Meme kanseri tanılı hastalarda BRCA ve non-BRCA gen mutasyonlarının klinikopatolojik özellikleri: Tek merkez retrospektif çalışma
Clinicopathological characteristics of BRCA and non-BRCA gene mutations in patients diagnosed with breast cancer: A single-center retrospective study
  1. Tez No: 1015406
  2. Yazar: YİĞİT KAĞAN ZEREN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN KURUKAHVECİOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Meme kanseri, germline mutasyon, BRCA, non-BRCA, multigen panel, klinikopatolojik özellikler, breast cancer, germline mutation, BRCA, non-BRCA, multigene panel, clinicopathological features
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışma, germline multigen panel uygulanan meme kanseri hastalarında BRCA1/2 ve non-BRCA patojenik/olası patojenik (P/LP) varyantların dağılımını, klinikopatolojik özelliklerle ilişkisini ve BRCA ile non-BRCA taşıyıcıları arasındaki farklılıkları değerlendirmek amacıyla yapıldı. Gereç ve Yöntem: Ocak 2014–Mart 2026 arasında Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı'nda meme kanseri tanısıyla takip edilen, germline genetik test istenen ve sonucuna ulaşılabilen 925 hasta retrospektif olarak değerlendirildi. Tüm hastalara 58 genlik germline multigen panel uygulandı. Primer analizler P/LP varyantlar üzerinden yapıldı; VUS, benign/olası benign ve negatif sonuçlar dışlandı. P/LP varyant taşıyıcıları BRCA ve non-BRCA gruplarına ayrılarak karşılaştırıldı. Bulgular: 925 hastanın 166'sında (%17,9) P/LP varyant saptandı ve toplam 179 P/LP varyant kaydedildi. Ortanca yaş 46,5 yıl (IQR: 41–55) idi. En sık saptanan genler BRCA2 (n=37) ve BRCA1 (n=24) olup, non-BRCA genler arasında en sık CHEK2 (n=21), MUTYH (n=16) ve ATM (n=15) varyantları izlendi. On üç hastada birden fazla P/LP varyant mevcuttu. BRCA1 varyantları taşıyan hastalarda triple-negatif fenotiple ön plandayken, BRCA2 ve sık saptanan non-BRCA genlerde luminal alt tipler baskındı. BRCA ve non-BRCA grupları karşılaştırıldığında BRCA grubunda aile öyküsü daha sık, ER/PR pozitifliği daha düşük, Ki-67 proliferasyon indeksi ve triple-negatif alt tip oranı daha yüksek bulundu. Tümör boyutu BRCA grubunda daha düşük saptandı. Histolojik tip, grade, LVI, PNI, metastatik lenf nodu sayısı ve N evresi açısından anlamlı fark izlenmedi. Sonuç: Meme kanserinde herediter yatkınlık BRCA1/2 ile sınırlı değildir. Non-BRCA varyantlar heterojen olup gen-spesifik ve klinikopatolojik bağlamda değerlendirilmelidir. BRCA ve non-BRCA grupları arasında hormon reseptör durumu, Ki-67 proliferasyon indeksi ve moleküler alt tip dağılımı açısından farklılıklar saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Background: This study aimed to evaluate the distribution of BRCA1/2 and non-BRCA pathogenic/likely pathogenic (P/LP) variants in breast cancer patients who underwent germline multigene panel testing, their association with clinicopathological features, and the differences between BRCA and non-BRCA variant carriers. Methods: A total of 925 patients who were followed and treated for breast cancer at the Department of General Surgery, Gazi University Faculty of Medicine, between January 2014 and March 2026, and who underwent germline genetic testing with available results, were retrospectively evaluated. All patients underwent a 58-gene germline multigene panel test. Primary analyses were performed only on P/LP variants; variants of uncertain significance, benign/likely benign variants, and negative results were excluded. Patients with P/LP variants were divided into BRCA and non-BRCA groups and compared. Results: P/LP variants were detected in 166 of 925 patients (17.9%), and a total of 179 P/LP variants were recorded. The median age was 46.5 years (IQR: 41–55). The most frequently detected genes were BRCA2 (n=37) and BRCA1 (n=24), while CHEK2 (n=21), MUTYH (n=16), and ATM (n=15) were the most common non-BRCA genes. Thirteen patients carried more than one P/LP variant. BRCA1 variants were predominantly observed with the triple-negative phenotype, whereas luminal subtypes predominated in BRCA2 and frequent non-BRCA genes. In the BRCA group, family history was more frequent, ER/PR positivity was lower, and Ki-67 proliferation index and triple-negative subtype rate were higher. Tumor size was lower in the BRCA group. No significant differences were observed in histological type, grade, LVI, PNI, number of metastatic lymph nodes, or N stage. Conclusions: Hereditary predisposition in breast cancer is not limited to BRCA1/2. Non-BRCA variants are heterogeneous and should be interpreted in a gene-specific and clinicopathological context. Differences were observed between BRCA and non-BRCA groups in hormone receptor status, Ki-67 proliferation index, and molecular subtype distribution.