PREEKLAMPSİ PATOGENEZİNDE ANGİOPOİETİN-RELATED PROTEİN-2 MOLEKÜLÜ VE İLİŞKİLİ MİCRORNA ROLÜ
The Role of Angiopoietin-Related Protein-2 Molecule and Associated MicroRNA in the Pathogenesis of Preeclampsia
  1. Tez No: 1015455
  2. Yazar: HASAN CEM SEVİNDİK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AHMET BEYAZIT
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: ANGPTL-2, Preeklampsi, HIF-1α, sFLT-1, VEGF, miRNA, ANGPTL-2, Preeclampsia, HIF-1α, sFLT-1, VEGF, miRNA
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada, preeklampsi patogenezinde ANGPTL-2 molekülünün ve ANGPTL-2 ile ilişkili olabilecek hsa-miR-32-5p ve hsa-miR-205-5p ekspresyon profillerinin rolünün değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Retrospektif, tek merkezli, vaka-kontrol tipindeki araştırmaya 50 preeklampsi tanılı gebe ve 50 normotansif sağlıklı gebe dahil edilmiştir. Serum ANGPTL-2, sFLT-1, VEGF ve HIF-1α düzeyleri ELISA yöntemiyle, plazma miRNA ekspresyonları ise qRT-PCR yöntemiyle analiz edilmiştir. Bulgular: Preeklampsi grubunda ANGPTL-2 düzeyi kontrol grubuna göre anlamlı düzeyde yüksek bulunmuştur (1019,79 ± 234,37 pg/mL ve 865,60 ± 247,30 pg/mL, p = 0,002). sFLT-1 ve HIF-1α düzeyleri preeklampsi grubunda yüksek, VEGF düzeyi ise düşük saptanmıştır. HIF-1α en güçlü tanısal performansı göstermiştir (AUC = 0,913). hsa-miR-32-5p seviyeleri bakımından gruplar arasında anlamlı bir fark bulunmazken preeklampsi grubunda hsa-miR-205-5p ekspresyon düzeyi kontrol grubuna kıyasla yaklaşık 2 kat anlamlı yüksek (upregüle) bulunmuştur (p = 0,024). Sonuç: Bulgular, ANGPTL-2'nin preeklampsi patogenezinde anjiyojenik/antianjiyojenik denge ve hipoksi yanıtı ile ilişkili tamamlayıcı bir biyobelirteç adayı olabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Background and Aim: This study aimed to evaluate the role of ANGPTL-2 and the expression profiles of hsa-miR-32-5p and hsa-miR-205-5p, which may be associated with ANGPTL-2, in the pathogenesis of preeclampsia. Methods: This retrospective, single-center, case-control study included 50 pregnant women with preeclampsia and 50 normotensive healthy pregnant controls. Serum ANGPTL-2, sFLT-1, VEGF, and HIF-1α levels were measured by ELISA, while plasma miRNA expressions were analyzed by qRT-PCR. Results: ANGPTL-2 levels were significantly higher in the preeclampsia group than in controls (1019.79 ± 234.37 pg/mL vs. 865.60 ± 247.30 pg/mL, p = 0.002). sFLT-1 and HIF-1α levels were increased, whereas VEGF levels were decreased in preeclamptic pregnancies. HIF-1α showed the strongest diagnostic performance (AUC = 0.913). While no statistically significant difference was detected for hsa-miR-32-5p, hsa-miR-205-5p was significantly upregulated approximately 2-fold in the preeclampsia group compared with controls (p = 0.024). Conclusion: The findings suggest that ANGPTL-2 may represent a complementary biomarker candidate related to angiogenic/antiangiogenic imbalance and hypoxia response in preeclampsia.