Meteorin benzeri protein (METRNL) ve asprosinin metabolik sendromdaki yeri: Serum düzeylerinin klinik değerlendirilmesi
Role of meteorin-like protein (METRNL) and asprosin in metabolic syndrome: Clinical evaluation of serum levels
  1. Tez No: 1015440
  2. Yazar: MERVE YILMAZ MERT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖMÜR TABAK, PROF. DR. HAFİZE UZUN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Adipokinler, Asprosin, Metabolik sendrom, Meteorin-like protein, Subfatin, İnsülin direnci, Adipokines, Asprosin, Metabolic syndrome, Meteorin-like peptide, Subfatin, Insulin resistance
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İç Hastalıkları Bilim Dalı
Özet
Amaç: Metabolik sendrom (MetS), insülin direnci, abdominal obezite, dislipidemi ve hipertansiyonun birlikte bulunduğu kompleks bir immünometabolik hastalıktır. Son yıllarda enerji homeostazı ve inflamatuvar süreçlerde rol oynayan adipokinlerin MetS patofizyolojisindeki önemi giderek artmaktadır. Bu çalışmada, MetS'lu bireylerde serum Meteorin-benzeri protein (Metrnl/Subfatin) ve asprosin düzeylerinin değerlendirilmesi ve bu biyobelirteçlerin klinik ile biyokimyasal parametrelerle ilişkilerinin araştırılması amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya MetS tanısı alan n=45 birey ile yaş ve cinsiyet açısından benzer özellik gösteren n=45 sağlıklı kontrol dahil edildi. Katılımcıların antropometrik ölçümleri, kan basıncı değerleri ve biyokimyasal parametreleri değerlendirildi. Serum Metrnl ve asprosin düzeyleri ELISA yöntemi ile ölçüldü. Gruplar arası karşılaştırmaların yanı sıra korelasyon, çoklu doğrusal regresyon, ROC analizi ve MANCOVA/GLM analizleri gerçekleştirildi. Bulgular: MetS grubunda serum Metrnl ve asprosin düzeyleri sağlıklı kontrollere kıyasla anlamlı derecede yüksek bulundu (her iki parametre için p<0.001). Asprosin düzeyleri ile HDL-kolesterol arasında negatif korelasyon saptandı. ROC analizlerinde hem Metrnl hem de asprosinin MetS'u ayırt etmede yüksek performans gösterdiği belirlendi. MANCOVA/GLM analizlerinde klasik metabolik parametrelerin etkisi kontrol edildikten sonra dahi MetS varlığının her iki adipokin üzerinde bağımsız ve güçlü etkiye sahip olduğu gösterildi. Korelasyon ve regresyon analizlerinde ilişkilerin genel olarak düşük-orta düzeyde bulundu. Sonuç: Çalışmamız, Metrnl ve asprosinin MetS patofizyolojisinde rol oynayabilecek güncel adipokinler ve potansiyel biyobelirteçler arasında yer alabileceğini göstermektedir. Özellikle asprosinin kardiyometabolik risk ile, Metrnl'nin ise metabolik stres ve inflamatuvar yük ile ilişkili olabileceği düşünülmektedir. Bununla birlikte bu adipokinlerin klinik kullanım alanlarının xinetleştirilebilmesi için daha geniş örneklemli, çok merkezli ve prospektif çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Objective: Metabolic syndrome (MetS) is a complex immunometabolic disorder characterized by insulin resistance, abdominal obesity, dyslipidemia, and hypertension. In recent years, adipokines involved in energy homeostasis and inflammatory pathways have gained increasing attention in the pathophysiology of MetS. This study aimed to evaluate serum Meteorin-like protein (Metrnl/Subfatin) and asprosin levels in patients with MetS and to investigate their relationships with clinical and biochemical parameters. Materials and Methods: The study included 45 individuals diagnosed with MetS and 45 age- and sex-matched healthy controls. Anthropometric measurements, blood pressure values, and biochemical parameters were evaluated in all participants. Serum Metrnl and asprosin levels were measured using the ELISA method. In addition to intergroup comparisons, correlation analyses, multiple linear regression, ROC analysis, and MANCOVA/GLM analyses were performed. Results: Serum Metrnl and asprosin levels were significantly higher in the MetS group compared to healthy controls (p<0.001 for both parameters). A negative correlation was observed between asprosin and HDL-cholesterol levels. ROC analyses demonstrated high discriminatory performance for both Metrnl and asprosin in identifying MetS. MANCOVA/GLM analyses revealed that the presence of MetS remained an independent and strong determinant of both adipokines even after adjustment for classical metabolic parameters. Correlation and regression analyses generally demonstrate low-to-moderate associations. Conclusion: Our findings suggest that Metrnl and asprosin may represent novel adipokines involved in the pathophysiology of MetS and may serve as potential biomarkers of metabolic burden. Asprosin appears to be associated with cardiometabolic risk, whereas Metrnl may reflect adaptive responses to metabolic stress and chronic inflammation. However, larger multicenter prospective studies are xiiineeded to clarify the clinical significance and potential diagnostic/prognostic utility of these adipokines.