Hemşirelerin terapötik ilişki düzeyleri ile bakım davranışları arasındaki ilişkinin incelenmesi
An examination of the relationship between nurses levels of therapeutic relationships and their care behaviors
  1. Tez No: 1015614
  2. Yazar: NESLİHAN KOCA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KERİME BADEMLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Bakım Davranışları, Hemşirelik, Psikiyatri Hemşireliği, Terapötik İlişki, Caring Behaviors, Nursing, Psychiatric Nursing, Therapeutic Relationship
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu araştırma, hemşirelerin terapötik ilişki düzeyleri ile bakım davranışları arasındaki ilişkiyi incelemek amacıyla yapılmıştır. Yöntem: Kesitsel, tanımlayıcı ve ilişkisel türde olan araştırma, Akdeniz Üniversitesi Hastanesinde Ekim – Aralık 2025 tarihleri arasında yürütülmüştür. Araştırma örneklemini çalışmaya dahil edilme kriterlerini karşılayan 198 hemşire oluşturmuştur. Araştırma verileri, hemşirelerden yüz yüze Kişisel Bilgi Formu, Terapötik İlişki Değerlendirme Ölçeği-Hemşire Formu ve Bakım Davranışları Değerlendirme Ölçeği Kısa Formu kullanılarak toplanmıştır. Veriler, SPSS 25.0 kullanılarak tanımlayıcı istatistikler, bağımsız gruplarda t testi, tek yönlü ANOVA ve Pearson korelasyon analizi ile değerlendirilmiştir. Bulgular: Hemşirelerin terapötik ilişki ve bakım davranışları düzeylerinin yaş, cinsiyet, medeni durum, eğitim durumu ve mesleki deneyim süresi değişkenlerine göre istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık göstermediği saptanmıştır (p > 0,05). Terapötik İlişki Değerlendirme Ölçeği-Hemşire Formu toplam puanı (97.31 ± 12.12) ile Bakım Davranışları Değerlendirme Ölçeği Kısa Formu toplam puanı (113.29 ± 13.86) arasında pozitif yönlü, yüksek düzeyde ve istatistiksel olarak ileri derecede anlamlı bir ilişki saptanmıştır (r = 0,77; p < 0,001). Sonuç: Hemşirelerin terapötik ilişki ve bakım davranışları düzeylerinin yüksek olduğu, terapötik ilişki ile bakım davranışları arasında ise güçlü ve pozitif yönlü anlamlı bir ilişki bulunduğu saptanmıştır. Bu bulgu, hemşirelerin terapötik ilişki kurma becerileri arttıkça bakım davranışlarını algılama ve uygulama düzeylerinin güçlü bir şekilde arttığını göstermektedir. Araştırma bulgularının, hemşirelerin bakım davranışları ve terapötik ilişki becerilerini güçlendirmeye yönelik geliştirilecek müdahale çalışmalarının planlanmasında önemli bir veri kaynağı olarak kullanılabileceği önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study was conducted to examine the relationship between nurses' therapeutic relationship levels and caring behaviors. Methods: This cross-sectional, descriptive, and correlational study was conducted at Akdeniz University Hospital between October and December 2025. The study sample consisted of 198 nurses who met the inclusion criteria. Data were collected through face-to-face interviews using a Personal Information Form, the Therapeutic Relationship Assessment Scale–Nurse Form, and the Caring Behaviors Inventory–Short Form. Data were analyzed using the Statistical Package for the Social Sciences (SPSS) version 25.0. Descriptive statistics, independent samples t-test, one-way analysis of variance (ANOVA), and Pearson correlation analysis were used. Results: No statistically significant differences were found in nurses' therapeutic relationship levels or caring behaviors according to age, gender, marital status, educational level, or years of professional experience (p > 0.05). A positive, strong, and statistically highly significant correlation was identified between the total score of the Therapeutic Relationship Assessment Scale–Nurse Form (97.31 ± 12.12) and the total score of the Caring Behaviors Inventory–Short Form (113.29 ± 13.86) (r = 0.77, p < 0.001). Conclusion: Nurses demonstrated high levels of both therapeutic relationships and caring behaviors. Furthermore, a strong, positive, and statistically significant relationship was found between therapeutic relationship levels and caring behaviors. These findings indicate that as nurses' ability to establish therapeutic relationships increases, their perception and implementation of caring behaviors also improve substantially. The findings of this study may provide an important basis for planning interventions aimed at strengthening nurses' therapeutic relationship skills and caring behaviors.