Çölyak tanılı çocuklarda biyokimyasal parametreler, fraktal kemik analizi ve dental yaşın değerlendirilmesi: Kontrol grubu ile karşılaştırmalı bir çalışma
Evaluation of biochemical parameters, fractal bone analysis and dental age in children with celiac diagnosis: A comparative study with a control group
- Tez No: 1015671
- Danışmanlar: PROF. DR. MERVE ERKMEN ALMAZ
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Çocuk diş hekimliği, Pediatric dentistry
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Pedodonti Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Pedodonti Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı, çölyak hastalığı tanılı çocuklarda biyokimyasal parametreler, mandibular kemik fraktal boyutu, dental yaş tahmini ve ağız sağlığı bulgularını değerlendirmek ve elde edilen verileri sağlıklı kontrol grubu ile karşılaştırmaktır. Bu çalışmada, sağlıklı kontrol grubu ve çölyak hastalığı grubundaki katılımcılara çocuk diş hekimliği kliniğinde rutin klinik ve radyografik muayeneler gerçekleştirilmiştir. Araştırma, 30 çölyak hastalığı tanılı çocuk ile 30 sağlıklı kontrolden oluşan toplam 60 katılımcı üzerinde yürütülmüştür. Panoramik radyografi üzerinde fraktal kemik analizi ve diş yaş hesaplaması yapılmıştır. Diş yaşı Demirjian formülüyle hesaplanmıştır. Veriler IBM SPSS Statistics 25.0 ile analiz edilmiştir. Fraktal analiz sonuçları, çölyak hastalığı grubunda mandibular fraktal boyut değerlerinin kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde daha düşük olduğunu göstermiştir. Kontrol grubunda dental yaş tahmininin kronolojik yaştan hafif düzeyde ileri, çölyak hastalığı grubunda ise kronolojik yaştan geri olduğu belirlenmiş; Kronolojik yaş ile dental yaş tahmini arasındaki farkın gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı düzeyde farklılık gösterdiği saptanmıştır. Gruplar arasında cinsiyet dağılımı, DMFT skorları ile kalsiyum, fosfor, ALP ve D vitamini düzeyleri açısından anlamlı farklılık bulunmamıştır. Dental gelişim gecikmesi kontrol grubunda %23,3, çölyak hastalığı grubunda ise %80 oranında saptanmış; dental–kronolojik yaş farkı ile fosfor düzeyleri arasında anlamlı pozitif korelasyon belirlenmiştir. Çölyak hastalığı tanısının dental gelişim gecikmesi açısından bağımsız bir risk faktörü olduğu belirlenmiştir. Ayrıca çölyak hastalığı grubunda mandibular fraktal boyut değerlerinin anlamlı düzeyde daha düşük olduğu, dental yaş tahmininin kronolojik yaşın gerisinde kalma düzeyi arttıkça fraktal boyut değerlerinin azaldığı ve düşük fosfor düzeylerinin dental gelişim gecikmesi ile ilişkili olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to evaluate biochemical parameters, mandibular bone fractal dimension, dental age estimation, and oral health findings in children diagnosed with celiac disease and to compare the obtained data with those of a healthy control group. In this study, routine clinical and radiographic examinations were performed in the pediatric dentistry clinic for participants in both the healthy control group and the celiac disease group. The study included a total of 60 participants, consisting of 30 children diagnosed with celiac disease and 30 healthy controls. Fractal bone analysis and dental age estimation were performed on panoramic radiographs. Dental age was calculated using the Demirjian method. Statistical analyses were conducted using IBM SPSS Statistics 25.0 software. Fractal analysis revealed that mandibular fractal dimension values were significantly lower in the celiac disease group compared with the control group. In the control group, dental age estimation was found to be slightly advanced relative to chronological age, whereas in the celiac disease group it lagged behind chronological age. The difference between chronological age and dental age estimation was statistically significant between the groups. No significant differences were observed between the groups regarding sex distribution, DMFT scores, or serum calcium, phosphorus, ALP, and vitamin D levels. Delayed dental development was observed in 23.3% of the control group and 80.0% of the celiac disease group. A significant positive correlation was found between the chronological age–dental age estimation difference and serum phosphorus levels. Celiac disease was identified as an independent risk factor for delayed dental development. Furthermore, mandibular fractal dimension values were significantly lower in children with celiac disease. As the degree to which dental age estimation lagged behind chronological age increased, fractal dimension values decreased. In addition, low phosphorus levels were found to be associated with delayed dental development.