Posterior açılanması farklı tam ark implant uygulamalarında intraoral tarayıcıların ve laboratuvar tarayıcılarının kullanımının ölçülen sapma değerleri üzerine etkisi
Effect of intraoral and laboratory scanner use on measured deviation values in full-arch implant applications with different posterior angulations
  1. Tez No: 1015433
  2. Yazar: MERVE SEVİM ÜNAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEZGİ CİNEL ŞAHİN
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Doğruluk ve tekrarlanabilirlik, İntraoral tarayıcı, Laboratuvar tarayıcı, Mesafesel sapma, Açısal sapma, Trueness and precision, Intraoral scanner, Laboratory scanner, Linear deviation, Angular deviation
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, mandibular tam dişsiz arkta intraoral ve laboratuvar tarayıcılarıyla elde edilen dijital implant ölçülerinin doğruluk ve tekrarlanabilirliklerinin karşılaştırılması ve implant açılanması ile implant pozisyonunun mesafesel ve açısal sapmalar üzerindeki etkisinin değerlendirilmesidir. Yöntem: Bu in vitro çalışmada, mandibular tam dişsiz arkı temsil eden ve farklı implant açılanmalarına sahip üç model oluşturuldu. Modellerin dijital ölçüleri; TRIOS 3, TRIOS 5, Primescan, SIRIOS, Medit T710, AutoScan DS-EX, 3Shape E3 ve 3Shape E4 sistemleri kullanılarak elde edildi. Referans veri setleri endüstriyel optik tarayıcı ATOS Q ile oluşturuldu. Tüm STL verileri Geomagic Control X yazılımında analiz edilerek implantlar arası mesafesel sapmalar ve implant pozisyonlarına ait açısal sapmalara ek olarak tarayıcı sistemlerinin doğruluk ve tekrarlanabilirlik performansları incelendi. Anlamlılık p<0,05 üzerinden değerlendirildi. Bulgular: Tarayıcı sistemler, model tipi ve implant bölgesi arasında mesafesel ve açısal sapma değerleri açısından anlamlı farklılıklar bulundu (p<0,05). Mesafesel sapmalar özellikle paralel implant konfigürasyonuna sahip M1 modelinde ve referans implanttan uzak posterior bölgelerde artış gösterdi; TRIOS 3 sistemi birçok bölgede klinik kabul sınırları içerisinde kaldı. M2 ve M3 modellerinde mesafesel sapmaların genel olarak daha düşük ve heterojen dağılım gösterdiği belirlendi. Açısal sapmalar tüm tarayıcı sistemlerinde düşük düzeyde olup klinik kabul sınırları içerisinde kaldı. Tekrarlanabilirlik açısından laboratuvar tarayıcıları intraoral tarayıcılara kıyasla daha stabil sonuçlar sergiledi. Sonuç: Tam ark dijital implant ölçülerinde doğruluk ve tekrarlanabilirliğin; kullanılan tarayıcı sistemden, implant konfigürasyonundan ve tarama mesafesinden etkilendiği görüldü. Paralel implant yerleşimlerinde uzun tarama mesafelerine bağlı hata birikiminin daha belirgin olduğu, açılı implant konfigürasyonlarının ise bazı sistemlerde daha avantajlı sonuçlar sağlayabildiği belirlendi. Bu nedenle tam ark implant ölçülerinde tarayıcı seçiminin klinik durum ve implant yerleşimine göre değerlendirilmesinin önemli olduğu sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to compare the accuracy and precision of digital implant impressions obtained using intraoral and laboratory scanners in a completely edentulous mandibular arch and to evaluate the effects of implant angulation and implant position on linear and angular deviations. Method: In this in vitro study, three mandibular fully edentulous models with different implant angulations were fabricated. Digital impressions of the models were obtained using TRIOS 3, TRIOS 5, Primescan, SIRIOS, Medit T710, AutoScan DS-EX, 3Shape E3, and 3Shape E4 systems. Reference datasets were generated using the ATOS Q industrial optical scanner. All STL datasets were analyzed using Geomagic Control X software to evaluate inter-implant linear deviations, angular deviations of implant positions, as well as the trueness and precision performances of the scanning systems. Statistical significance was set at p<0.05. Results: Significant differences were found among scanner systems, model types, and implant regions in terms of linear and angular deviation values (p<0.05). Linear deviations increased particularly in the M1 model with parallel implant configuration and in posterior regions farther from the reference implant; the TRIOS 3 system remained within clinically acceptable limits in many regions. In the M2 and M3 models, linear deviations were generally lower and showed a more heterogeneous distribution. Angular deviations were low across all scanner systems and remained within clinically acceptable limits. In terms of repeatability, laboratory scanners demonstrated more stable results compared with intraoral scanners. Conclusion: The accuracy and repeatability of full-arch digital implant impressions were found to be influenced by the scanner system used, implant configuration, and scanning distance. Error accumulation associated with long scanning distances was more pronounced in parallel implant configurations, whereas angulated implant configurations provided more favorable outcomes in certain systems. Therefore, it was concluded that scanner selection for full-arch implant impressions should be evaluated according to the clinical situation and implant configuration.