Akciğer hücre hattında nitrofenin global gen ifadelenmesine etkilerinin RNA-Seq yöntemiyle incelenmesi
Investigation of the effects of nitrofen on global gene expression in a lung cell line using the RNA-Seq method
  1. Tez No: 1015431
  2. Yazar: İLAYDA ŞEKEROĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET KOÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Genetik, Tıbbi Biyoloji, Genetics, Medical Biology
  6. Anahtar Kelimeler: BEAS-2B, Diferansiyel Gen Ekspresyonu, Nitrofen, RNA-Seq, Toksisite, BEAS-2B, Differential Gene Expression, Nitrofen, RNA-Seq, Toxicity
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyoloji ve Genetik Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, çevresel bir toksikan olan nitrofenin insan bronşiyal epitel hücre hattı BEAS-2B üzerindeki moleküler etkilerini transkriptomik düzeyde değerlendirmek ve elde edilen bulguları doğrulayıcı yöntemlerle desteklemektir. Materyal ve Metot: BEAS-2B hücreleri kültüre edildi ve hücre canlılığı analizi sonucunda belirlenen 800 µM nitrofen ile 24 saat muamele edildi. Ardından RNA izolasyonu yapıldı ve örnekler RNA-Seq analizi için dizilendi. Diferansiyel gen ekspresyon analizi yapıldı; anlamlı genler GO ve KEGG zenginleştirme analizleri ile değerlendirildi. Seçilen genlerin ekspresyon düzeyleri RT-qPCR ile, protein düzeyindeki değişimler ise Western blot ile doğrulandı. Bulgular: RNA-Seq analizi sonucunda 502 genin anlamlı düzeyde diferansiyel eksprese olduğu ve bu genlerin 320'sinin artan, 182'sinin azalan genler olduğu belirlendi. Zenginleştirme analizleri ile nitrofen maruziyetinin hücresel stres yanıtı, metabolik süreçler ve epitel fonksiyonları ile ilişkili yolakları etkilediği gösterildi. RT-qPCR sonuçları ile RNA-Seq bulguları arasındaki uyum büyük ölçüde doğrulandı, Western blot analizleri ile de seçilen hedeflerde benzer eğilimlerin gözlendiği belirlendi. Sonuç: Nitrofen maruziyetinin BEAS-2B hücrelerinde geniş kapsamlı gen ekspresyon değişimlerine yol açtığı ve stres yanıtı, metabolik düzenleme ile epitel bütünlüğüyle ilişkili yolakları etkilediği belirlendi. Bulgular, nitrofenin insan hava yolu epiteli üzerindeki çok yönlü etkilerine işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aimed to evaluate the molecular effects of nitrofen, an environmental toxicant, on the human bronchial epithelial cell line BEAS-2B at the transcriptomic level and to validate the findings with complementary methods. Materials and Methods: BEAS-2B cells were cultured and treated with 800 µM nitrofen for 24 hours, as determined by the cell viability assay. Total RNA was isolated and sequenced for RNA-Seq analysis. Differential gene expression analysis was performed, and significant genes were assessed by GO and KEGG enrichment analyses. Selected genes were validated by RT-qPCR, and protein-level changes were examined by Western blot. Results: RNA-Seq analysis identified 502 significantly differentially expressed genes, including 320 upregulated and 182 downregulated genes. Enrichment analyses showed that nitrofen exposure affected pathways related to cellular stress response, metabolic processes, and epithelial function. RT-qPCR largely confirmed the RNA-Seq findings, and Western blot analysis showed similar trends at the protein level for selected targets. Conclusion: Nitrofen exposure induced extensive gene expression changes in BEAS-2B cells and affected pathways associated with stress response, metabolic regulation, and epithelial integrity. These findings suggest that nitrofen exerts multifaceted effects on human airway epithelium.