Adneksiyal kitlelerin malignite değerlendirmesinde Ca125, HE4, BCL2 ' nin yeri
The value of Ca125, HE4, BCL2 i̇n the evaluation of adnexial masses
- Tez No: 250095
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ AYHAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Adneksial kitle, over kanseri, tümör belirteçleri, Ca125, HE4, Bcl2, Adnexial mass, ovarian cancer, tumor marker, Ca125, HE4, Bcl2
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Başkent Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 48
Özet
Adneksial kitle klinik pratikte sık karşılaşılan bir problemdir. Preoperatif dönemde kitlelerde benign malign ayrımının yapılması tedavi yaklaşımı açısından çok önemlidir. Malign adneksial kitlelerinin büyük çoğunluğunu epitelyal over kanserleri oluşturur. Erken evrelerde cerrahi ile kür sağlanabilirken, ileri evrelerde hastaların sağ kalım oranları düşmektedir. Erken evrelerde asemptomatik olup, % 30' una tanı koyulabilmektedir. Günümüzde adneksial kitlelerin değerlendirilmesinde pelvik muayene, transvaginal ultrasonografi ve bir tümör belirteci Ca125'den yararlanılmaktadır. Ancak bu uygulamalar, erken tanıda ve benign adneksial kitleleri ayırt etmekte yetersiz kalmaktadır. Adneksial kitlelerin tanı ve değerlendirilmesinde en sık kullanılan tümör belirteci Ca-125'dir. İleri evre over kanserlerinin %80-90' ında ve erken evrelerinde %50' sinde yükselmektedir.Ca125 ayrıca benign jinekolojik ve bazı nonjinekolojik hastalıklarda da yükselebilmektedir. Bu nedenle Ca125 tek başına değerlendirmede yetersizdir. Duyarlılık ve seçicilikleri yüksek tümör belirteçlerine ihtiyaç duyulmaktadır. Bu noktadan yola çıkılarak çalışmamızda adneksial kitlelerin malignite değerlendirmesinde Ca125,HE4,bcl 2 'nin yeri araştırıldı. Çalışmamız Başkent Üniversitesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı Jinekolojik Onkoloji Ünitesi'nde Kasım 2010 ile Mart 2011 tarihlerinde prospektif olarak planlandı, 50 adneksial kitleli hasta ve 30 kişilik kontrol grubunda uygulandı. Preoperatif dönemde alınan numunelerden serumda Ca125,HE4, idrarda HE4,bcl2, tükrükte bcl2 bakıldı. Kan numuneleri antkübital venden alınıp, idrar numuneleri idrar sondasından alınıp, usulüne uygun santrifüj edilip, -80 derecede saklandı. Tükrük numuneleri ise heparinsiz biyokimya tüpü ve pipetler yardımıyla alındıktan sonra usulüne uygun santrifüj edilip -20 derecede donduruldu. Sonuç olarak serumda Ca125,HE4,idrarda HE4 malign hastalarda anlamlı olarak yüksek bulundu.(p0,05) Ancak daha anlamlı sonuçlar açısından daha fazla hastayla yapılacak prospektif çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Adnexial mass is a common problem that can be encountered in clinical practices. It is very important to verify whether the mass is benign or malign in preoperative period in order to be defining the cure period. Most of the malign adnexial mass are belong to epithelial ovarian cancers. For the early stages surgery might be curing but for late stages survival is very low. Epithelial ovarian cancer is asymptomatic for early stages and only 30% of the cases can be diagnosed. Today in the evaluation part of the adnexial masses, pelvic examination, transvaginal ultrasonography and a tumor marker Ca-125 are basic methods. But those are inadequate for early stage diagnoses and to differentiate the benign adnexial masses. Most commonly using tumor marker in order to diagnose and evaluate the adnexial masses is Ca-125. It is leveled up for 80-90% of late staged ovarian cancers and 50% of early stages. Moreover Ca-125 might be leveled up for some benign gynecologic diseases and also for some nongynecologic diseases. Because of the insufficiency of Ca-125 itself for evaluation, some other tumor markers with high sensitivity and specifity are needed. According to that fact in our study, the importance of Ca-125, HE4 and bcl2 for malignity of adnexial masses are researched. Study is planned, dissipated and applied on 50 patients with proved adnexial masses and 30 patients as a control group like a prospective study in Başkent University Gynecology Department and Gynecologic Oncology section between November 2010 and March 2011. Ca-125, HE4 in blood serum, HE4, bcl2 in urine and bcl2 in saliva are measured. Blood samples were taken from antcubital ven, urine samples were taken from urine catheter centrifuged well and kept at -80 °C. Saliva samples were taken into biochemical tubes without heparin with the help of pipettes centrifuged and frozen at -20 °C. As a conclusion, levels of Ca-125, HE4 in blood serum and HE4 in urine are relatively high for malign cases. (p0, 05) It is strictly recommended that if the number of subjects is increased we could result in more meaningful prospective study. iv