Yapay zekâ, öğretmen ve hibrit geri bildiriminin ilkokul 4. sınıf öğrencilerinin yazma becerileri ve yazma öz-yeterliklerine etkisi
The effects of AI, teacher, and hybrid feedback on fourth-grade students' writing skills and writing self-efficacy
- Tez No: 1015655
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ OKTAY AYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Bilgilendirici metin, Bilgisayar destekli dönüt, Detaylı dönüt, Hikaye edici metin, Hikaye yazma, Yazı yazmak, Yazılı düzeltme geri bildirimi, Öğretmen dönütü, İlkokul öğrencileri, İlköğretim öğrencileri, Informational text, Computer assisted feedback, Elaborated feedback, Narrative text, Story writing, Write, Written corrective feedback, Teacher feedback, Primary school students, Primary education students
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, öğretmen geri bildirimi, yapay zekâ destekli geri bildirim ve hibrit geri bildirimin ilkokul dördüncü sınıf öğrencilerinin bilgilendirici ve hikâye edici metin yazma becerileri ile yazma öz-yeterlik düzeyleri üzerindeki etkisini incelemektir. Araştırma, nicel boyutun baskın olduğu gömülü karma yöntem deseninde yürütülmüş; nicel süreç ön test-son test kontrol gruplu yarı deneysel desenle, nitel süreç ise yarı yapılandırılmış görüşmelerle yapılandırılmıştır. Çalışma grubu, 2025-2026 eğitim-öğretim yılında İstanbul ilindeki özel bir ilkokulda öğrenim gören 32 dördüncü sınıf öğrencisinden oluşmaktadır. Kontrol grubunda 12 öğrenci öğretmen geri bildirimi, deney 1 grubunda 10 öğrenci yapay zekâ destekli geri bildirim, deney 2 grubunda 10 öğrenci hibrit geri bildirim almıştır. Veriler; Bilgilendirici Metin Yazma Dereceli Puanlama Anahtarı, Hikâye Edici Metin Yazma Dereceli Puanlama Anahtarı, Yazma Öz-Yeterlik Ölçeği ve Yarı Yapılandırılmış Görüşme Formu aracılığıyla toplanmıştır. Nicel verilerin analizinde betimsel istatistikler, bağımlı örneklemler t-testi, Wilcoxon işaretli sıralar testi, ANCOVA ve Welch ANOVA; nitel verilerin analizinde ise tümdengelimci ve tümevarımcı içerik analizi kullanılmıştır. Bulgular, öğretmen geri bildirimi ve yapay zekâ destekli geri bildirim alan öğrencilerin bilgilendirici ve hikâye edici metin yazma puanlarında anlamlı bir değişim olmadığını göstermiştir. Hibrit geri bildirim grubunda bilgilendirici metin yazma puanlarında anlamlı fark bulunmazken hikâye edici metin yazma puanlarında anlamlı bir düşüş belirlenmiştir. Ön test puanları kontrol edildiğinde ise öğretmen, yapay zekâ destekli ve hibrit geri bildirim gruplarının bilgilendirici ve hikâye edici metin yazma son test puanları ile yazma öz-yeterlik alt boyutları arasında anlamlı fark bulunmamıştır. Nitel bulgular, öğrencilerin yapay zekâyı hızlı, ayrıntılı ve tekrar incelenebilir; öğretmeni ise daha güvenilir ve bağlamı daha iyi anlayan bir geri bildirim kaynağı olarak gördüklerini ortaya koymuştur. Araştırma sonucunda yapay zekâ destekli geri bildirimin öğretmen rehberliğiyle, kısa, somut, ölçüt temelli ve öğrenci düzeyine uygun biçimde kullanılması; gelecek araştırmaların daha geniş örneklemlerle, uzun süreli uygulamalarla ve farklı metin türleriyle yürütülmesi önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to examine the effects of teacher feedback, AI-supported feedback and hybrid feedback on fourth-grade primary school students' informative and narrative writing skills and writing self-efficacy levels. The study was conducted through an embedded mixed-methods design in which the quantitative strand was dominant. The quantitative phase was structured as a pretest-posttest quasi-experimental design with a control group, while the qualitative phase was based on semi-structured interviews. The study group consisted of 32 fourth-grade students enrolled in a private primary school in Istanbul during the 2025-2026 academic year. The control group included 12 students who received teacher feedback, the first experimental group included 10 students who received AI-supported feedback, and the second experimental group included 10 students who received hybrid feedback. Data were collected through the Informative Text Writing Rubric, Narrative Text Writing Rubric, Writing Self-Efficacy Scale and Semi-Structured Interview Form. Quantitative data were analyzed using descriptive statistics, paired-samples t-test, Wilcoxon signed-rank test, ANCOVA and Welch ANOVA, whereas qualitative data were analyzed through deductive and inductive content analysis. The findings showed no significant change in the informative and narrative writing scores of students who received teacher feedback or AI-supported feedback. In the hybrid feedback group, no significant difference was found in informative writing scores, while a significant decrease was observed in narrative writing scores. When pretest scores were controlled, no significant differences were found among the teacher feedback, AI-supported feedback and hybrid feedback groups in terms of posttest scores for informative and narrative writing or the subdimensions of writing self-efficacy. Qualitative findings indicated that students perceived AI as a fast, detailed and revisitable source of feedback, whereas they viewed the teacher as a more reliable source that better understood the writing context. Based on the results, it is recommended that AI-supported feedback be used under teacher guidance in a short, concrete, criterion-based and age-appropriate manner. Future studies should be conducted with larger samples, longer implementation periods and different text types.