Farklı NDF içeriğine sahip TMR numunelerine ilave edilen farklı çözünebilirliğe sahip mgo kaynaklarının in vitro rumen parametreleri ile kuru madde sindirilebilirliği üzerine etkileri
Effects of mgo sources with different solubility added to TMR samples with different NDF contents on in vitro rumen parameters and dry matter digestibility
- Tez No: 1015471
- Danışmanlar: PROF. DR. HUZUR DERYA ARIK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Magnezyum Oksit (MgO), Nötral Deterjan Lif (NDF), Toplam Rasyon Karışımı (TMR), In Vitro Rumen Fermantasyonu, Kuru Madde Sindirilebilirliği, Magnesium Oxide (MgO), Neutral Detergent Fiber (NDF), Total Mixed Ration (TMR), In Vitro Rumen Fermentation, Dry Matter Digestibility
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Modern süt sığırcılığında yüksek verimli hayvanların beslenmesinde rasyonun hem besin madde içeriği hem de fiziksel yapısı büyük önem taşımaktadır. Yüksek enerji ihtiyacını karşılamak amacıyla rasyonlara eklenen kolay fermente olabilir karbonhidratlar rumen pH'sının düşmesine ve Subakut Ruminal Asidoz (SARA) riskine yol açmaktadır. Bu riski azaltmak için kullanılan tampon maddelerden biri olan Magnezyum Oksit (MgO), alkalileştirici özelliği sayesinde rumen pH'sını stabilize etmekte ve selülolitik mikroorganizmalar için uygun ortam sağlamaktadır. Bu çalışmada, farklı Nötral Deterjan Lif (NDF) düzeylerine (%25, %30, %35) sahip Toplam Rasyon Karışımı (TMR) rasyonlarına farklı çözünürlük özelliklerine sahip beş farklı MgO kaynağının (MgO1-MgO5) üç farklı dozda (%0.5, %0.75, %1.0) ilave edilmesinin in vitro rumen fermantasyon parametreleri ile kuru madde sindirilebilirliği üzerine etkileri araştırılmıştır. Rumen sıvısı, rumen kanüllü iki Holstein inekten alınmış; in vitro gaz üretimi, uçucu yağ asitleri (UYA), amonyak azotu (NH₃-N), rumen pH'ı ve in vitro kuru madde sindirilebilirliği (IVKMS) analiz edilmiştir. Araştırma sonuçları, MgO kaynağı, dozu ve rasyonun NDF düzeyi arasındaki üçlü etkileşimin rumen fermantasyonunu belirleyici biçimde etkilediğini ortaya koymuştur (p<0.001). Orta düzeyde çözünürlüğe sahip MgO4 ve MgO5 kaynakları, rumen pH'sını fizyolojik sınırlar içinde (6.2–6.8) tutarken toplam UYA ve bütirik asit üretimini artırmıştır. MgO5, tüm kombinasyonlarda en yüksek IVKMS değerlerini (%78.1–%79.7) sağlamıştır. Düşük NDF içeren rasyonlarda MgO'nun tamponlayıcı etkisinin daha kritik olduğu, yüksek NDF düzeylerinde ise rasyonun kendi fiziksel tamponlama kapasitesinin devreye girdiği ii belirlenmiştir. Sonuç olarak, MgO kaynak seçiminde yalnızca mineral içeriğinin değil, çözünürlük profilinin de dikkate alınması gerektiği ve %0.5–%0.75 doz aralığının rumen fermantasyonunu optimize etmek için yeterli olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In the nutrition of high-yielding dairy cattle, both the nutrient composition and the physical structure of the diet play a critical role. Easily fermentable carbohydrates added to rations to meet high energy demands can lower rumen pH and increase the risk of Subacute Ruminal Acidosis (SARA). Magnesium Oxide (MgO), one of the buffering agents used to mitigate this risk, stabilizes rumen pH through its alkalizing properties and provides a favorable environment for cellulolytic microorganisms. In this study, the effects of five MgO sources with different solubility characteristics (MgO1–MgO5) supplemented at three different doses (0.5%, 0.75%, 1.0%) to Total Mixed Ration (TMR) diets with varying Neutral Detergent Fiber (NDF) levels (25%, 30%, 35%) were investigated on in vitro rumen fermentation parameters and dry matter digestibility. Rumen fluid was collected from two rumen-cannulated Holstein cows, and in vitro gas production, volatile fatty acids (VFA), ammonia nitrogen (NH₃-N), rumen pH, and in vitro dry matter digestibility (IVDMD) were analyzed. Results revealed that the three-way interaction among MgO source, dose, and dietary NDF level significantly influenced rumen fermentation (p<0.001). MgO4 and MgO5, which possess moderate solubility, maintained rumen pH within physiological ranges (6.2–6.8) while enhancing total VFA and butyric acid production. MgO5 yielded the highest IVDMD values (78.1–79.7%) across all treatment combinations. The buffering effect of MgO was found to be more critical in low-NDF diets, whereas high-NDF diets relied more on the diet's own physical buffering capacity. In conclusion, solubility profile should be considered alongside mineral content in MgO source selection, and a supplementation rate of 0.5–0.75% appears sufficient iv to optimize rumen fermentation.