Kenevir ve selülozik lif karışımından oluşan ipliklerin eğrilebilmesi ve kalite parametreleri üzerine bir araştırma
A study on the spinning and quality parameters of yarns comprising hemp and cellulosic fibers in blend
  1. Tez No: 1015523
  2. Yazar: HARUN CAN TIĞRAKLI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜNGÖR DURUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kenevir, Keten, Regresyon analizi, Ring iplikçiliği, Selüloz lifler, İplik kalitesi, Hemp, Flax, Regression analysis, Ring spinning, Cellulosic fibers, Yarn quality
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, gövde lifleri olan kenevir ve ketenin, selülozik esaslı liflerle karışım hâlinde ring eğirme sisteminde iplik üretiminde kullanılabilirliği ve bu yapıların iplik kalite parametreleri üzerindeki etkileri incelenmiştir. Çalışmanın temel amacı, eğrilmesi zor olan bu liflerin uygun karışım oranları ile eğrilebilirlik performanslarının ve iplik kalite özelliklerinin ortaya konulmasıdır. Bu kapsamda, %75 viskon–%25 kenevir ve %70 pamuk–%30 keten karışımlarından elde edilen Ne 24/1 iplikler analiz edilmiştir. Üretilen ipliklerde düzgünsüzlük (CVm %) Uster Tester 6, kopma mukavemeti (Rkm) ise Tensorapid 5 cihazı ile ölçülmüştür. Elde edilen veriler regresyon analizi ile değerlendirilerek, üretim parametreleri olan iğ devri ve büküm miktarının iplik kalite özellikleri üzerindeki etkileri incelenmiştir. Analiz sonuçları, viskon–kenevir karışımlarında iplik mukavemetinin üretim parametrelerine daha duyarlı olduğunu, buna karşılık pamuk–keten karışımlarında düzgünsüzlük değerlerinin büyük ölçüde lif yapısı ve karışım özelliklerinden etkilendiğini göstermiştir. Çalışma kapsamında incelenen büküm aralığında mukavemet değerlerinde azalma eğilimi gözlemlenmiştir. Bu durumun, kullanılan büküm seviyelerinin yüksek olmasından kaynaklanabileceği değerlendirilmektedir. Sonuç olarak, uygun karışım oranları ve kontrollü üretim parametreleri ile kenevir ve keten içeren ipliklerin ring eğirme sisteminde üretilebilir olduğu ortaya konulmuştur. Bununla birlikte, iplik kalite performansının büyük ölçüde lif morfolojisi ve karışım uyumuna bağlı olduğu; üretim parametrelerinin (özellikle büküm miktarının) bazı harmanlarda belirleyici, bazı harmanlarda ise sınırlı etkiler gösterdiği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the usability of natural bast fibers, namely hemp and flax, in blends with cellulosic fibers for yarn production in the ring spinning system, and their effects on yarn quality parameters were investigated. The primary objective of the study was to evaluate the spinnability performance and yarn quality characteristics of these relatively difficult-to-spin fibers through appropriate blend ratios. Within this scope, Ne 24/1 yarns produced from 75% viscose–25% hemp and 70% cotton–30% flax blends were analyzed. In the produced yarns, mass unevenness (CVm %) was measured using Uster Tester 6, and breaking tenacity (Rkm) was measured using a Tensorapid 5. The obtained data were evaluated using regression analysis to examine the effects of production parameters, namely spindle speed and twist level, on yarn quality characteristics. The results indicated that the strength of viscose–hemp blended yarns was more sensitive to production parameters, whereas the unevenness values in cotton–flax blends were predominantly influenced by fiber structure and blend characteristics. A decreasing tendency in yarn strength was observed within the investigated twist range. This behavior may be attributed to the relatively high twist levels applied in the study. In conclusion, it was demonstrated that yarns containing hemp and flax can be successfully produced in the ring spinning system with appropriate blend ratios and controlled production parameters. However, yarn quality performance was found to be largely dependent on fiber morphology and blend compatibility, whereas production parameters, particularly twist level, showed varying degrees of influence, being significant for some blends and limited for others.