İşletmelerin kurumsal sürdürülebilirlik çalışmalarının finansal performanslarına etkisi: BIST Sürdürülebilirlik Endeksi'nde yer alan SKDM sektörlerindeki şirketler üzerine bir uygulama
The impact of corporate sustainability efforts on financial performance of enterprises: An application on companies in CBAM sectors included in the BIST Sustainability Index
  1. Tez No: 1015507
  2. Yazar: RAZİYE BAYRAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT ESMERAY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Finansal performans, Kurumsal sürdürülebilirlik, Sürdürülebilirlik endeksi, Financial performance, Corporate sustainability, Sustainability index
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
Özet
Küresel iklim değişikliğiyle mücadele çerçevesinde sera gazı emisyonlarının azaltılması ve sürdürülebilir üretim sistemlerinin teşvik edilmesi, uluslararası kamu politikalarının temel önceliklerinden biri haline gelmiştir. Bu bağlamda Avrupa Birliği Yeşil Mutabakatı kapsamında Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması (SKDM) düzenlenmiştir. Söz konusu düzenleme ortaya koyduğu prensiplerle küresel ticari hayatı etkilemiştir. Ticari hayatı etkilenen ülkelerden biri de Türkiye'dir. Bu çalışmada, Türkiye'de AB SKDM kapsamına ilk etapta dahil edilen sektörlerde faaliyet gösteren şirketlerin BIST Sürdürülebilirlik Endeksi'nde yer almalarının finansal performansı etkileyip etkilemediğinin araştırılması amaçlanmaktadır. Bu amaç doğrultusunda SKDM kapsamındaki sektörlerde faaliyet gösteren ve BIST Sürdürülebilirlik Endeksi'nde 2014-2024 yılları arasında yer almış olan 21 şirkete ait çeyrek dönemlik veriler panel veri regresyon analizi yöntemiyle test edilmiştir. Çalışma bulgularına göre SKDM kapsamında yer alan sektörlerde sürdürülebilirlik endeksine dahil olmanın şirketlerin finansal performansları (ROA, ROE) üzerinde istatistiksel açıdan anlamlı bir etkisi bulunamamıştır. Buna karşın, PD/DD oranının ise pozitif ve istatistiksel olarak anlamlı bir etkiye sahip olduğu tespit edilmiştir. Elde edilen bulgular, Türkiye gibi gelişmekte olan piyasalarda da şirketlerin sürdürülebilirlik endeksine dahil olmaları yatırımcılar tarafından daha olumlu fiyatlanarak şirketin piyasa değerine pozitif katkı sağladığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
As part of the global effort to combat climate change, reducing greenhouse gas emissions and promoting sustainable production systems have become one of the key priorities of international public policy. In this context, the Carbon Border Adjustment Mechanism (CBAM) was established under the European Green Deal. This mechanism has impacted global trade through the principles it establishes. Türkiye is one of the countries affected by these changes in global trade. This study aims to investigate whether the inclusion of companies operating in sectors initially covered by the EU CBAM in the BIST Sustainability Index affects their financial performance. To this end, quarterly data from 21 companies operating in sectors covered by the SKDM and listed in the BIST Sustainability Index between 2014 and 2024 were analyzed using panel data regression analysis. According to the study's findings, inclusion in the sustainability index within the sectors covered by the SKDM was found to have no statistically significant effect on companies' financial performance (ROA, ROE). In contrast, the P/B ratios were found to have a positive and statistically significant effect. The findings indicate that in emerging markets such as Türkiye, companies' inclusion in the sustainability index is priced more positively by investors, thereby contributing positively to the company's market value.