Yüksek topuklu ayakkabı giyen bireylerde kas kuvveti, denge ve postürün değerlendirilmesi
Evaluation of muscle strength, balance and posture in individuals wearing high-heeled shoes
  1. Tez No: 1015706
  2. Yazar: HİLAL EYLÜL ALÇIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EMİN ULAŞ ERDEM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Kas-iskelet sistemi, Postural denge, Standart postür, Musculoskelatal system, Postural balance, Standard posture
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı, yüksek topuklu ayakkabı (YTA) kullanımının kas kuvveti, denge, postür, kas kısalığı, Kuadriseps açısı (Q açısı) ve ayak fonksiyonları üzerindeki etkilerini incelemekti. Çalışmaya düzenli YTA kullanan 30 kadın ile YTA kullanmayan 30 sağlıklı kadın olmak üzere toplam 60 birey (18–65 yaş) dahil edildi. Katılımcıların alt ekstremite ve ayak intrinsik kas (AİK) kuvvetleri, postürü, denge performansı, kas kısalıkları, Q açısı, ayak fonksiyonları değerlendirildi. Ayrıca topuk türüne göre alt grup analizleri yapıldı. Çalışma sonucunda YTA kullanan bireylerde ayak bileği plantar fleksörleri ve evertörlerinde kas kuvvetlerinin bilateral olarak daha yüksek olduğu; ayak bileği dorsi fleksörleri, diz ekstansörleri, diz fleksörleri ile bazı kalça kas gruplarında çalışma grubu lehine anlamlı artış bulunduğu belirlendi (p<0,05). Postür analizinde ise özellikle kraniovertebral açı değerlerinin çalışma grubunda anlamlı düzeyde daha yüksek olduğu saptandı (p<0,05). Buna karşın denge, kas kısalığı, Q açısı, ayak fonksiyonları ve AİK kuvveti açısından gruplar arasında anlamlı fark bulunmadı (p>0,05). Topuk türüne göre yapılan alt grup analizlerinde bazı kas kuvveti parametrelerinde anlamlı farklılıklar saptanırken; denge, kas kısalığı, Q açısı, ayak fonksiyonları ve AİK kuvveti açısından anlamlı fark bulunmadı (p>0,05). Sonuç olarak YTA kullanımının, postür ve bazı kas kuvveti parametreleri üzerinde etkili olduğu, ancak bu etkilerin tüm fonksiyonel parametrelere yansımadığı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to investigate the effects of high-heeled shoe (HHS) use on muscle strength, balance, posture, muscle tightness, quadriceps angle (Q angle), and foot function. A total of 60 women aged 18–65 years were included in the study, comprising 30 regular HHS users and 30 healthy women who did not wear HHS. Lower extremity and intrinsic foot muscle (IFM) strength, posture, balance performance, muscle tightness, Q angle, and foot function were assessed. In addition, subgroup analyses were performed according to heel type. The results showed that HHS users had significantly greater bilateral ankle plantar flexor and evertor muscle strength. Significant increases in ankle dorsiflexor, knee extensor, knee flexor, and selected hip muscle strength were also observed in the HHS group (p < 0.05). Postural analysis revealed significantly greater craniovertebral angle values in HHS users compared with the control group (p < 0.05). However, no significant differences were found between the groups regarding balance, muscle tightness, Q angle, foot function, or IFM strength (p > 0.05). Subgroup analyses based on heel type demonstrated significant differences in certain muscle strength parameters, whereas no significant differences were observed in balance, muscle tightness, Q angle, foot function, or IFM strength (p > 0.05). In conclusion, HHS use appears to influence posture and specific muscle strength parameters; however, these effects do not seem to be reflected across all functional outcomes.