Normal basınçlı hidrosefali hastalarında ayarlanabilir ventriküloperitoneal şant uygulamasının semptomlar üzerine tedavi edici etkisinin araştırılması: Klinik deneyim
Investigation of the therapeutic effects of adjustable ventriculoperitoneal shunt placement on symptoms in patients with normal pressure hydrocephalus: A clinical experience
  1. Tez No: 1015484
  2. Yazar: SİNAN CANER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KEMAL ERTİLAV
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
  6. Anahtar Kelimeler: NBH, V/P şant, MoCA, 10 metre yürüme testi, idrar inkontinansı, DESH, Normal pressure hydrocephalus, ventriculoperitoneal shunt, MoCA, Evans index, callosal angle, 10-meter walking test, urinary incontinence, DESH
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Beyin ve Sinir Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Nöroşirürji Bilim Dalı
Özet
NBH Hastalarında Ayarlanabilir V/P Şant Uygulamasının Klinik ve Radyolojik Bulgular Üzerine Etkisinin Değerlendirilmesi Amaç: NBH, ileri yaş grubunda yürüme bozukluğu, bilişsel etkilenme ve üriner inkontinans ile seyreden; uygun hasta seçiminde cerrahi tedavi ile klinik düzelme potansiyeli taşıyan önemli bir nöroşirürjikal sendromdur. Bu çalışmada, ayarlanabilir V/P şant uygulanan NBH hastalarında cerrahi tedavinin radyolojik, motor, bilişsel ve üriner semptomlar üzerindeki etkisinin objektif parametrelerle değerlendirilmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmaya Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Anabilim Dalı'nda NBH tanısı ile ayarlanabilir V/P şant uygulanan 124 hasta dahil edildi. Hastaların demografik özellikleri, ameliyat öncesi ve ameliyat sonrası radyolojik ölçümleri, yürüme performansları, bilişsel fonksiyonları ve idrar inkontinansı durumları retrospektif olarak değerlendirildi. Radyolojik değerlendirmede EI ve KA; motor fonksiyon değerlendirmesinde 10 metre yürüme testi; bilişsel değerlendirmede Montreal Bilişsel Değerlendirme Ölçeği kullanıldı. Ameliyat öncesi ve sonrası değerler karşılaştırılarak cerrahi tedaviye bağlı değişim analiz edildi. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 124 hastanın 75'i erkek, 49'u kadındı. Hastaların yaş ortalaması 72.8±5.6 yıl olarak saptandı. Ameliyat sonrası dönemde radyolojik, motor, bilişsel ve üriner parametrelerde anlamlı iyileşme izlendi. Eİ ameliyat öncesi 0.403±0.039 iken ameliyat sonrası 0.342±0.037'ye geriledi. KA ameliyat öncesi 64.5±6.5° iken ameliyat sonrası 91.4±6.4°'e yükseldi. Her iki radyolojik parametredeki değişim istatistiksel olarak anlamlıydı. Fonksiyonel değerlendirmede 10 metre yürüme testi skoru ameliyat öncesi 0.698±0.159 (m/sn) iken ameliyat sonrası 0.957±0.214 (m/sn) seviyesine yükseldi ve yürüme performansında anlamlı düzelme saptandı. Bilişsel değerlendirmede MoCA skoru ameliyat öncesi 18.99±3.43 iken ameliyat sonrası 22.73±3.10 olarak bulundu ve bilişsel fonksiyonlarda anlamlı iyileşme izlendi. Ameliyat öncesi dönemde hastaların 81 %65.3'ünde idrar inkontinansı mevcutken, ameliyat sonrası dönemde bu oran %53.2'ye geriledi. Komplikasyonlar değerlendirildiğinde, hastaların %8.1'inde şant disfonksiyonu, %2.4'ünde enfeksiyon ve %6.5'inde kronik subdural hematom gelişti. DESH bileşenleri değerlendirildiğinde, ameliyat sonrası dönemde Sylvian fissür genişliği, yüksek konveksitede sıkışma ve fokal sulkal genişleme bulgularında gerileme izlendi. Belirgin Sylvian fissür genişliği ameliyat öncesi dönemde 67 hastada (%54,0) mevcutken, ameliyat sonrası dönemde 23 hastaya (%18,5) geriledi. Sylvian fissür genişliği dağılımındaki değişim istatistiksel olarak anlamlı bulundu. Yüksek konveksitede sıkışma açısından ameliyat öncesi dönemde 47 hastada (%37,9) belirgin sıkışma izlenirken, ameliyat sonrası dönemde bu sayı 3 hastaya (%2,4) geriledi. Ameliyat sonrası dönemde yüksek konveksitede sıkışma bulgusu olmayan hasta sayısı 15'ten (%12,1) 92'ye (%74,2) yükseldi. Fokal sulkal genişleme değerlendirildiğinde, ameliyat öncesi dönemde 41 hastada (%33,1) belirgin genişleme mevcutken, ameliyat sonrası dönemde bu sayı 9 hastaya (%7,3) geriledi. Fokal sulkal genişleme dağılımındaki değişim de istatistiksel olarak anlamlıydı. Sonuç: Ayarlanabilir V/P şant cerrahisi, uygun seçilmiş NBH hastalarında radyolojik ölçümlerde, yürüme performansında, bilişsel fonksiyonlarda ve üriner semptomlarda anlamlı iyileşme sağlayabilmektedir. DESH bileşenleri cerrahi sonrası anatomik ve morfolojik değişimi ortaya koyarken, 10 metre yürüme testi ve MoCA cerrahi tedavinin hastanın fonksiyonel ve bilişsel durumuna olan klinik yansımasını göstermektedir. Özellikle MoCA'nın kullanımı, NBH'ye bağlı frontal-subkortikal bilişsel etkilenimin değerlendirilmesinde ve şant sonrası bilişsel yanıtın objektif olarak izlenmesinde değerli bir araçtır. Bu bulgular, NBH hastalarında tedavi yanıtının tek bir parametre ile değil, radyolojik, motor, bilişsel ve üriner değerlendirmeleri içeren çok boyutlu bir yaklaşımla ele alınması gerektiğini desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
8. SUMMARY Objective: normal pressure hydrocephalus is a potentially reversible neurological syndrome characterized by gait disturbance, cognitive impairment, and urinary dysfunction. This study aimed to evaluate the effect of adjustable ventriculoperitoneal shunt surgery on radiological, motor, cognitive, and urinary outcomes in patients with normal pressure hydrocephalus. Materials and Methods: A total of 124 patients diagnosed with normal pressure hydrocephalus and treated with adjustable ventriculoperitoneal shunt surgery at the Department of Neurosurgery, Suleyman Demirel University Faculty of Medicine, were retrospectively evaluated. Demographic data, preoperative and postoperative radiological measurements, gait performance, cognitive status, and urinary continence were analyzed. Evans index and callosal angle were used for radiological assessment. The 10-meter walking test was used to evaluate gait performance, while cognitive function was assessed using the Montreal Cognitive Assessment. Preoperative and postoperative results were compared to determine the clinical and radiological impact of surgical treatment. Results: A total of 124 patients were included in the study, of whom 75 were male and 49 were female. The mean age of the patients was 72.8±5.6 years. Significant postoperative improvements were observed in radiological, motor, cognitive, and urinary parameters. The Evans index decreased from 0.403±0.039 preoperatively to 0.342±0.037 postoperatively. The callosal angle increased from 64.5±6.5° preoperatively to 91.4±6.4° postoperatively. The changes in both radiological parameters were statistically significant. In the functional assessment, the 10-meter walking test score increased from 0.698±0.159 m/s preoperatively to 0.957±0.214 m/s postoperatively, indicating a significant improvement in gait performance. In the cognitive assessment, the MoCA score increased from 18.99±3.43 preoperatively to 22.73±3.10 postoperatively, demonstrating significant improvement in cognitive function. Urinary incontinence 83 was present in 65.3% of the patients preoperatively and decreased to 53.2% postoperatively. Regarding complications, shunt dysfunction developed in 8.1% of patients, infection in 2.4%, and chronic subdural hematoma in 6.5%. When DESH components were evaluated, postoperative regression was observed in Sylvian fissure enlargement, high-convexity tightness, and focal sulcal enlargement. Marked Sylvian fissure enlargement was present in 67 patients (54.0%) preoperatively and decreased to 23 patients (18.5%) postoperatively. The change in the distribution of Sylvian fissure enlargement was statistically significant. In terms of high-convexity tightness, marked tightness was observed in 47 patients (37.9%) preoperatively, whereas this number decreased to 3 patients (2.4%) postoperatively. The number of patients without high-convexity tightness increased from 15 (12.1%) preoperatively to 92 (74.2%) postoperatively. Regarding focal sulcal enlargement, marked enlargement was present in 41 patients (33.1%) preoperatively and decreased to 9 patients (7.3%) postoperatively. The change in the distribution of focal sulcal enlargement was also statistically significant. Conclusion: Adjustable ventriculoperitoneal shunt surgery may provide significant improvement in radiological measurements, gait performance, cognitive function, and urinary symptoms in appropriately selected patients with normal pressure hydrocephalus. While DESH components reflect postoperative anatomical and morphological changes, the 10-meter walking test and MoCA demonstrate the clinical impact of surgical treatment on functional and cognitive status. In particular, the use of MoCA is valuable for assessing frontal-subcortical cognitive impairment associated with normal pressure hydrocephalus and for objectively monitoring postoperative cognitive response. These findings support the need for a multidimensional approach in the evaluation of treatment response in patients with normal pressure 84 hydrocephalus, incorporating radiological, motor, cognitive, and urinary assessments rather than relying on a single parameter.