Girişimci pazarlama perspektifinden e-ticarette kadın girişimcilerin başarısını etkileyen faktörler
Factors affecting the success of women entrepreneurs in e-commerce from the perspective of entrepreneurial marketing
  1. Tez No: 1015505
  2. Yazar: MERVE COŞKUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YUSUF KARACA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Dijital girişimcilik, Elektronik ticaret, Girişim, Girişimci pazarlama, Girişimcilik, Kadın iş gücü, Digital entrepreneurship, Electronic commerce, Interference, Entrepreneurial marketing, Entrepreneurship, Women labour force
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
Özet
Bu doktora tezinde, girişimci pazarlama bağlamında e-ticaret olgusu ile e-ticaret alanında faaliyet gösteren kadın girişimcilerin başarılarını etkileyen faktörler incelenmiştir. Araştırmanın temel amacı, dijitalleşme ve değişen tüketici davranışlarının girişimcilik ekosistemi üzerindeki etkilerini ortaya koymak ve kadın girişimcilerin eticarette başarı elde etmelerinde etkili olan motivasyon, fırsat, engel ve destek unsurlarını değerlendirmektir. Bu doğrultuda girişimcilik, girişimci pazarlama, e-ticaret ve kadın girişimciliği kavramları kuramsal çerçevede ele alınmış; kadın girişimcilerin eticaret süreçlerinde karşılaştıkları fırsatlar, zorluklar ve başarı dinamikleri literatür ışığında incelenmiştir. Araştırmanın uygulama bölümünde nitel araştırma yöntemi benimsenmiştir. Veri toplama aracı olarak yarı yapılandırılmış görüşme tekniği kullanılmış ve Türkiye'nin farklı bölgelerinde e-ticaret alanında faaliyet gösteren 9 kadın girişimci ile birebir görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Görüşmeler ses kayıt cihazı aracılığıyla kayıt altına alınmış, elde edilen veriler kelimesi kelimesine yazılı hale getirilerek transkript edilmiştir. Araştırma kapsamında amaçlı örnekleme yöntemi tercih edilmiş ve dijital girişimcilik deneyimine sahip kadın girişimciler çalışma grubuna dahil edilmiştir. Verilerin analizinde MaxQDA Analytics PRO yazılımından yararlanılmış; tematik analiz yöntemi kullanılarak kodlama, kategori ve tema oluşturma süreçleri sistematik biçimde yürütülmüştür. Analiz sonucunda“E-Ticaret”,“Girişimcilikte Başarı”ve“ETicaret ile Girişimcilikte Cinsiyete Yönelik Algılar”olmak üzere üç ana tema ve bu temalar altında çeşitli kategori ve kodlar belirlenmiştir. Ayrıca frekans analizleri, diyagramlar ve kelime bulutu analizleri aracılığıyla veriler görselleştirilerek yorumlanmıştır. Araştırma bulguları, kadın girişimcilerin e-ticarete yönelmelerinde ekonomik bağımsızlık elde etme isteği, ek gelir sağlama, hobilerini ve yeteneklerini işe dönüştürme arzusu, esnek çalışma koşulları ve daha geniş müşteri kitlelerine ulaşabilme imkânlarının etkili olduğunu göstermektedir. Bunun yanında müşteri odaklılık, yenilikçilik, dijital pazarlama uygulamalarını etkin kullanma, sosyal medya yönetimi, aile ve sosyal çevre desteği, kriz yönetimi becerileri ve sürekli öğrenme eğiliminin girişimcilik başarısını destekleyen temel faktörler olduğu belirlenmiştir. Katılımcılar özellikle müşteri memnuniyetine odaklanmanın, yenilikçi ürün geliştirme anlayışının ve dijital platformları etkin kullanmanın sürdürülebilir başarı açısından kritik öneme sahip olduğunu ifade etmişlerdir. Araştırmada ayrıca kadın girişimcilerin finansmana erişim güçlükleri, toplumsal cinsiyet temelli önyargılar, yoğun rekabet ortamı, teknik bilgi eksiklikleri ve güvenlik v kaygıları gibi çeşitli engellerle karşılaştıkları tespit edilmiştir. Bununla birlikte katılımcıların önemli bir kısmı, e-ticaretin kadınlara zaman ve mekân bağımsızlığı sağlaması nedeniyle girişimcilik faaliyetlerini kolaylaştırdığını ve kadınların ekonomik yaşama daha aktif katılım göstermelerine katkı sunduğunu belirtmiştir. Elde edilen bulgular, kadın girişimcilerin başarılarının yalnızca ekonomik faktörlerle değil; sosyal destek mekanizmaları, dijital yetkinlikler ve bireysel motivasyon unsurlarıyla da yakından ilişkili olduğunu ortaya koymaktadır. Sonuç olarak çalışma, e-ticaretin kadın girişimciler açısından önemli fırsatlar sunduğunu ve dijital dönüşümün kadınların ekonomik güçlenmesini desteklediğini göstermektedir. Kadın girişimcilerin sürdürülebilir başarı elde edebilmeleri için eğitim olanaklarının artırılması, finansal destek mekanizmalarının güçlendirilmesi, dijital becerilerin geliştirilmesi ve toplumsal farkındalığın yükseltilmesi gerektiği sonucuna ulaşılmıştır. Araştırmanın girişimci pazarlama, e-ticaret ve kadın girişimciliği literatürüne kuramsal ve uygulamalı katkılar sunacağı, aynı zamanda politika yapıcılar ve uygulayıcılar için yol gösterici nitelikte olduğu değerlendirilmektedir.
Özet (Çeviri)
This doctoral dissertation examines the phenomenon of e-commerce within the context of entrepreneurial marketing and investigates the factors affecting the success of women entrepreneurs operating in e-commerce. The primary aim of the study is to reveal the effects of digitalization and changing consumer behaviors on the entrepreneurial ecosystem and to evaluate the motivational, environmental, and strategic factors that influence the success of women entrepreneurs in e-commerce. Within this framework, the concepts of entrepreneurship, entrepreneurial marketing, e-commerce, and women's entrepreneurship were examined theoretically, while the opportunities, challenges, and success dynamics experienced by women entrepreneurs in digital markets were evaluated from a comprehensive perspective. The empirical part of the study was conducted using a qualitative research design. Data were collected through semi-structured interviews with nine women entrepreneurs actively engaged in e-commerce in different regions of Türkiye. The participants were selected through purposive sampling based on their digital entrepreneurship experience. All interviews were audio-recorded, transcribed verbatim, and analyzed using MaxQDA Analytics PRO software. Thematic analysis was employed to systematically identify recurring patterns, categories, and themes within the data. As a result of the analysis, three main themes—“E-Commerce,”“Entrepreneurial Success,”and“Perceptions of Gender in E-Commerce and Entrepreneurship”—were identified along with their related categories and codes. In addition, frequency analyses, thematic diagrams, and wordfrequency visualizations were utilized to support the interpretation of the findings and enhance the presentation of qualitative data. The findings indicate that women entrepreneurs are primarily motivated to engage in ecommerce by the desire for economic independence, additional income generation, the opportunity to transform personal hobbies and skills into commercial activities, flexible working conditions, and access to broader customer markets. The results further demonstrate that customer orientation, innovativeness, effective use of digital marketing tools, social media management, family and social support, crisis management capabilities, and continuous learning significantly contribute to entrepreneurial success. Participants emphasized that maintaining customer satisfaction, adopting innovative business practices, and effectively utilizing digital platforms are among the most critical determinants of sustainable business performance. The study also reveals that women entrepreneurs encounter several barriers, including difficulties in accessing financial resources, gender-based stereotypes, intense market vii competition, technical knowledge deficiencies, and concerns regarding digital security. Despite these challenges, participants reported that e-commerce provides substantial advantages through its flexibility, reduced operational costs, and independence from geographical limitations. The findings suggest that entrepreneurial success among women is influenced not only by economic conditions but also by social support mechanisms, digital competencies, and individual motivational factors. In conclusion, the study demonstrates that e-commerce creates significant opportunities for women entrepreneurs and supports their economic empowerment within the digital economy. To ensure sustainable entrepreneurial success, it is necessary to expand training opportunities, strengthen financial support mechanisms, improve digital competencies, and enhance social awareness regarding women's entrepreneurship. The study contributes to the literature on entrepreneurial marketing, e-commerce, and women's entrepreneurship by providing both theoretical and practical insights. Furthermore, the findings offer valuable implications for policymakers, support institutions, and future academic research in the field.