İzmir'de kadınların kültür-sanat faaliyetleri aracılığıyla kent hayatına katılımı
Women's participation in urban life through cultural and artistic activities in İzmir
  1. Tez No: 1015666
  2. Yazar: NALAN GÖRAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SELDA TUNCER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Kadınlar, Kamusal mekanlar, Kültür, Sanat, Toplumsal cinsiyet, İzmir, Women, Public places, Culture, Art, Gender, Izmir
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışmasının konusu; boş zaman faaliyeti olarak kültür ve sanat etkinliklerine aktif biçimde katılan kadınların, kent kamusal hayatına ve kent kültürüne katılımlarının nasıl gerçekleştiğini anlamak üzerinedir. Bu amaçla, İzmir'de kültür ve sanata aktif katılan kadınların kent kamusal mekân deneyimlerinin gündelik hayat, toplumsal cinsiyet ve boş zaman faaliyetleri bağlamında incelenmesi amaçlanmaktadır. Buna bağlı olarak; kadınların bu etkinlikler aracılığıyla kültürel yaşama nasıl katıldıkları ve böylelikle kentle nasıl ilişki kurdukları, araştırmanın temel sorularını oluşturmaktadır. Toplumsal yaşamda kadınlar, geleneksel toplumsal cinsiyet rolleri ve ilişkilerinin etkisiyle; kamusal mekânla kurdukları ilişkiler, ev içi rolleri ve diğer toplumsal etkenler doğrultusunda çeşitli zorluklarla karşılaşmaktadır. Kadınların kentteki kültür ve sanat faaliyetlerine aktif ve düzenli katılım sağlayabilmeleri için günlük hayatlarındaki çeşitli sorumlulukları yerine getirmeleri; günlerini, işlerini ve zamanlarını dikkatle planlamaları gerekmektedir. Çalışmanın kuramsal çerçevesi; kent, kültürel faaliyet, kamusal mekân, gündelik hayat, toplumsal cinsiyet ve boş zaman kavramları etrafında şekillenmiştir. Çalışma kapsamında, nitel araştırma yöntemlerinden etnografik yaklaşım benimsenerek, derinlemesine görüşmeler ve katılımcı gözlemlere dayalı alan çalışması yürütülmüştür. Araştırmaya katılan kadınların gündelik kamusal mekân deneyimleri ışığında; kültürel-sanatsal faaliyetlere etkin katılım gösteren kadınların, bu faaliyetler aracılığıyla kent içinde yeni etkileşimler kurdukları tespit edilmiştir. Bu toplumsal ve mekânsal etkileşimler; kadınların sosyalleşmesine, yeni çevreler edinmesine ve kenti tanımasına imkân sağlar. Ayrıca bireysel, sosyal ve kültürel gelişim gösterdikleri görülmektedir. Özellikle kadın koroları ve kurslar aracılığıyla kentte ve kültürel yaşamda aktifleşip özgün pratikler üretmektedirler. Bununla beraber, kültürel yaşama aktif ve düzenli katılmak isteyen kadınların, toplumsal cinsiyete ve ekonomik koşullara bağlı olarak çeşitli zorluklarla karşılaşıyor olmaları da araştırmanın önemli sonuçlarından biridir.
Özet (Çeviri)
The subject of this thesis is to understand how women who actively participate in cultural and artistic activities as a form of leisure engage with urban public life and urban culture. The study examines the urban public space experiences of women involved in culture and the arts in İzmir, within the context of everyday life, gender, and leisure activities. Accordingly, the main research questions focus on how women participate in cultural life through these activities and how they establish relationships with the city. In social life, women face challenges shaped by traditional gender roles, domestic responsibilities, and their interactions with public space, along with other social factors. To participate actively and regularly in cultural and artistic activities, women must fulfil daily responsibilities and carefully plan their time, work, and routines. The theoretical framework is based on the concepts of the city, cultural activities, public space, everyday life, gender, and leisure. An ethnographic approach was adopted, using in-depth interviews and participant observation as fieldwork methods. The findings indicate that women who actively participate in cultural and artistic activities establish new interactions within the city through these practices. These social and spatial interactions enable women to socialize, build new networks, and engage with the city, while fostering individual, social, and cultural development. In particular, through women's choirs and courses, they become active in urban and cultural life and produce unique practices. However, the study also finds that women who wish to participate actively and regularly in cultural life encounter various challenges related to gender and economic conditions.