Solid maligniteli hastaların yoğun bakım mortalitesinin retrospektif değerlendirilmesi
Retrospective evaluation of intensive care unit mortalityin patients with solid malignancies
  1. Tez No: 1015613
  2. Yazar: TEMİRLAN MAKAMBAEV
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ RECEP CİVAN YÜKSEL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Solid malignite, yoğun bakım ünitesi, mortalite, prognostik faktörler, SOFA skoru, APACHE II skoru, Solid malignancy, intensive care unit, mortality, prognostic factors, SOFA score, APACHE II score
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş ve amaç: Kanser, tümör heterojenitesi ve metastatik yayılım özellikleri nedeniyle tedavisi güç, dünya genelinde önde gelen ölüm nedenlerinden biridir. İleri evre ve metastatik hastalık prognozu kötüleştirmekte, yoğun bakım gereksinimi ve mortalite riskini artırmaktadır (1-3). Bu çalışmada solid malignite tanısı ile yoğun bakım ünitesinde takip edilen hastalarda mortalite oranlarının ve mortalite ile ilişkili klinik, laboratuvar ve prognostik faktörlerin retrospektif olarak değerlendirmek amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: 01.01.2020–31.12.2023 tarihleri arasında Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Dahiliye Yoğun Bakım Ünitesi'nde izlenen, 18 yaş ve üzeri solid malignite tanılı toplam 256 hasta çalışmaya dahil edilmiştir. Hematolojik malignitesi bulunan hastalar, yoğun bakımda 48 saatten kısa süre kalanlar, gebeler ve 18 yaş altı bireyler çalışma dışı bırakılmıştır. Hastaların demografik özellikleri, yoğun bakıma yatış nedenleri, laboratuvar parametreleri, APACHE II ve SOFA skorları, HALP skorları, yoğun bakım yatış süreleri ve destek tedavi gereksinimi ile mortalite verileri retrospektif olarak incelenmiştir. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 256 hastanın 163'ü (%63,7) yoğun bakım sürecinde ölmüş, 93'ü (%36,3) taburcu edilmiş veya servislere devredilmiştir. En sık görülen malignite grupları gastrointestinal sistem maligniteleri ve akciğer maligniteleri idi. Ölen hastalarda APACHE II skoru 24,00 (20,00–28,00), yaşayan hastalarda ise 20,00 (18,00–25,00) olup aradaki fark istatistiksel olarak anlamlıydı (p<0,001). Benzer şekilde SOFA skoru ölen hastalarda 6,00 (4,00–8,00), yaşayan hastalarda 4,00 (2,00–6,00) olarak saptanmış ve mortalite ile anlamlı ilişki göstermiştir (p<0,001). Çok değişkenli lojistik regresyon analizinde SOFA skoru mortalite ile bağımsız ilişkili bulunmuştur (OR: 1,15; %95 GA: 1,01–1,30; p=0,034). Yatış sürecinde NIMV ihtiyacı mortalite riskini 1,8 kat artırmış olup bu ilişki istatistiksel olarak anlamlıydı (OR: 1,804; %95 GA: 1,035–3,144; p=0,037). İnvaziv mekanik ventilasyon ihtiyacı olan hastalarda mortalite riski belirgin olarak artmış saptanmıştır (OR: 55,676; %95 GA: 25,577–121,197; p<0,001). Benzer şekilde noradrenalin ihtiyacı ix (OR: 35,162; %95 GA: 17,152–72,084; p<0,001) ve renal replasman tedavisi ihtiyacı (OR: 4,435; %95 GA: 1,994–9,862; p<0,001) mortalite ile anlamlı düzeyde ilişkili bulunmuştur. Ölen hastalarda laktat düzeyinin daha yüksek olduğu görülmüş ve çok değişkenli analizde laktat düzeyi mortalite ile bağımsız ilişkili bulunmuştur (OR: 1,21; %95 GA: 1,01–1,45; p=0,039). Albümin düzeyi ise ölen hastalarda 2,52 (2,20–2,96), yaşayan hastalarda 2,81 (2,43–3,22) olarak saptanmış ve düşük albümin düzeyi mortalite ile anlamlı ilişki göstermiştir (p=0,001). Ayrıca yoğun bakım yatış süresi ölen hastalarda 7,00 (4,00–12,00) gün, yaşayan hastalarda ise 5,00 (3,50–7,00) gün olup aradaki fark istatistiksel olarak anlamlıydı (p<0,001). Sonuç: Bulgularımız, solid maligniteli yoğun bakım hastalarında mortalitenin çok faktörlü bir süreç olduğunu ve özellikle hastalığın ciddiyetini yansıtan prognostik skorlar, organ disfonksiyonu, laktat yüksekliği, düşük albümin düzeyi ve destek tedavisi gereksiniminin prognoz üzerinde belirleyici rol oynadığını göstermektedir. Bu nedenle yoğun bakım kabulü sırasında erken risk değerlendirmesinin yapılması, enfeksiyon odağının hızlı kontrol altına alınması, hemodinamik ve solunumsal desteğin etkin yönetilmesi mortalitenin azaltılması açısından önem taşımaktadır. Ayrıca mortalite ile ilişkili klinik ve laboratuvar parametrelerinin belirlenmesi, klinisyenlere hasta takibi, tedavi önceliklerinin belirlenmesi ve prognozun öngörülmesi konusunda yol gösterici olabilir.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: Cancer is one of the leading causes of death worldwide and remains difficult to treat due to tumor heterogeneity and metastatic spread. Advanced-stage and metastatic disease worsen prognosis and increase the need for intensive care as well as the risk of mortality (1–3). The aim of this study was to retrospectively evaluate mortality rates and the clinical, laboratory, and prognostic factors associated with mortality in patients with solid malignancies followed in the intensive care unit. Materials and Methods: A total of 256 patients aged 18 years and older with a diagnosis of solid malignancy who were followed in the Medical Intensive Care Unit of Erciyes University Faculty of Medicine between 01.01.2020 and 31.12.2023 were included in the study. Patients with hematological malignancies, those who stayed in the intensive care unit for less than 48 hours, pregnant patients, and individuals younger than 18 years of age were excluded. Demographic characteristics, reasons for intensive care unit admission, laboratory parameters, APACHE II and SOFA scores, HALP scores, length of intensive care unit stay, need for supportive treatment, and mortality data were retrospectively evaluated. Results: Of the 256 patients included in the study, 163 (63.7%) died during the intensive care unit stay, while 93 (36.3%) were discharged or transferred to the wards. The most common malignancy groups were gastrointestinal system malignancies and lung malignancies. The APACHE II score was 24.00 (20.00–28.00) in non-survivors and 20.00 (18.00–25.00) in survivors, and the difference was statistically significant (p<0.001). Similarly, the SOFA score was 6.00 (4.00–8.00) in non-survivors and 4.00 (2.00–6.00) in survivors, showing a significant association with mortality (p<0.001). In multivariate logistic regression analysis, the SOFA score was found to be independently associated with mortality (OR: 1.15; 95% CI: 1.01–1.30; p=0.034). The need for non-invasive mechanical ventilation increased the risk of mortality by 1.8-fold, and this association was statistically significant (OR: 1.804; 95% CI: 1.035–3.144; p=0.037). Mortality risk was markedly increased in patients who required invasive xi mechanical ventilation (OR: 55.676; 95% CI: 25.577–121.197; p<0.001). Similarly, the need for noradrenaline support (OR: 35.162; 95% CI: 17.152–72.084; p<0.001) and renal replacement therapy (OR: 4.435; 95% CI: 1.994–9.862; p<0.001) were significantly associated with mortality. Lactate levels were higher in non-survivors, and lactate level was found to be independently associated with mortality in multivariate analysis (OR: 1.21; 95% CI: 1.01–1.45; p=0.039). Albumin level was 2.52 (2.20–2.96) in non-survivors and 2.81 (2.43–3.22) in survivors, and lower albumin levels were significantly associated with mortality (p=0.001). In addition, the length of intensive care unit stay was 7.00 (4.00–12.00) days in non-survivors and 5.00 (3.50–7.00) days in survivors, and the difference was statistically significant (p<0.001). Conclusion: Our findings indicate that mortality in critically ill patients with solid malignancies is a multifactorial process. Prognostic scores reflecting disease severity, organ dysfunction, elevated lactate levels, low albumin levels, and the need for supportive treatment appear to play a determining role in prognosis. Therefore, early risk assessment at intensive care unit admission, rapid control of the infectious focus, and effective management of hemodynamic and respiratory support are important for reducing mortality. In addition, identifying clinical and laboratory parameters associated with mortality may guide clinicians in patient monitoring, determination of treatment priorities, and prediction of prognosis.