Citizenship formation and democracy education in village institutes
Köy enstitülerinde vatandaşlik i̇nşasi ve demokrasi
  1. Tez No: 1015456
  2. Yazar: BENGÜ MISIRLIOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ASIM KARAÖMERLİOĞLU, PROF. DR. AHMET EMRE ATEŞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Köy enstitüleri, Köy eğitimi, Köycülük, Village institutions, Village education, Peasantist
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Boğaziçi Üniversitesi
  10. Enstitü: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Ana Bilim Dalı
Özet
Türkiye'de köy eğitimi 1935 yılına kadar çözülememişti. İlköğretim Genel Müdürlüğüne atanan İsmail Hakkı Tonguç küçük köylere yedi aylık kurslarda eğitmen, büyük köylere beş yıllık enstitülerde öğretmen yetiştirmeyi tasarladı; çeşitli bölgelerde kırsalda 20 enstitü kuruldu. Kültür, tarım ve köye yararlı meslekler öğretildi. Enstitüler üretici iş okuluydu. Eğitmeni ve öğrencisiyle kendi binalarını kendileri inşa ediyor, eşyalarını kendileri yapıyor, yiyeceklerini kendileri yetiştiriyorlardı; böylece bir yandan iş öğretilirken enstitüye kaynak yaratılıyordu. Aksi takdirde ödenek yoluğunda ve savaş kıtlığında enstitüler kurulamaz, yaşatılamazdı. Öğrenci köyden alınıp yetiştirilerek kendi köyüne gönderiliyordu; böylece hem köy çocuğuna fırsat yaratılmış hem öğretmenin köye uyum sorunu çözülmüştü. Eğitmenli üç yıllık köy okulunu bitiren çocuklar, öğretmenli bölge okullarında veya enstitülerin hazırlık sınıfında ilkokulu tamamlama şansına kavuştular. Yetenekli olanlara enstitülerde orta öğretim yolu, ardından Yüksek Köy Enstitüsü yolu açılmış, fırsat eşitliği sağlanmıştı. Demokratik yönetimin uygulandığı, öğrencilerin yönetime katıldığı, öğretmenlerin ve müdürlerin dahi eleştirilebildiği bu kurumlarda köylü çocuklara yurttaşlık bilinci kazandırıldı. Tonguç'un eğitim felsefesinin temeli vatandaşlık inşası ve demokrasi öğretisiydi; Bildung felsefesi temsilcileri Kerschensteiner ve Dewey'yi örnek almıştı. Tonguç ve ekibi 1946 seçimlerinde CHP içinde güçlenen milliyetçi/ muhafazakar Anadolucular tarafından tasfiye edildiler. Enstitü literatüründe bugüne kadar Anadolucuların Tonguç'la ilişkisi irdelenmemiş; değişik köycülük söylemleri Tonguç'un köycülüğüyle karşılaştırılmamış; Anadolucuların ve Tonguç'un farklı Bildung yaklaşımları çalışılmamıştır. Ayrıca kilit role sahip eğitmen kursları gerektiği gibi analiz edilmemiştir. Bu çalışmanın hedefi bu eksikleri tamamlamaktır.
Özet (Çeviri)
Rural education in Turkey had remained unresolved until 1935. İsmail Hakkı Tonguç as Director General of Primary Education, devised a dual-track model: training instructors through seven-month courses for small villages, and training teachers in five-year institutes for larger villages. Twenty village institutes established in rural regions offered instruction in culture, agriculture, and vocations useful to village. They were productive work-schools. Instructors and students collectively constructed their own buildings, produced their own equipment, cultivated their own food; thus, while acquiring practical skills, they also financed institutes. Students were recruited from villages, trained, and then returned to their villages. This model both opened the path for rural children and mitigated teachers' adaptation problem to village. Pupils completing three-year instructor-led village schools could complete primary education in regional schools or in the preparatory classes of the institutes. Talented students could then proceed to secondary education within the institutes and subsequently to the Higher Village Institute, thereby ensuring equality of opportunity. Students participated in administration and could criticize even teachers and directors. Thus, they developed civic awareness. Tonguç's philosophy rested on citizenship formation and education of democracy, drawing inspiration from the Bildung principles advocated by Kerschensteiner and Dewey. However, nationalist/conservative Anatolianists who gained influence within the CHP purged Tonguç and his cadre in 1946. This study aims to examine the relationship between the Anatolianists and Tonguç, compare their peasantism and differing approaches to Bildung; analyze the role of instructor courses so far neglected.