Over kitlelerinde ultrasonografi, tümör belirteçleri ve frozen section bulgularının nihai histopatoloji ile karşılaştırılması
Comparison of ultrasonographic findings, tumor markers, and frozen section results with final histopathology in ovarian masses
- Tez No: 1015612
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ARZU BİLGE TEKİN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Over kitlesi, adneksiyal kitle, ultrasonografi, frozen section, CA-125, tümör belirteçleri, histopatoloji, Ovarian mass, adnexal mass, ultrasonography, frozen section, CA-125, tumor markers, histopathology
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Sancaktepe Şehit Prof. Dr. İlhan Varank Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Over kaynaklı kitlelerde benign ve malign ayrımının doğru şekilde yapılması, uygun cerrahi yaklaşımın belirlenmesi ve hasta prognozunun iyileştirilmesi açısından büyük önem taşımaktadır. Günümüzde adneksiyal kitlelerin değerlendirilmesinde preoperatif ultrasonografi, serum tümör belirteçleri ve intraoperatif frozen section incelemesi yaygın olarak kullanılmaktadır. Bununla birlikte bu yöntemlerin tanısal performansları ve nihai histopatolojik tanı ile uyumları farklılık gösterebilmektedir. Bu çalışmada, over kitlesi nedeniyle opere edilen hastalarda preoperatif ultrasonografi bulguları, serum tümör belirteçleri ve frozen section sonuçlarının nihai histopatolojik tanı ile karşılaştırılması amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Bu retrospektif çalışmaya Ocak 2021–Temmuz 2025 tarihleri arasında Sancaktepe Şehit Prof. Dr. İlhan Varank Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği'nde over kitlesi nedeniyle opere edilen ve intraoperatif frozen section incelemesi yapılan toplam 250 hasta dahil edildi. Hastaların demografik özellikleri, klinik bulguları, laboratuvar parametreleri, ultrasonografik özellikleri, frozen section sonuçları ve nihai histopatolojik tanıları hastane kayıt sistemi üzerinden değerlendirildi. Tanısal yöntemlerin performansları ve frozen section ile nihai histopatoloji arasındaki uyum istatistiksel olarak analiz edildi. Bulgular :Çalışmaya dahil edilen 250 hastanın yaş ortalaması 47,32±14,14 yıl olarak saptandı. Frozen section sonuçlarına göre olguların 210'u (%84,0) benign, 17'si (%6,8) malign ve 23'ü (%9,2) borderline olarak değerlendirildi. Nihai histopatolojik incelemede ise 207 (%82,8) olgu benign, 23 (%9,2) olgu malign ve 20 (%8,0) olgu borderline olarak raporlandı. Malign grupta hastanede kalış süresinin anlamlı derecede daha uzun olduğu belirlendi (p<0,001). Tümör belirteçleri incelendiğinde CA-125 ve CA15-3 düzeylerinin malign olgularda anlamlı olarak daha yüksek olduğu saptandı (her ikisi için p<0,001). Buna karşın CA19-9, CEA ve AFP düzeyleri açısından gruplar arasında anlamlı farklılık izlenmedi. Ultrasonografik değerlendirmede asit varlığı, kistik-solid yapı, heterojen ekojenite ve düzensiz sınır özelliklerinin malignite ile anlamlı ilişkili olduğu görüldü. Frozen section ile nihai histopatolojik sonuçlar arasında yüksek düzeyde uyum saptandı. En yüksek uyumsuzluk oranı borderline tümörlerde izlendi. ROC analizinde CA-125, CA19-9, CEA, AFP, CA15-3 ve maksimum kitle boyutunun tek başına maligniteyi öngörmede istatistiksel olarak anlamlı ayırt edici performans göstermediği belirlendi. Sonuç :Frozen section incelemesi over kitlelerinin intraoperatif değerlendirilmesinde yüksek doğruluk ve güvenilirlik göstermektedir. Bununla birlikte borderline tümörlerde frozen section ile nihai histopatoloji arasındaki uyumun daha düşük olduğu görülmektedir. CA-125 ve CA15-3 düzeyleri ile belirli ultrasonografik özellikler malignite açısından yol gösterici olmakla birlikte, tek başlarına yeterli tanısal performans göstermemektedir. Over kitlelerinin değerlendirilmesinde ultrasonografik bulguların, tümör belirteçlerinin ve frozen section incelemesinin birlikte kullanılması tanısal doğruluğu artırmakta ve cerrahi karar sürecine önemli katkı sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective : Accurate discrimination between benign and malignant ovarian masses is essential for determining the optimal surgical approach and improving patient outcomes. Preoperative ultrasonography, serum tumor markers and intraoperative frozen section examination are commonly used in the evaluation of adnexal masses. However, the diagnostic performance and concordance of these methods with final histopathological diagnosis may vary. The aim of this study was to compare preoperative ultrasonographic findings, serum tumor markers and frozen section results with final histopathological diagnoses in patients undergoing surgery for ovarian masses. Materials and Methods : This retrospective study included 250 patients who underwent surgery for ovarian masses and intraoperative frozen section examination between January 2021 and July 2025 at the Department of Obstetrics and Gynecology, Sancaktepe Prof. Dr. İlhan Varank Training and Research Hospital. Demographic characteristics, clinical findings, laboratory parameters, ultrasonographic features, frozen section results and final histopathological diagnoses were obtained from hospital records. Diagnostic performances of the evaluated methods and the concordance between frozen section and final histopathology were analyzed statistically. Results : The mean age of the patients was 47.32±14.14 years. According to frozen section examination, 210 cases (84.0%) were classified as benign, 17 (6.8%) as malignant and 23 (9.2%) as borderline tumors. Final histopathological evaluation revealed 207 benign (82.8%), 23 malignant (9.2%) and 20 borderline (8.0%) tumors. Hospital stay was significantly longer in the malignant group (p<0.001). Serum CA- 125 and CA15-3 levels were significantly higher in malignant cases (p<0.001 for both). No significant differences were observed among the groups regarding CA19- 9, CEA and AFP levels. Among ultrasonographic findings, the presence of ascites, cystic-solid morphology, heterogeneous echogenicity and irregular borders were significantly associated with malignancy. Frozen section examination showed a high level of concordance with final histopathological diagnosis, while the highest discordance rate was observed in borderline tumors. Receiver operating characteristic analysis demonstrated that CA-125, CA19-9, CEA, AFP, CA15-3 and maximum tumor size alone did not provide statistically significant discriminatory performance for predicting malignancy. Conclusion: Frozen section examination is a reliable and highly accurate method for the intraoperative evaluation of ovarian masses. However, concordance between frozen section and final histopathological diagnosis is lower in borderline tumors. Although CA-125, CA15-3 and certain ultrasonographic features are associated with malignancy, their individual diagnostic performance is limited. Combined evaluation of ultrasonographic findings, tumor markers and frozen section examination improves diagnostic accuracy and contributes significantly to intraoperative surgical decision-making.