Petrol ve doğalgaz fiyat dalgalanmalarının enerji firmalarının piyasa değerlerine etkisi
The effect of oil and natural gas price fluctuations on market values of energy firms
  1. Tez No: 1015508
  2. Yazar: SEVİL OĞUZ UĞUR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FARUK DAYI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Enerji, İşletme, Maliye, Energy, Business Administration, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: Borsa İstanbul, Doğal gaz, Enerji şirketleri, Petrol, Piyasa değeri, İstanbul Stock Exchange, Natural gas, Energy companies, Petroleum, Market value
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kastamonu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
Özet
Küresel dünyada enerji kaynaklarına sahip olmak küresel ekonomiyi yönetmekte önemli bir güç olarak görülmektedir. Küresel siyasetin temel dinamiklerinden olan enerji güvenliği küresel ekonominin temel dinamiklerini oluşturmaktadır. Özellikle fosil enerji kaynaklarının sınırlı oluşu enerji güvenliğinin önemini daha da artırmaktadır. Fosil enerji kaynaklarının yönetimi küresel ekonominin temel girdisi olan enerji maliyetlerinin belirlenmesinde önemli bir belirleyicidir. Enerji maliyetleri sadece ülkelerin değil enerji firmalarının da değerini etkileyebilmektedir. Enerji fiyatlarındaki yukarı yönlü yükseliş firmaların nakit akışlarını değiştirmektedir. Enerji fiyatlarının yükselmesi satışların maliyetini artırarak brüt satış karını düşürmektedir. Brüt satış karlılığındaki azalış firmanın karlılığını ve nakit akışlarını değiştirmektedir. Enerji fiyatlarındaki yükseliş firmaya serbest nakit akımları düşürerek firma değerini olumsuz yönde etkilemektedir. Bu önemle çalışmada fosil enerji yakıtlarının firma değerine etkisi incelenmektedir. Bu amaçla petrol ve doğal gaz fiyatlarının firmaların piyasa değerine etkisi analiz edilmektedir. Önceki çalışmalarda enerji fiyatlarındaki değişimin borsa endeksine etkisinin sıklıkla çalışıldığı görülmektedir. Bu çalışmada onlardan farklı olarak fosil yakıt kaynaklarının firma değerine etkisi araştırılmaktadır. Çalışmanın bu yönüyle literatüre önemli bir katkı sağlayacağı düşünülmektedir. Borsa İstanbul'da işlem gören enerji sektörüyle ilişkili olan 12 firma çalışmanın örneklemi oluşturmaktadır. Çalışmanın amacı kapsamında 7 değişkenden oluşan bir model geliştirilmiştir. Firmaların 2015-2024 dönemi verileri kullanılarak Panel Veri Analizi yapılmıştır. Analiz sonucunda modelin değişkenleri açıklama gücünün %27 olduğu belirlenmiştir. Firma değerinin petrol fiyatları ve aktif devir hızından pozitif yönde; kaldıraç oranı ve cari oranın ise negatif yönde etkilediği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In the globalized world, possessing energy resources is seen as a significant force in managing the global economy. Energy security, a fundamental dynamic of global politics, constitutes a core dynamic of the global economy. The limited availability of fossil fuel resources further increases the importance of energy security. The management of fossil fuel resources is a crucial determinant in setting energy costs, a fundamental input to the global economy. Energy costs can affect the value not only of countries but also of energy companies. Upward increases in energy prices alter companies' cash flows. Rising energy prices increase the cost of sales, reducing gross profit margins. This decrease in gross profit margins alters the company's profitability and cash flows. Increased energy prices reduce free cash flows, negatively impacting the company's value. Therefore, this study examines the impact of fossil fuels on company value. To this end, the impact of oil and natural gas prices on the market value of companies is analyzed. While previous studies have frequently examined the impact of energy price changes on stock market indices, this study differs by investigating the impact of fossil fuel resources on company value. This aspect of the study is expected to make a significant contribution to the literature. The sample for this study consists of 12 energy sector companies listed on the Istanbul Stock Exchange. A model comprising seven variables was developed to support the study's objective. Panel data analysis was conducted using data from the companies for the period 2015-2024. The analysis revealed that the model's explanatory power over the variables was 27%. It was determined that firm value was positively affected by oil prices and asset turnover ratio, while leverage ratio and current ratio had a negative impact.