Çalışanların beslenme alışkanlıkları ile iş performansı arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi: Toplu beslenme hizmetleri çalışanları örneği
Evaluation of the relationship between employees' dietary habits and work performance: The case of mass catering service employees
- Tez No: 1015654
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EDA GANİYUSUFOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
- Anahtar Kelimeler: Beslenme alışkanlıkları, Beslenme ve yeme bozuklukları, Dışarıda yemek yeme amaçları, Hazır yemek, Hazır yemek sektörü, Sağlıklı yemek, Toplu beslenme hizmetleri, Yemek yemek, Nutritional habits, Feeding and eating disorders, Dining out purposes, Catering, Catering sector, Healthy eating, Institutional food services, Eating
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyomühendislik ve Bilimleri Ana Bilim Dalı (disiplinlerarası)
- Bilim Dalı: Biyomühendislik Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, toplu beslenme hizmeti sunan bir firmada çalışan bireylerin beslenme alışkanlıkları ile iş performansı arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi amacıyla yapılmıştır. Tanımlayıcı ve kesitsel nitelikte planlanan araştırmanın evrenini, Kahramanmaraş'ta toplu beslenme hizmeti sunan bir firmada çalışan 111 personel oluşturmuştur. Veriler, çalışanların sosyodemografik özellikleri, çalışma koşulları, öğün düzeni, sıvı tüketimi, besin tüketim sıklığı, sigara ve alkol kullanımı, uyku süresi, fiziksel aktivite durumu ve antropometrik ölçümlerini kapsayan anket formu aracılığıyla toplanmıştır. Elde edilen veriler SPSS paket programı kullanılarak analiz edilmiş; tanımlayıcı istatistikler ve ki-kare testi kullanılmıştır. Ki-kare analizi sonucunda yalnızca cinsiyet değişkeni ile iş performansı arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki saptanmıştır (p<0.05). Diğer değişkenler açısından iş performansı ile istatistiksel olarak anlamlı ilişki belirlenmemiştir (p>0.05). Elde edilen bulgular doğrultusunda iş performansının yalnızca beslenme alışkanlıkları ile açıklanamayacağı; çalışma koşulları, bireysel özellikler ve psikososyal faktörlerle birlikte değerlendirilmesi gerektiği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to evaluate the relationship between the dietary habits of employees working in a mass catering service company and their work performance. The population of this descriptive and cross-sectional study consisted of 111 employees. Data were collected using a questionnaire including sociodemographic characteristics, working conditions, meal patterns, fluid intake, food consumption frequency, sleep duration, physical activity levels, and anthropometric measurements. The obtained data were analyzed using the SPSS software package. Descriptive statistics and chi-square test were applied, and statistical significance was accepted as p<0.05. According to the results of the chi-square analysis, a statistically significant relationship was found only between gender and work performance (p<0.05), whereas no statistically significant relationship was determined between work performance and other variables (p>0.05). In conclusion, work performance cannot be explained solely by dietary habits and should be evaluated through a multidimensional approach including individual, occupational, and lifestyle-related factors.