Hayriye Melek Hunç'un hayatı ve eserleri üzerine bir inceleme
A study on the life and works of Hayriye Melek Hunç
- Tez No: 1015536
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYŞEN USLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Biyografi, Diaspora, Hikaye, Hunç, Hayriye Melek, Makale, Mensur şiir, Roman, Çerkezler, Biography, Diaspora, Story, Hunç, Hayriye Melek, Article, Prose poem, Novel, Circassians
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Beykent Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
Özet
Hayriye Melek Hunç, İkinci Meşrutiyet Dönemi'nin ilk Çerkez kadın yazarıdır. Zühre-i Elem ve Zeynep adlı iki roman yayımlamış, gazete ve dergilerde hikâye, mensur şiir, makaleler yazmıştır. Eserlerinde vatan sevgisi, kadın sorunları, aile, eğitim konularını ele almıştır. Yazarın Kafkas cemiyetleri bünyesinde yaptığı çalışmalar vardır. Hunç'un ülkesinden uzak kalması sınırlı sayıda eser vermesine neden olmuştur. Bu çalışma iki bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, yazarın hayatı ve eserlerine yer verilmiştir. İkinci bölümde, yazarın roman, hikâye, mensur şiir ve makale türündeki eserleri ayrı başlıklar altında incelenmiştir. Bu çalışmanın amacı, Hayriye Melek Hunç'un hayatı ve eserleri üzerine detaylı bir inceleme yapmaktır. Yazarın hayatı hakkındaki bilgiler kronolojik olarak bir araya getirilmiş, romanların ve hikâyelerin yapı unsurları, mensur şiirlerin ve makalelerin konuları bakımından incelemesi yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Hayriye Melek Hunç is the first Circassian female author of the Second Constitutional Era. She published two novels titled Zühre-i Elem and Zeynep and wrote short stories, prose poems and articles in newspapers and journals. In her works, she addressed themes of patriotism, women's issues, family and education. The author also has studies within the Caucasian societies. Hunç's separation from her homeland resulted in a limited number of literary works. This study consists of two parts. The first part covers of the author's life and works. The second part examines the author's novels, stories, prose poems, and articles under separate sections. The purpose of this study is to conduct a detailed analysis of Hayriye Melek Hunç's life and works. Information about her life has been compiled chronologically and an analysis has been conducted in terms of the strucrural elements of her novels and short stories as well as the themes of her prose poems and articles.