dental 3D printing materials incorporated with an antimicrobial monomer
  1. Tez No: 1015354
  2. Yazar: VİLDAN TURGUT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NESLİHAN TEKÇE
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: 3B baskı, biyofilm, canlı biyokütle, MPC, yüzey pürüzlülüğü, 3D printing, biofilm, viable biomass, 2-methacryloyloxyethyl phosphorylcholine, surface roughness
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Restoratif Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Restoratif Diş Tedavisi Bilim Dalı
Özet
ÖZET Amaç: Bu çalışmanın amacı, iki farklı üç boyutlu (3B) baskı dental reçineye ağırlıkça %0, %1 ve %2 oranlarında 2-metakriloiloksietil fosforilkolin (MPC) ilave edilerek hazırlanan örneklerde yüzey pürüzlülüğü ve canlı biyokütle düzeylerinin değerlendirilmesidir. Gereç ve Yöntem: Çalışmada VarseoSmile TriniQ ve PowerResins C&B Ceramic Resin olmak üzere iki farklı 3B baskı dental reçine kullanıldı. Her reçine için ağırlıkça %0, %1 ve %2 MPC içeren gruplar oluşturuldu. Diş ve rezin kompozit örnekleri kontrol grupları olarak dahil edildi. Örneklere standardize bitirme ve polisaj işlemleri uygulandı. Yüzey pürüzlülüğü, temassız optik profilometre ile Sa parametresi kullanılarak değerlendirildi. Canlı biyokütle analizi için Streptococcus mutans, Streptococcus sanguinis ve Candida albicans içeren çok türlü biyofilm modeli oluşturuldu ve canlı biyokütle düzeyleri MTT yöntemi ile belirlendi. Yüzey pürüzlülüğü verilerinin analizinde tek yönlü varyans analizi (One-way ANOVA) ve Tukey HSD post-hoc testi, canlı biyokütle verilerinin analizinde ise Welch ANOVA ve Games-Howell post-hoc testi kullanıldı (α=0,05). Bulgular: Her iki 3B baskı dental reçinede de ağırlıkça %1 ve %2 MPC ilavesi, MPC içermeyen gruplara kıyasla canlı biyokütle değerlerini anlamlı düzeyde azalttı (p<0,001). Ancak %1 ve %2 MPC grupları arasında anlamlı fark bulunmadı (p>0,05). Yüzey pürüzlülüğü açısından değerlendirildiğinde, MPC ilavesi her iki reçine sisteminde de anlamlı bir değişikliğe neden olmadı (p>0,05). Sonuç: Bu in vitro çalışmanın sınırları dahilinde, her iki 3B baskı dental reçinede MPC ilavesi sonrasında yüzey pürüzlülüğü değerleri açısından anlamlı fark bulunmamıştır. Ağırlıkça %1 ve %2 MPC ilavesi, MPC içermeyen gruplara kıyasla canlı biyokütle değerlerini anlamlı düzeyde azaltmış; ancak %1 ve %2 MPC grupları arasında anlamlı fark bulunmamıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Objective: The aim of this study was to evaluate the surface roughness and viable biomass levels of specimens prepared from two different three-dimensional (3D)-printed dental resins modified with 0 wt%, 1 wt%, and 2 wt% 2-methacryloyloxyethyl phosphorylcholine (MPC). Materials and Methods: Two 3D-printed dental resins, VarseoSmile TriniQ and PowerResins C&B Ceramic Resin, were used in this study. For each resin, groups containing 0 wt%, 1 wt%, and 2 wt% MPC were prepared. Natural tooth and resin composite specimens were included as control groups. Standardized finishing and polishing procedures were performed during specimen preparation. Surface roughness was evaluated using a non-contact optical profilometer based on the Sa parameter. For viable biomass analysis, a multispecies biofilm model consisting of Streptococcus mutans, Streptococcus sanguinis, and Candida albicans was established, and viable biomass levels were determined using the MTT assay. Surface roughness data were analyzed using one-way analysis of variance (ANOVA) followed by Tukey HSD post hoc tests, whereas viable biomass data were analyzed using Welch ANOVA followed by Games–Howell post hoc tests (α=0.05). Results: In both 3D-printed dental resins, the incorporation of 1 wt% and 2 wt% MPC significantly reduced viable biomass levels compared with the unmodified groups (p<0.001). However, no significant difference was observed between the 1 wt% and 2 wt% MPC groups (p>0.05). Regarding surface roughness, MPC incorporation did not result in a significant change in either resin system (p>0.05). Conclusion: Within the limitations of this in vitro study, no significant difference in surface roughness values was found after MPC incorporation in either 3D-printed dental resin. The incorporation of 1 wt% and 2 wt% MPC significantly reduced viable biomass values compared with the MPC-free groups; however, no significant difference was found between the 1 wt% and 2 wt% MPC groups.