Aile hekimliği asistanlarının psikiyatrik semptomları tanıma düzeyleri ve klinik tutumları
Recognition of psychiatric symptoms and clinical attitudes among family medicine residents
  1. Tez No: 1015494
  2. Yazar: AYŞE NUR SERİNKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YELTEKİN DEMİREL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Damgalama, Ruh sağlığı, Watermarking, Mental health
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Aile Hekimliği Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı'nda görev yapan aile hekimliği asistanları ve sözleşmeli aile hekimliği uzmanlık öğrencilerinin ruh sağlığı okuryazarlığı (RSO) düzeyleri ile ruhsal hastalıklara yönelik klinik tutumlarının değerlendirilmesi ve bu iki değişken arasındaki ilişkinin ortaya konulması amaçlanmıştır. Tanımlayıcı kesitsel ve analitik tipte yürütülen bu araştırma 104 katılımcıyı kapsamıştır. Veri toplama aracı olarak sosyodemografik veri formu, Ruh Sağlığı Okuryazarlığı Ölçeği (RSOÖ) ve Ruhsal Hastalıklara Yönelik Klinik Tutumlar Ölçeği-2 (MICA-2) kullanılmıştır. İstatistiksel analizlerde parametrik olmayan testler, Ki-kare ve Fisher Exact testleri ile Spearman korelasyon analizi uygulanmış; anlamlılık düzeyi p < 0,05 olarak kabul edilmiştir. Basit doğrusal regresyon analizi, RSOÖ puanlarının MICA-2 puanlarını anlamlı düzeyde açıklamadığını ortaya koymuştur (β=−0,151; p = 0,127). Katılımcıların RSOÖ puan ortalaması 110,86±11,32 olup roh sağlığı okuryazarlığı orta düzeyde bulunmuştur. MICA-2 puan ortalaması 52,61±9,77 olarak saptanmış ve orta düzeyde damgalayıcı tutuma işaret etmiştir. İki ölçek puanı arasında istatistiksel olarak anlamlı negatif bir korelasyon saptanmıştır (r=−0,286; p = 0,003); ruh sağılığı okuryazarlığı düzeyi arttıkça damgalayıcı klinik tutumların azaldığı görülmüştür. Psikiyatri rotasyonu yapmış katılımcılarda MICA-2 puanlarının anlamlı düzeyde daha yüksek olduğu belirlenmiştir (p = 0,026). Basit doğrusal regresyon analizi, RSOÖ puanlarının MICA-2 puanlarını anlamlı düzeyde açıklamadığını ortaya koymuştur (β=−0,151; p = 0,127). Bulgular, aile hekimliği asistanlarının ruh sağlığı okuryazarlığı düzeylerinin orta düzeyde olduğunu ve ruhsal hastalıklara yönelik orta düzeyde damgalayıcı tutumlar sergilediklerini ortaya koymaktadır. Bu nedenle, psikiyatri rotasyonlarının damgalama karşıtı bileşenleriyle güçlendirilmesi ve birinci basamakta ruh sağlığı okuryazarlığına yönelik eğitim programlarının geliştirilmesi uygun olacaktır.
Özet (Çeviri)
This study aimed to evaluate the mental health literacy levels and clinical attitudes toward mental illness among family medicine residents and contracted family medicine specialty students at Sivas Cumhuriyet University Faculty of Medicine, and to examine the relationship between these two variables. This descriptive, cross-sectional and analytical study included 104 participants. Data were collected using a sociodemographic data form, the Mental Health Literacy Questionnaire (MHLQ), and the Mental Illness: Clinicians' Attitudes Scale-2 (MICA-2). Non-parametric tests, Chi-square and Fisher Exact tests, and Spearman's Correlation Analysis were applied; statistical significance was set at p < 0.05. Simple linear regression analysis revealed that MHLQ scores did not significantly explain MICA-2 scores (β=−0.151; p = 0.127). The mean MHLQ score was 110.86±11.32, indicating a moderate level of mental health literacy. The mean MICA-2 score was 52.61±9.77, reflecting moderate stigmatizing attitudes toward mental illness. A statistically significant negative correlation was found between the two scales (r=−0.286; p = 0.003), suggesting that higher mental health literacy is associated with lower stigmatizing attitudes. Participants who had completed a psychiatry rotation showed significantly higher MICA-2 scores (p = 0.026). Simple linear regression analysis revealed that MHLQ scores did not significantly explain MICA-2 scores (β=−0.151; p = 0.127). The findings indicate that family medicine residents have moderate mental health literacy and exhibit moderate stigmatizing attitudes toward mental illness. Integrating anti-stigma components into psychiatry rotations and developing mental health literacy training programs in primary care would be appropriate.