Turizm ile ilgili farklı bölüm mezunlarının turizm sektöründe çalışmaya yönelik kararları, kariyer memnuniyetleri ve gelecek kariyer niyetleri
Vocational decisions, career satisfactions and future career intentions of tourism-related different department graduates to work in the tourism sector
- Tez No: 1015504
- Danışmanlar: PROF. DR. KURTULUŞ KARAMUSTAFA
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Gastronomi ve Mutfak Sanatları, Turizm, Gastronomy and Culinary Arts, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Türk turizmi, Turkish tourism
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı, Türkiye'de yükseköğretim kurumlarında lisans düzeyinde turizmle ilgili farklı bölümlerden mezun bireylerin turizm sektöründe çalışmaya yönelik mesleki kararlarını, kariyer memnuniyetlerini ve gelecek kariyer niyetlerini bütüncül bir model çerçevesinde incelemektir. Çalışma, turizm işletmeciliği, turizm rehberliği ile gastronomi ve mutfak sanatları mezunlarını aynı araştırma modelinde ele alması bakımından alanyazına katkı sağlamaktadır. Araştırmanın kuramsal temelini kariyer kararları, kariyer memnuniyeti ve gelecek kariyer niyetine ilişkin kariyer teorileri oluşturmaktadır. Bu kapsamda algılanan kişi-iş uyumu, kariyer farkındalığı, mesleki benlik belirginliği ve konfor, algılanan sektör özellikleri, kariyer memnuniyeti ve gelecek kariyer niyeti değişkenleri incelenmiştir. Araştırma, nicel araştırma yaklaşımına dayalı genel tarama modelinde ve açıklayıcı desende yürütülmüştür. Veriler yüz yüze, bırak-topla ve çevrimiçi anket teknikleriyle toplanmış; araştırma 472 mezun üzerinden gerçekleştirilmiştir. Katılımcıların %41,5'i turizm işletmeciliği, %24,6'sı turizm rehberliği ve %33,9'u gastronomi ve mutfak sanatları bölümlerinden mezundur. Verilerin analizinde betimleyici istatistikler, t-testi, ANOVA, korelasyon, basit ve çoklu doğrusal regresyon analizleri kullanılmıştır. Bulgular, algılanan kişi-iş uyumu, kariyer farkındalığı, mesleki benlik belirginliği ve konfor ile algılanan sektör özelliklerinin kariyer memnuniyetini pozitif ve anlamlı biçimde etkilediğini; kariyer memnuniyetinin ise gelecek kariyer niyetini olumlu yönde etkilediğini göstermiştir. Sonuç olarak çalışma, turizm sektöründe nitelikli insan kaynağının sürdürülebilirliğinin yalnızca istihdamla değil, mezunların kariyer memnuniyetini güçlendiren uyumlu, destekleyici ve gelecek vadeden kariyer yapılarıyla mümkün olduğunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine, within a holistic framework, the vocational decisions, career satisfaction, and future career intentions of graduates from different tourism-related undergraduate programs in Türkiye regarding employment in the tourism sector. The study contributes to the literature by bringing together graduates of tourism management, tourist guiding, and gastronomy and culinary arts within a single research model. The theoretical foundation is based on career theories explaining the relationships among career decisions, career satisfaction, and future career intentions. Accordingly, perceived person-job fit, career awareness, professional self-clarity and comfort, perceived industry characteristics, career satisfaction, and future career intention were investigated. The research was conducted using a quantitative approach, adopting a general survey model and an explanatory design. Data were collected through face-to-face, drop-and-collect, and online survey techniques from 472 graduates. Among the participants, 41.5% graduated from Tourism Management, 24.6% from Tourist Guiding, and 33.9% from Gastronomy and Culinary Arts programs. Descriptive statistics, t-tests, ANOVA, correlation, simple linear regression, and multiple linear regression analyses were conducted. The findings revealed that perceived person-job fit, career awareness, professional self-clarity and comfort, and perceived industry characteristics have positive and significant effects on career satisfaction. In addition, career satisfaction was found to positively and significantly influence future career intention. The results indicate that the sustainability of qualified human resources in the tourism sector depends not only on employment opportunities but also on supportive and compatible career structures that enhance graduates' career satisfaction and encourage their long-term commitment to the sector.