Meme başı areola koruyucu mastektomi + meme silikon implant ile rekonstrüksiyon yapılan olgularda geleneksel elektrokoter ile düşük termal diseksiyon koterin karşılaştırılması
Comparison of conventional electrocautery and low thermal dissection cautery in patients undergoing nipple-sparing mastectomy with silicone implant reconstruction
  1. Tez No: 1015434
  2. Yazar: MUSTAFA CANER AYDIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA TÜKENMEZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Meme kanseri, Mastektomi, Meme rekonstrüksiyonu, Elektrocerrahi, Rekonstrüktif cerrahi, Breast cancer, Mastectomy, Breast reconstruction, Electrosurgery, Reconstructive surgical
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Cerrahi Bilim Dalı
Özet
ÖZET Amaç: Cerrahi diseksiyon ve hemostaz için bistüri ve elektrokoter sık kullanılır. Düşük termal diseksiyon koteri, aralıklı yüksek frekanslı elektrik akımı ile daha düşük sıcaklıkta çalışarak kollateral termal hasarı azaltır. Bu çalışmada, meme başı areola koruyucu mastektomi (MBAKM) ve eş zamanlı silikon implantla rekonstrüksiyon uygulanan olgularda geleneksel elektrokoter ile düşük termal diseksiyon koterinin etkinliği karşılaştırılması amaçlanmıştır. Hastalar ve Yöntemler: Çalışmaya 1 Nisan 2023 – 31 Mayıs 2025 tarihleri arasında İstanbul Tıp Fakültesi, Genel Cerrahi Anabilim Dalı, Meme Cerrahisi seksiyonunda tek bir genel cerrah ve tek bir plastik, rekonstrüktif ve estetik cerrah tarafından MBAKM ve implant ile rekonstrüksiyonu yapılan hastalar dahil edildi. Hastalar düşük termal diseksiyon koter ve geleneksel elektrokoter olarak iki gruba ayrıldı. Demografik veriler, ameliyat süresi, dren miktarı ve süresi, ameliyat sonrası ağrı düzeyleri, hastanede yatış süresi ve komplikasyon oranları karşılaştırıldı. İstatistiksel analiz için bağımsız örneklem t-testi, Mann-Whitney U testi ve ki-kare testleri kullanılmış olup p<0.05 anlamlı kabul edildi. Bulgular: Çalışmaya 38 hasta (48 cerrahi işlem) dahil edildi. Her iki grupta 19'ar hastaya 24'er işlem uygulandı. Gruplar arasında yaş, beden kitle indeksi (BKİ), sigara kullanımı ve neoadjuvan kemoterapi açısından fark saptanmadı. Düşük termal diseksiyon koter grubunda ameliyat süresi (115.0±23.9 dk'ya karşı 135.3±28.9 dk; p=0.024), dren miktarı (823'e karşı 1545 cc; p=0.006) ve dren süresi (14.3±5.6'ya karşı 18.8±7.5 gün; p=0.020) istatistiksel anlamlı olarak daha düşüktü. Ameliyat sonrası 0, 3 ve 7. günlerdeki numerik ağrı skalaları (NAS) düşük termal diseksiyon koter grubunda sırasıyla 3.37, 3.26 ve 2.26; geleneksel elektrokoter grubunda 5.95, 4.74 ve 3.68 idi (p<0.05). Komplikasyon oranları benzer saptandı (%12.5'ye karşı %16.7; p>0.05). Sonuçlar: Düşük termal diseksiyon koter kullanımı MBAKM ve implant rekonstrüksiyon yapılan olgularda ameliyat süresi, dren miktarı, dren süresi ve ameliyat sonrası ağrıyı anlamlı olarak azaltmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Comparison of Conventional Electrocautery and Low Thermal Dissection Cautery in Patients Undergoing Nipple-Sparing Mastectomy with Silicone Implant Reconstruction Objective: Scalpels and electrocautery devices are commonly used for surgical dissection and hemostasis. The low thermal dissection cautery operates with intermittent high-frequency electrical current at lower temperatures, using less energy and reducing collateral thermal injury compared with conventional electrocautery. This study aimed to compare the effectiveness of conventional electrocautery and low thermal dissection cautery in patients undergoing nipplesparing mastectomy (NSM) with immediate silicone implant reconstruction. Patients and Methods: Patients who underwent NSM with implant-based reconstruction performed by a single general surgeon and a single plastic, reconstructive and aesthetic surgeon in the Breast Surgery Section of the Department of General Surgery at Istanbul Faculty of Medicine between April 1, 2023 and May 31, 2025 were included in the study. Patients were divided into two groups as low thermal dissection cautery and conventional electrocautery. Demographic data, operative time, drainage volume and duration, postoperative pain levels, length of hospital stay, and complication rates were compared. Independent samples t-test, Mann-Whitney U test, and chisquare tests were used for statistical analysis, and p<0.05 was considered statistically significant. Results: A total of 38 patients (48 surgical procedures) were included in the study. In both groups, 19 patients underwent 24 procedures. There were no significant differences between the groups in terms of age, body mass index (BMI), smoking status, or neoadjuvant chemotherapy. In the low thermal dissection cautery group, operative time (115.0±23.9 vs. 135.3±28.9 min; p=0.024), drainage volume (823 vs. 1545 cc; p=0.006), and drainage duration (14.3±5.6 vs. 18.8±7.5 days; p=0.020) were significantly lower. Postoperative numerical analog scale (NAS) pain scores on postoperative days 0, 3, and 7 were 3.37, 3.26, and 2.26 in the low thermal dissection cautery group and 5.95, 4.74, and 3.68 in the conventional electrocautery group (p<0.05). Complication rates were similar between the groups (12.5% vs. 16.7%; p>0.05). Conclusions: The use of low thermal dissection cautery significantly reduces operative time, drainage volume, drainage duration, and postoperative pain in cases undergoing NSM with implant reconstruction.