Pediatri Hematoloji-Onkoloji ve kemik iliği nakli hastalarında havuzlanmış granülosit süspansiyonunun etkinliğinin retrospektif olarak değerlendirilmesi
Retrospective evaluation of the efficacy of pooled granulocyte suspension in Pediatric Hematology-Oncology and bone marrow transplantatoon patients
- Tez No: 1015492
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EBRU YILMAZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hematoloji, Hematology
- Anahtar Kelimeler: Granülosit, Havuzlanmış Granülosit Süspansiyonu, Nötropeni, Pediatrik Hematoloji, Reveos, Granulocyte, Pooled granulocyte suspension, Neutropenia, Pediatric hematology, Reveos
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kan Bankacılığı ve Transfüzyon Tıbbı
Özet
PEDİATRİ HEMATOLOJİ-ONKOLOJİ VE KEMİK İLİĞİ NAKLİ HASTALARİNDA HAVUZLANMIŞ GRANÜLOSİT SÜSPANSİYONUNUN ETKİNLİĞİNİN RETROSPEKTİF OLARAK DEĞERLENDİRİLMESİ Mehmet YAY Erciyes Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Kan Bankacılığı ve Transfüzyon Tıbbı AD. Doktora Tezi, Haziran, 2026 Doç. Dr. Ebru YILMAZ ÖZET İşlem öncesi ilaç tedavisi gerektirmeden tam kan bağışçılarından hazırlanan havuzlanmış granülosit (HG) süspansiyonları donör güvenliği, maliyet etkinliği ve klinik uygulama kolaylığı ile öne çıkan yenilikçi bir yaklaşımdır. Ancak, klinik verilerin sınırlı olması nedeniyle bu konu daha fazla araştırmaya açıktır. Bu retrospektif çalışmada, pediatrik hematoloji-onkoloji ve kemik iliği nakli hastalarında HG süspansiyonu uygulamalarının enfeksiyon kontrolü ve hematolojik parametreler üzerindeki etkilerinin değerlendirilmesi amaçlandı. Çalışmaya, 2019-2024 yılları arasında Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Hematoloji-Onkoloji ve Kemik İliği Transplantasyon Merkezlerinde HG süspansiyonu uygulanmış 49 pediatrik hasta dahil edildi. HG süspansiyonları tam otomatik kan ayırma cihazı (Reveos, Terumo BCT) kullanılarak kan bağışçılarından elde edilen rezidüel lökositlerin belirli sayılarda havuzlanmasıyla hazırlanmış ve klinik endikasyonlara göre hastalara transfüze edilmiştir. Tedavi öncesi ve sonrası hematolojik parametrelerin karşılaştırılmasında, beyaz kan hücresi (WBC), hemoglobin (Hb), nötrofil sayısı (NE), nötrofil yüzdesi (NE%), monosit (M), immatür granülosit (IG) ve eritrosit (RBC) düzeylerinde istatistiksel olarak anlamlı artışlar saptanmıştır (p < 0,05). C-reaktif protein (CRP), trombosit (PLT) ve lenfosit düzeylerinde ise anlamlı bir farklılık bulunmamıştır. Özellikle ilk iki ünite uygulamasından sonra hematolojik parametrelerde belirgin iyileşmeler gözlenmiş, CRP düzeylerinde zamanla meydana gelen azalma ise enfeksiyon kontrolünün sağlandığını göstermiştir. Çalışmanın bulguları, Reveos tam kan ayırma sistemi ile elde edilen ve havuzlanarak kullanılan HG süspansiyonların, ağır nötropenik pediatrik hastalarda enfeksiyon kontrolü ve hematolojik iyileşme açısından etkili ve güvenli bir destek tedavi seçeneği olabileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
RETROSPECTIVE EVALUATION OF THE EFFICACY OF POOLED GRANULOCYTE SUSPENSION IN PEDIATRIC HEMATOLOGY-ONCOLOGY AND BONE MARROW TRANSPLANTATOON PATIENTS Mehmet YAY Erciyes University Institute of Health Sciences, Department of Blood Banking and Transfusion Medicine Doctoral Thesis, June 2026 Assoc. Prof. Dr. Ebru YILMAZ ABSTRACT Pooled granulocyte suspensions (PGSs) prepared from whole blood donors without requiring without premedication represent an innovative approach that stands out with its donor safety, cost-effectiveness, and ease of clinical application. However, due to limited clinical data, it is open to further research. This retrospective study aimed to evaluate the effects of PG suspension applications on infection control and hematological parameters in pediatric hematology-oncology and bone marrow transplantation patients. Forty-nine pediatric patients who received PG suspensions at the Pediatric Hematology-Oncology and Bone Marrow Transplantation Centers of Erciyes University Faculty of Medicine between 2019 and 2024 were included in the study. The PGCs were transfused to patients according to clinical indications by pooling a certain number of residual leukocytes obtained from blood donors using a fully automated blood separation device (Reveos, Terumo BCT). In a comparison of pre- and post-treatment hematologic parameters, statistically significant increases were found in white blood cell (WBC), hemoglobin (Hb), neutrophil count (NE), neutrophil percentage (NE%), monocytes (M), immature granulocytes (IG), and red blood cell count (RBC) (p < 0,05). No significant differences were found in C-Reactive Protein (CRP), platelet (PLT), or lymphocyte levels. Significant improvements were observed in hematologic parameters, particularly in the first two units, and the gradual decrease in CRP levels demonstrated that infection control was achieved. The findings suggest that PGCs obtained with the Reveos whole blood separation system and used as a pooled treatment may be an effective and safe supportive treatment option for infection control and hematologic improvement in severely neutropenic pediatric patients.