Normal glukoz toleranslı hastaların anjiyografik olarak gösterilen koroner arter lezyonları ile HbAıc degerleri ve kardiyovasküler risk faktörleri arasındaki ilişki
Relationship between coronary artery lesions with hba1c and other cardiovascular risk factors in normal glucose tolerance cases
- Tez No: 1015454
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BÜLENT SÖZMEN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Normal glukoz toleransi, koroner arter lezyonu, HbA1c, kardiyovasküler risk faktörleri, Normal glucose tolerance, coronary artery disease, HbA1c, cardiovascular risk factor
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Dahiliye Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İç Hastalıkları Bilim Dalı
Özet
Eldeki bilgiler DM tanısı koyduran değerlerin çok altindaki ilimli kan sekeri yüksekliklerinin bile, artmış kardiyovasküler risk ile ilişkili olabileceğini belirtmektedir (7-10). Veriler az olmakla beraber, nondiyabetiklerde yapılan birkaççalışmada HbAıc'nin aterosklerotik lezyon gelişimini hızlandırdığı gösterilmiştir.(13-15-16). Diabetik hastalardaki glisemik kontrol ile, klinik ve subklinik kardiyovasküler hastalık gelişimi arasındaki kuvvetli ilişkiye ve non diabetiklerdeki ilimli glukoz metbolizma anormalliklerinin kardiyovasküler hastaliklarla birlikteliğini gösteren kanitlara dayanarak, normal glukoz toleransli kişilerde HbAic ve diğer kardiyovasküler risk faktörlerinin koroner lezyonlarla ilişkisini incelemek istedik. Bu calısma, İzmir Atatürk Eğitim ve Arastirma Hastanesi Kardiyoloji servisine yatırilan, koroner arter hastaliği şüphesi veya kapak operasyonu öncesi ya da konjenital kalp hastaliği nedeniyle anjiografi yapılan hastalar icinden belirlenen bir grup ile yapildi. Calismaya, nondiyabetik 90 hasta alındı ve hastalar öncelikle koroner risk faktörleri yönünden değerlendirildi. Ayrıca HbAıc düzeyleri ile bazi inflamatuar parametreleri ölçüldü. Çalişmamizda 1,2 ve 3 damar hastalarinin HbA1c düzeyleri arasında fark bulunamadi. Ayrica lezyon saptanmayan hastalarla lezyonu olanlarin HbA1c düzeyleri de anlamli farklilik göstermiyordu. Calışmamızda özellikle HbAıc değerinin ≥%6 olduğu grupta CRP değerleri carpici bir sekilde yüksek çıktı. HbAıc ve CRP değerleri koroner arter hastaliğinin gelişimini hızlandıran önemli iki parametre olduğundan bu sonuçlar önemli bulgular olarak değerlendirildi. Fibrinojen değerleri de bazı hasta gruplarında anlamlı yüksek bulundu. Sonuç olarak nondiabetik hastalarda da koroner arter hastaliğinin yaygınlığinıetkileyen faktörlerden biri olarak HbA1c dikkate alinmalidir. Calişmamizda direkt ilişki bulamasak bile; inflamatuar parametrelerimizle HbAıc yüksekliğinin etkilesim içinde olduğunu göstermiş bulunuyoruz. Bu durum; koroner aterogenezin bazi dolaylı yollarla HbAıc'den etkilendiğini düşündürmektedir
Özet (Çeviri)
It has been shown that,moderate elevated levels in blood glucose may be related with increased cardiovascular risk (7-10).As there is rare data; it has been shown in nondiabetics that HbA,c promotes atherosclerotic lesions (13-15,16). We aimed to study the relationship between coronary lesions and other cardiovascular risk factors in normal glucose tolerance cases,besides the evidents that;there is strong correlation between glucose control and clinical or subclinical cardiovascular disease in diabetic patients and moderate glucose metabolism abnormalities in nondiabetics. This study was conducted in a group of patients angiographically examined for the suspect of coronary artery disease or congenital heart disease or preoperative valvular disease in Ataturk Training and Education Hospital Cardiology Service in Izmir. 90 nondiabetic patients were included in this study and evaluated for cardiovascular risk factors.Also HbAic levels and some inflammatory parameters were measured. There was no significant difference for HbA1c between 1 and 2 and 3 vessels patients. There was no significant difference for HbAic between cases with or without lesions. There was significant increase in CRP in patients who have HbA1c ≥% 6.As HbA,c and CRP are important parameters for promoting coronary artery disease,these results were evaluated important.Fibrinogen was significantly increased in some patient group. As a result; HbA1c should carefully be evaluated as it is an important factor affecting coronary artery disease in nondiabetic patients.As there is not direct interaction between inflammatory parameters and HbA1c, increase in HbA,c levels interacts with these parameters.This shows that coronary artery disease indirectly affected from HbA1c.