Laparoskopik kolesistektomi vakalarında TCI ile total intravenöz anestezi (TIVA) ve inhalasyon anestezisinin postoperatif bulantı ve kusma (PONV) üzerine etkilerinin karşılaştırılması
Comparison of the effects of tci-guided total intravenous anesthesia (TIVA) and inhalation anesthesia on postoperative nausea and vomiting (PONV) in laparoscopic cholecystectomy
  1. Tez No: 1015493
  2. Yazar: CANAN ÖZBAĞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CANAN BALCI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Hedef kontrollü infüzyon, İnhalasyon anestezisi, Laparoskopik kolesistektomi, Postoperatif bulantı ve kusma, Total intravenöz anestezi, Inhalation anesthesia, Laparoscopic cholecystectomy, Postoperative nausea and vomiting, Target-controlled infusion, Total intravenous anesthesia
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
Özet
LAPAROSKOPİK KOLESİSTEKTOMİ VAKALARINDA TCI İLE TOTAL İNTRAVENÖZ ANESTEZİ (TİVA) VE İNHALASYON ANESTEZİSİNİN POSTOPERATİF BULANTI VE KUSMA (PONV) ÜZERİNE ETKİLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI AMAÇ: Bu çalışmanın amacı, laparoskopik kolesistektomi uygulanan ve postoperatif bulantı ve kusma (PONV) açısından yüksek risk taşıyan hastalarda, hedef kontrollü infüzyon (Target Controlled Infusion, TCI) sistemi aracılığıyla uygulanan propofol-remifentanil bazlı total intravenöz anestezi (TİVA) ile sevofluran veya desfluran ile sürdürülen inhalasyon anestezisinin erken ve geç postoperatif dönemde PONV insidansı, ek antiemetik gereksinimi ve hemodinamik profil üzerine etkilerini karşılaştırmaktır. GEREÇ VE YÖNTEM: Tek merkezli, prospektif gözlemsel olarak tasarlanan bu çalışma, yerel etik kurul onayı ve yazılı bilgilendirilmiş onam alındıktan sonra Nisan 2025 – Ekim 2025 tarihleri arasında yürütülmüştür. Elektif laparoskopik kolesistektomi planlanan, 18–65 yaş aralığında, ASA I–II fiziksel durum sınıflamasındaki 80 hasta iki gruba ayrılmıştır: Grup TİVA (n=40, TCI ile propofol-remifentanil idamesi) ve Grup İnhalasyon (n=40, sevofluran veya desfluran idamesi). Anestezi derinliği her iki grupta Patient State Index (PSI) 25–50 aralığında tutulacak biçimde titre edilmiştir. PONV postoperatif 2., 6. ve 24. saatlerde 0–3 sözel ölçek ile değerlendirilmiş; hemodinamik parametreler, ek antiemetik gereksinimi ve advers olaylar kaydedilmiştir. Karıştırıcı faktörler için çok değişkenli lojistik regresyon analizi uygulanmıştır. BULGULAR: Toplam 80 hastanın 53'ü (%66,3) kadın olup yaş ortalaması 50,0 ± 10,4 yıl idi. Gruplar yaş (p=0,228), cinsiyet (p=0,813), VKİ (p=0,456) ve ASA skoru (p=0,692) açısından benzer dağılım gösterirken; sigara kullanım oranı TİVA grubunda anlamlı düzeyde daha yüksek bulundu (%60,0 vs %22,5; p=0,001) ve operasyon süresi inhalasyon grubunda daha uzundu (80,7 ± 35,8 dk vs 64,6 ± 24,5 dk; p=0,014). Postoperatif 2. saatte PONV insidansı TİVA grubunda %32,5, inhalasyon grubunda %50,0 (p=0,035); 6. saatte sırasıyla %7,5 ve %30,0 (p=0,010) olarak saptandı. 24. saatte gruplar arasında anlamlı fark gözlenmedi (p=0,396). Ek antiemetik gereksinimi 2. saatte TİVA grubunda %17,5, inhalasyon grubunda %40,0 (p=0,026); 6. saatte sırasıyla %2,5 ve %15,0 (p=0,048) idi. Cinsiyet, sigara kullanımı, yaş ve operasyon süresi için düzeltme yapılan çok değişkenli lojistik regresyon analizinde inhalasyon anestezisi, 2. saat PONV için bağımsız risk faktörü olarak saptandı (düzeltilmiş OR=3,78; %95 GA 1,06–13,44; p=0,040); 6. saatte bu etki daha belirgindi (düzeltilmiş OR=8,93; %95 GA 1,54–51,79; p=0,015). Hemodinamik değişkenler her iki grupta klinik olarak güvenli sınırlar içerisinde seyretti; advers olay sıklığı gruplar arasında benzerdi (p=0,723). SONUÇ: Laparoskopik kolesistektomi uygulanan ve PONV açısından yüksek risk grubunda yer alan hastalarda, TCI sistemi aracılığıyla uygulanan propofol-remifentanil bazlı TİVA, inhalasyon anestezisine kıyasla erken postoperatif dönemde (2. ve 6. saatler) PONV insidansını ve ek antiemetik gereksinimini anlamlı ölçüde azaltmaktadır. Bu koruyucu etki, cinsiyet, sigara kullanımı, yaş ve operasyon süresi gibi bilinen karıştırıcı faktörlerden bağımsız olup özellikle yüksek risk alt gruplarında belirgin klinik yarar sağlamaktadır. 24. saatte anestezi yönteminin PONV üzerindeki farkı kaybolmaktadır. Bulgularımız, PONV riski yüksek olan laparoskopik kolesistektomi hastalarında TCI-TİVA'nın tercih edilmesini desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT COMPARISON OF THE EFFECTS OF TCI-GUIDED TOTAL INTRAVENOUS ANESTHESIA (TIVA) AND INHALATION ANESTHESIA ON POSTOPERATIVE NAUSEA AND VOMITING (PONV) IN LAPAROSCOPIC CHOLECYSTECTOMY AIM: The aim of this study was to compare the effects of target-controlled infusion (TCI)–guided propofol–remifentanil based total intravenous anesthesia (TIVA) with inhalational anesthesia maintained using sevoflurane or desflurane on the incidence of postoperative nausea and vomiting (PONV), rescue antiemetic requirement and hemodynamic profile during the early and late postoperative period in patients undergoing laparoscopic cholecystectomy, a procedure associated with a high risk of PONV. Materials (Patients) and Methods: This single-center prospective observational study was conducted between April 2025 and October 2025 following approval from the local ethics committee and written informed consent. Eighty patients aged 18–65 years with ASA physical status I–II scheduled for elective laparoscopic cholecystectomy were allocated to two groups: the TIVA group (n=40, TCI propofol–remifentanil maintenance) and the inhalation group (n=40, sevoflurane or desflurane maintenance). Anesthetic depth was titrated to maintain a Patient State Index (PSI) of 25–50 in both groups. PONV was assessed using a 0–3 verbal scale at 2, 6 and 24 hours postoperatively; hemodynamic parameters, rescue antiemetic requirement and adverse events were recorded. Multivariable logistic regression was performed to adjust for known confounders. RESULTS: Of the 80 patients enrolled, 53 (66.3%) were female, with a mean age of 50.0 ± 10.4 years. The groups were comparable regarding age (p=0.228), sex (p=0.813), BMI (p=0.456) and ASA score (p=0.692); however, the proportion of smokers was significantly higher in the TIVA group (60.0% vs. 22.5%; p=0.001) and the duration of surgery was longer in the inhalation group (80.7 ± 35.8 min vs. 64.6 ± 24.5 min; p=0.014). The incidence of PONV at 2 hours was 32.5% in the TIVA group versus 50.0% in the inhalation group (p=0.035); at 6 hours the figures were 7.5% and 30.0%, respectively (p=0.010). No significant between-group difference was found at 24 hours (p=0.396). The requirement for rescue antiemetic at 2 hours was 17.5% in the TIVA group versus 40.0% in the inhalation group (p=0.026); at 6 hours, 2.5% versus 15.0% (p=0.048). After adjustment for sex, smoking status, age and duration of surgery, inhalation anesthesia was an independent risk factor for PONV at 2 hours (adjusted OR 3.78; 95% CI 1.06–13.44; p=0.040) and at 6 hours (adjusted OR 8.93; 95% CI 1.54–51.79; p=0.015). Hemodynamic parameters remained within clinically safe ranges in both groups and the frequency of adverse events did not differ significantly between groups (p=0.723). CONCLUSION: In patients undergoing laparoscopic cholecystectomy who constitute a high-risk population for PONV, TCI-guided propofol–remifentanil based TIVA significantly reduces the incidence of PONV and rescue antiemetic requirement during the early postoperative period (2 and 6 hours) compared with inhalation anesthesia. This protective effect persists after adjustment for known confounders including sex, smoking status, age and duration of surgery and is particularly pronounced in high-risk subgroups. The anesthetic technique difference is no longer evident at 24 hours. Our findings support the preferential use of TCI-TIVA in patients undergoing laparoscopic cholecystectomy who are at elevated risk for PONV.